Home > νέα > Φοιτητές του Δ.Π.Θ. ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στα Οινοποιεία της Δράμας-Με τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας και του γρ. Europe Direct Α.Μ.Θ.

Φοιτητές του Δ.Π.Θ. ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στα Οινοποιεία της Δράμας-Με τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας και του γρ. Europe Direct Α.Μ.Θ.

Για δεύτερη φορά στη Δράμα μέσω «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας»

Φοιτητές του Δ.Π.Θ. ξεναγήθηκαν

στο Αρχαιολογικό Μουσείο και

στα Οινοποιεία της Δράμας

Με τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας και του γρ. Europe Direct Α.Μ.Θ.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκαν το Σάββατο 27 Μαΐου φοιτητές από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Κομοτηνής, αλλά και από το Τμήμα των Μηχανικών Περιβάλλοντος από την Ξάνθη και τα δύο Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι φοιτητές, ξεναγήθηκαν αρχικά στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας από την κα. Πουλιούδη, η οποία μάλιστα τους μίλησε για την ιστορία της παραγωγής και της οικονομίας του οίνου στην περιοχή της Δράμας. Στη συνέχεια μετέβησαν σε ορισμένα οινοποιεία της περιοχής, όπου περιηγήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για θέματα οικονομίας, αλλά και διαχείρισης των αποβλήτων.

Αναλυτικότερα, τα δυο παραπάνω Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με τους φοιτητές τους, βρέθηκαν για δεύτερη φορά στις εκδηλώσεις της «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας», μαζί με καθηγητές τους, ενώ η όλη διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το Γραφείο Europe Direct Αν. Μακεδονίας –Θράκης.

Παρούσα μάλιστα ήταν και η υπεύθυνη του Europe Direct ΑΜΘ κα. Μιχαλοπούλου, μαζί με τους υπευθύνους των Γραφείων της Π.Ε. Δράμας κας Ανδριοπούλου και της Π.Ε. Καβάλας κ. Σπιτσέρη.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον «Π.Τ.» η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τον πολιτισμό και την οικονομία της παραγωγής του οίνου. Αναφέρθηκε επίσης στην παραγωγή, στην άμπελο, τις διαφοροποιήσεις και την εξέλιξη της αμπέλου από το άγριο στο ήμερο αμπέλι. Όπως τόνισε η ίδια «θα δούμε πώς χρησιμοποιούνταν, πώς έπιναν το κρασί, γιατί ήταν τόσο ιδιαίτερη η παραγωγή του οίνου και μέχρι ποιου σημείου φτάνουμε σήμερα. Και ακόμα, ταυτίζουμε όλο αυτό με τη διονυσιακή λατρεία, καθώς και την καταγωγή του Διονύσου, τις προτομές του και στα αφιερώματα της διονυσιακής λατρείας που έχουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Αναφερόμενη στην επίσκεψη αυτή, η κα. Μιχαλοπούλου καθηγήτρια Δημοκρίτειου του Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Europe Direct Αν. Μακεδονίας –Θράκης, μιλώντας στον «Π.Τ.» σημείωσε: «Είμαστε για δεύτερη χρονιά στη “ΔραμΟΙΝΟγνωσία” και εννοώ ότι, εκτός από τον φορέα Europe Director, είναι μαζί μας και μια ομάδα φοιτητών και καθηγητών αυτή τη χρονιά από δύο Τμήματα: το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, οι οποίοι συνοδεύονται από τους καθηγητές τους για να μετέχουν στη “ΔραμΟΙΝΟγνωσία” και κύρια στο κομμάτι που αφορά την επιστήμη τους, οικονομία – επιχειρηματικότητα, ένα κομμάτι τους εδώ στη Δράμα στα οινοποιεία ανθεί και είναι πάντα ένα ζητούμενο».

Όπως σημειώνει η κα. Μιχαλοπούλου, «επίσης, στο κομμάτι της τεχνολογίας, που έχει να κάνει με τη διαχείριση της οινοποίησης των αποβλήτων έτσι ώστε να είναι περιβαλλοντικά θετική και βιώσιμη αυτή η διαχείριση.

Το πρόγραμμά μας εκτός από την ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο και περιήγηση στα οινοποιεία και την περιήγηση μέσα στο οινοποιείο γιατί για εμάς είναι σημαντικό, να δουν στην πράξη οι φοιτητές μας, αυτό που σπουδάζουν μέσα στην αίθουσα. Και είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε εδώ στη “ΔραμΟΙΝΟγνωσία”, σε έναν τόπο όπου ανθεί στο κομμάτι αυτό η ποιότητα αλλά και η καινοτομία».