Διεξαγωγή «πολιτιστικών περιπάτων»
στη Δράμα και εργαστηρίων
για το ευρύ κοινό και για σχολεία
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρία στην πόλη τη Δράμας
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον πρόγραμμα ξεκινάει ο Δήμος Δράμας, μέσα από την υλοποίηση της πράξης «Αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΜΘ 2014 – 2020 και έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της χρυσής εποχής του καπνού στη Δράμα (1840-1940).
Το πρόγραμμα εξελίσσεται μέσα από την παρουσίαση των ιστοριών και των πρωταγωνιστών δέκα μνημείων που χωροθετούνται στο ιστορικό κέντρο της Δράμας και ευρύτερα αυτού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Καπναποθήκη και το Αρχοντικό Αναστασιάδη (1875), το Σιδηροδρομικό Σταθμό (1895), την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου (1904), τα Εκπαιδευτήρια Ορθοδόξου Κοινότητας Δράμας (1909), την Καπναποθήκη Πρωτόπαπα, πρώην Μιχαηλίδη (1912), το Θέατρο Ολύμπια (1920), την Καπναποθήκη Σπήρερ (1925), το Αρχοντικό Τζήμου, Ταξιαρχίας (1925), το Αρχοντικό Φάις (1927) και την Εθνική Τράπεζα (1928).
Στόχος της Πράξης είναι η βιωσιμότητα των έργων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συνεργασία και η συμμετοχικότητα στην τοπική κοινωνία, η ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού τουρισμού ως αξιοβίωτη εμπειρία, με ελάχιστο ανελαστικό προαπαιτούμενο την επίγνωση της σημασίας των τοπικών πολιτιστικών πόρων τους.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης και σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία με την επωνυμία «Δομή Ανάπτυξης ΙΚΕ» θα υλοποιηθούν:
Δέκα Πολιτιστικοί περίπατοι για το ευρύ κοινό. Στόχο αποτελεί η ενίσχυση του αισθήματος της συμμετοχικότητας, η εμπλοκή του κοινού σε ένα ζωντανό διάλογο με το παρελθόν, που πατά στο σήμερα και μεριμνά για το αύριο με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Το κοινό εξερευνά την εν λόγω σύνδεση και ανακαλύπτει τη μοναδικότητα του τόπου απολαμβάνοντας την εμπειρία ως επιμορφωτική και ψυχαγωγική.
Δέκα Πολιτιστικοί περίπατοι για σχολεία. Η ερμηνεία του πολιτιστικού περιβάλλοντος στο σαφώς οριοθετημένο επικοινωνιακό πλαίσιο, επιτυγχάνει τους σκοπούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της ευαισθητοποίησης και της αναψυχής. Οι σχολικοί πολιτιστικοί περίπατοι θεμελιώνουν την αειφορία του έργου, μεγιστοποιώντας τα επιδιωκόμενα οφέλη, καθώς καλλιεργούν στις μικρότερες ηλικίες την πραγματικότητα της αειφορικής ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ένα πλαίσιο όπου επαυξάνεται ταυτόχρονα ο σεβασμός για το περιβάλλον.
Δύο εργαστήρια για «τοπικού πολιτιστικούς συνοδούς». Βάσει της στοχοθεσίας των εργαστηρίων, οι εκπαιδευόμενοι στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνικής ενδυνάμωσης, κατανοούν σε βάθος τη μεθοδολογία ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας. Επιπλέον, καθίστανται ικανοί ως προς την εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης, με την αξιοποίηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της ερμηνείας του.
Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για δασκάλους σχολείων. Οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποιούν μια πολιτιστική ανάγνωση του τόπου, εφαρμόζοντας εξειδικευμένες τεχνικές, με στόχο την ανάδειξη της συνέχειας τους ιστορικού παρελθόντος στο σήμερα, την επικάλυψη των χωροχρονικών κενών, με όρους αειφορικής ανάπτυξης και την ομαλή και αξιοποιήσιμη εκπαιδευτικά ένταξη της πληροφορίας στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.
Οι Πολιτιστικοί Περίπατοι και τα Εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν από 9 έως 15 Μαΐου 2023 ως εξής:
Τρίτη 9 και Τετάρτη 10: Σχολικοί Περίπατοι. Πέμπτη 11 του μηνός, σχολικοί περίπατοι και περίπατοι για το ευρύ κοινό. Παρασκευή 12 περίπατοι για το ευρύ κοινό και εργαστήριο για δασκάλους. Σάββατο 13 Εργαστήρια για τοπικούς πολιτιστικούς συνοδούς. Κυριακή 14 Περίπατοι για το ευρύ κοινό. Δευτέρα 15 σχολικοί περίπατοι.
Για τους σχολικούς περιπάτους και τους περιπάτους για το ευρύ κοινό, σημείο συνάντησης και διεξαγωγής είναι η Καπναποθήκη Σπήρερ. Η ώρα έναρξης καθορίζεται κατόπιν επικοινωνίας και διαρκεί μία ώρα.
Το εργαστήριο για δασκάλους σχολείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 στις 18.00 στο Δημαρχείο Δράμας. Τα δύο εργαστήρια για το ευρύ κοινό θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 στο Δημαρχείο Δράμας και επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, απαιτείται απλή προκράτησης θέσης.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δίνεται βεβαίωση συμμετοχής.
Στοιχεία επικοινωνίας: Καββαλάκη Αλεξάνδρα τηλ. 6946225747 και Νταλαμπύρα Γεωργία τηλ. 6945287668.