Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ΔΙΠΑΕ για τη μόλυνση στη Μαύρη Θάλασσα
Το ΔΙΠΑΕ Δράμας επικεφαλής εταίρος
για έρευνα που εστιάζει στη ρύπανση
των ποταμών σε κλειστές θάλασσες
► Επικεφαλής εταίρος το ΔΙΠΑΕ και το Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο συντονιστής του προγράμματος από το Τμ. Δασολογίας Δράμας κ. Ζαΐμης και η ερευνήτρια κα. Ιακωβόγλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ με το τελικό Συνέδριο για την Προστασία και τη Ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, το πρόγραμμα για τη ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας και τη δημιουργία εργαλείων που θα μπορούσαν εύκολα να υιοθετηθούν από διάφορες χώρες.
Πρόκειται για το έργο με κεντρικό τίτλο «Protecting water resources with nature-based solutions», του οποίου επικεφαλής εταίρος είναι η Ελλάδα και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια περίπου, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αρμενίας, της Τουρκίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Interreg που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου (χθες) στο αμφιθέατρο της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών στη Δράμα.
Νέα εύκολα εργαλεία κατά της ρύπανσης
Για το έργο, μίλησε στον «Π.Τ.» ο γενικός συντονιστής του προγράμματος και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας κ. Γιώργος Ζαΐμης, ο οποίος σημείωσε ότι, «απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να βρούμε κάποια καινούρια εργαλεία για την παρακολούθηση διαφόρων ρύπων και στη συνέχεια να γίνουν κάποιες προτάσεις για φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, ώστε να ελαττώσουμε τη μόλυνση. Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Μαύρη Θάλασσα, έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι πολλά».
Η καινοτομία
Στη συνέχεια ο κ. Ζαΐμης αναφέρεται στην καινοτομία της έρευνας, επισημαίνοντας. «Η έρευνα αυτή γίνεται στη θάλασσα. Η δική μας καινοτομία είναι ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες δράσεις στα ποτάμια, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο».
Ερωτώμενος σχετικά με τα συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει, είναι ότι, «τα επίπεδα μόλυνσης είναι υψηλά και πρέπει να γίνουν κάποιες δράσεις. «Στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα είδαμε ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι υψηλά και πρέπει να γίνουν κάποιες δράσεις. Μια πιο συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Βέβαια, εμείς είχαμε την ευκαιρία με σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης που μας βοήθησαν στον καλύτερο εντοπισμό».
Όπως εξηγεί, η ιδέα ότι «θα πρέπει να βρεθούν κάποιες κύριες πηγές μόλυνσης και προς τα εκεί να διατεθούν τα χρήματα. Στοχευμένες δράσεις, όπου θα πρέπει να μπουν οι βέλτιστες πρακτικές».
Μικροπλαστικά
Ερωτώμενος για το τι περιλαμβάνει αυτή η μόλυνση, εξηγεί ότι «είναι τα διάφορα φερτά υλικά και άλλα αντικείμενα καθώς και θρεπτικά στοιχεία από λιπάσματα. Όμως, ειδικά οι Ρουμάνοι για παράδειγμα, προσέγγισαν το ζήτημα των πλαστικών. Έκαναν μια πολύ καλή μελέτη, και παρατήρησαν την έντονη μόλυνση από το πλαστικό, το οποίο σπάζει, διαλύεται σε μικροπλαστικά και μπορεί να μπει ακόμα και στην τροφή. Και νομίζω ότι το επόμενο μεγάλο θέμα στη Μαύρη Θάλασσα, θα είναι τα μικροπλαστικά. Είδαμε επίσης τα φερτά υλικά, θρεπτικά υλικά από λιπάσματα, αλλά τα μικροπλαστικά ήταν μια καινοτομία που είδαμε εμείς».
Αντιμετώπιση
Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό τα κράτη που συμμετείχαν πέρα από τις επιστημονικές ομάδες που συμμετείχαν, ο κ. Ζαΐμης τόνισε πως «Σε επίπεδο χωρών, είναι πολύ πιο δύσκολο το ζήτημα αυτό. Εμείς θέλαμε να κάνουμε κάποια εργαλεία τα οποία είναι εύκολο να υιοθετηθούν από τις αρχές και γι’ αυτό δείξαμε κάποιες πρακτικές που μπορούν να γίνουν δεκτές σε κάποιες περιοχές».
Ερωτώμενος για το πώς η Ελλάδα βρέθηκε να είναι επικεφαλής εταίρος για τη μόλυνση στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Ζαΐμης εξηγεί: «Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι μέρος της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, ασχέτως αν δεν ακουμπάμε. Και στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσουμε τις άλλες χώρες που δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία».
Εργαλείο και για την Ελλάδα
Με τη σειρά της η κα. Ιακωβόγλου, Οικοφυσιολόγος, Δασοκόμος με εξειδίκευση στην Αστική Δασοκομία και ερευνήτρια στο πρόγραμμα για τη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα τελειώνει με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και την έρευνα, ώστε να έχουμε καθαρότερα νερά, στοχευμένα σε κλειστές θάλασσες, αλλά και να δούμε ποια είναι η “συνεισφορά” των ποταμών σ’ αυτές τις κλειστές θάλασσες και πώς μπορεί να αποφευχθούν οι ρύποι των θαλασσών από τα ποτάμια».
Αναφερόμενη στον κύριο στόχο του προγράμματος, σημειώνει ότι «στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα μπορεί να ακολουθηθεί από όλα τα κράτη, ώστε να μπορεί κάθε χώρα να το διαμορφώνει στα δικά της πεδία, στα δικά της ποτάμια. Στόχος μας είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί, να πάει και σε άλλες χώρες. Μην ξεχνάμε ότι και η Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια κλειστή θάλασσα, ακόμα και οι κόλποι όπως της Θεσσαλονίκης και αλλού».
Ερωτώμενη σχετικά με το αν θα υπάρξουν κάποια παρόμοια προγράμματα παράδειγμα για κόλπους όπως ο Θερμαϊκός και αλλού στην Ελλάδα, η κα. Ιακωβόγλου σημειώνει: «Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προγράμματα. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι στόχοι τους άμεσα, ευελπιστώ ότι υπάρχει μια τέτοια γραμμή. Μην ξεχνάμε όμως, ότι, και οι στόχοι του δικού μας προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγία και οδηγός για προγράμματα στο μέλλον».