Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει ελάχιστοι φορείς της Δράμας
Συνεχίζεται η διαβούλευση φορέων
της Δράμας για το Σχέδιο Βιώσιμης
Αστικής Κινητικότητας
► Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας
► Δηλώσεις του υπευθύνου του ΣΒΑΚ κ. Τσακίρη στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΟ ενδιαφέρον ελάχιστων φορέων – μέχρι στιγμής – για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Δράμας, συνεχίζεται η διαβούλευση και η κατάθεση προτάσεων σχετικά με την εξέλιξη του έργου.
Όπως ήδη είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» με σχετικό ρεπορτάζ από την αρχική διαβούλευση τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, το ΣΒΑΚ, θα απασχολήσει την πόλη της Δράμας στα επόμενα χρόνια. Το ΣΒΑΚ του Δήμου Δράμας, έχει έναν σχεδιασμό 5ετίας και 10ετίας, και αφορά την ήπια μετακίνηση στην πόλη, καθώς και τη μείωση του αυτοκινήτου σε ένα διάστημα 10 – 15 χρόνων.
Στις 12 Απριλίου, είχε γίνει η πρώτη μεγάλη διαβούλευση, στην οποία από τους περίπου 100 φορείς που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν είχαν παρουσιαστεί μόνο 4-5. Αρκετοί στη συνέχεια παραπονέθηκαν ότι δεν έλαβαν τις σχετικές προσκλήσεις από το Δήμο στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της καταγραφής των απόψεων και παρατηρήσεων αλλά και την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, συνεχίζει να συναντάται με φορείς της Δράμας, οι οποίοι καταθέτουν τις δικές τους προστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κύρτσης, συναντήθηκε προχθές με τον υπεύθυνο του έργου εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας κ. Δημήτρη Τσακίρη και κατέθεσε τις δικές του απόψεις.
Στην σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρεται ότι, «ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις παθογένειες της καθημερινότητάς μας και θέλοντας να συμμετέχει ενεργά στο μέλλον και την βιωσιμότητα της πόλης μας, συναντήθηκε με το υπεύθυνο της ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) κ. Τσακίρη Δημήτριο».
Όπως ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος, στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Συλλόγου αλλά και η κατάθεση προτάσεων, «ώστε να επιδιώξει να εναρμονιστεί το σήμερα με το αύριο για μία ουσιαστική και ήπια μετάβαση αστικής ανάπτυξης».
Στη συνάντηση, «συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως οι αφετηρίες των μέσων μαζικής μεταφοράς, η αναγκαιότητα χωρών στάθμευσης, η προσθήκη κόμβων, η ενεργοποίηση ηλεκτρικών ποδηλάτων, οι οδοί χαμηλής και υψηλής κυκλοφορίας, η αστικές συγκοινωνίες και άλλα πολλά ζητήματα που θα διευκολύνουν την μετάβαση στην Πράσινη ανάπτυξη και θα εκσυγχρονίσουν την πόλη μας. Ο εμπορικός κόσμος είναι πρόθυμος να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την χάραξη της Στρατηγικής που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια και θα έχει ως σκοπό την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της πολυαγαπημένης μας πόλης».
Συνεχίζεται η κατάθεση προτάσεων
Ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του έργου εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας κ. Τσακίρη, ο οποίος επισημαίνει ότι συνεχίζεται η κατάθεση προτάσεων από φορείς της Δράμας, όπως έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ σημειώνει ότι ήδη έχει υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας καθώς και με την Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας.
Όπως μας λέει ο κ. Τσακίρης, «η κύρια τοποθέτηση της Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, είναι ότι ασχέτως με τον σχεδιασμό, είναι σημαντικό γι’ αυτούς να είναι σωστή η ίδια η υποδομή με την εφαρμογή του σχεδίου και όχι τόσο ο σχεδιασμός. Γενικά είχαν επισημάνει ότι θα πρέπει να είναι σωστή η υποδομή, τονίζοντας ότι δεν έχει ουσία να γίνει ένας σχεδιασμός, αλλά όταν γίνουν τα πεζοδρόμια για παράδειγμα να μην είναι όπως πρέπει να είναι. Θα πρέπει δηλαδή η υποδομή αυτή όταν εφαρμοστεί, να βοηθάει σε σημαντικό βαθμό τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, με προβλήματος όρασης ή κινητικότητας κτλ».
Όσον αφορά για το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας, σημειώνει ο κ. Τσακίρης, «ζήτησε πιο άμεσες παρεμβάσεις για εφαρμογές που γίνονται τώρα στο κέντρο της πόλης και γενικά δεν είχε κάποιο θέμα με τον σχεδιασμό, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους επισκέπτες που έρχονται στην πόλη από όμορους Δήμους, αλλά και από οικισμούς εκτός πόλης της Δράμας. Ουσιαστικά ενδιαφέρεται για το αγοραστικό κοινό της αγοράς της Δράμας».
Οι στρατηγικοί στόχοι του ΣΒΑΚ
Ο κεντρικός στόχος του ΣΒΑΚ του Δήμου Δράμας, είναι, η πόλη της Δράμας να αναδείξει την πλούσια φυσική και πολιτισμική της κληρονομιά και να ενισχύσει τους παραγωγικούς τομείς και την τοπική οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή και άνετα μετακίνηση με ήπια μεταφορικά μέσα για κατοίκους και επισκέπτες.
Στους Στρατηγικούς Άξονες, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και προώθηση ασφαλών και άνετων υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες, η βελτίωση εξυπηρέτησης μετακινήσεων από δημόσιες συγκοινωνίες, η βελτίωση των χαρακτηριστικών της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και μείωση των δυσμενών επιπτώσεών της καθώς και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αλλαγή της κουλτούρας μετακινήσεων.