Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς αποτέλεσμα η αναζήτηση θησαυρού στο δημοτικό κήπο της Δράμας… Βρέθηκε μόνο μια …άχρηστη χρυσόπετρα! Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Νίκος Γεωργιάδης

Χωρίς αποτέλεσμα η αναζήτηση θησαυρού στο δημοτικό κήπο της Δράμας… Βρέθηκε μόνο μια …άχρηστη χρυσόπετρα! Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Νίκος Γεωργιάδης

Βρέθηκε μόνο μια …άχρηστη χρυσόπετρα!

Χωρίς αποτέλεσμα

η αναζήτηση θησαυρού

στο δημοτικό κήπο της Δράμας…

Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Νίκος Γεωργιάδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΕΤΥΧΕ άλλη μια προσπάθεια ανεύρεσης θησαυρού στην πόλη της Δράμας. Για άλλη μια φορά, ο γνωστός Δραμινός χομπίστας και «κυνηγός χρυσού», όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, κ. Νίκος Γεωργιάδης, εδώ και μερικούς μήνες είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και χθες το πρωί, ξεκίνησε την ανασκαφή σε σημείο του δημοτικού κήπου Δράμας. Οι πληροφορίες που είχε ο κ. Γεωργιάδης ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο του Δημοτικού Κήπου της πόλης υπάρχουν λίρες που υποτίθεται ότι είχαν θαφτεί, από τους τελευταίους Οθωμανούς της περιοχής λίγο πριν φύγουν.

Τελικά όμως, αν και ο ανιχνευτής μετάλλων είχε «χτυπήσει» χρυσό, εντούτοις η μικρή ανασκαφή δεν έβγαλε τίποτα, μιας και το μηχάνημα είχε διαβάσει … χρυσόπετρα. Η οποία χρυσόπετρα, μπορεί να περιέχει ψήγματα χρυσού, παρ’ όλα αυτά είναι άχρηστη, ανεκμετάλλευτη!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης αναζητεί θησαυρό – επί της ουσίας λίρες που θάφτηκαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας ή λίγο πριν γίνει η ανταλλαγή πληθυσμών. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα τουλάχιστον και ανάλογα με τις περιπτώσεις που έγιναν γνωστές, δεν έχει βρεθεί σε κανένα σημείο οτιδήποτε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης ακολουθεί πιστά τα όσα ορίζονται από τη νομοθεσία και τις σχετικές αδειοδοτήσεις, μια διαδικασία που είναι αρκετά χρονοβόρα. Καταθέτει τα χαρτιά του και τους σχετικούς χάρτες και παίρνει πάντα τις απαραίτητες άδειες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως το Δήμο Δράμας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, τη Δ.Ο.Υ. Δράμας, την Κτηματική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και φυσικά την Αστυνομία.

Από την στιγμή που εξασφαλίζει όλες τις άδειες και μετά βέβαια από τις αντίστοιχες πληροφορίες που έχει, κάνει τις πρώτες έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα που έχουν και  αυτά άδεια. Ανάλογα με το τι θα δείξει ο ανιχνευτής μετάλλων, προχωράει στην εκσκαφή.

Αυτό που είχε δείξει το μηχάνημα στο σημείο του δημοτικού κήπου ανάμεσα στο άγαλμα της Ελευθερίας και το Ξενία, δίπλα στο ποταμάκι και κάτω από το πλατάνι, φάνταζε αρκετά καλό. Είχε «χτυπήσει» κάτι χρυσό!

Τελικά, το πρωί της Τρίτης 30 Μαΐου, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στην εκσκαφή με γκασμάδες και φτυάρια, μιας και ο ανιχνευτής μετάλλων είχε δείξει ότι … ο θησαυρός βρισκόταν αρκετά ψηλά στο έδαφος, ούτε ένα μέτρο.

Η όλη διαδικασία – με την παρουσία πάντα εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών – κράτησε περίπου 30 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν βρέθηκε τίποτα… αν και το μηχάνημα συνέχισε να δείχνει ότι εκεί υπήρχε κάτι.

Η ανάλυση όμως που έκανε ο ειδικός χειριστής του μηχανήματος, ήταν ότι ο ανιχνευτής είχε δείξει … χρυσόπετρα, η οποία περιέχει κάποια ψήγματα χρυσού ή κάποιους μύκητες και το μηχάνημα δεν μπορεί να τις αποφύγει! Υλικό που είναι ανεκμετάλλευτο και άχρηστο!

Η αναζήτηση

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι χρειάζεται ειδική άδεια προκειμένου κάποιος να μπορέσει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια και όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 30 μήνες καθώς εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός, ο ίδιος εξηγεί στον «Π.Τ.», ότι πριν ακόμα φύγουν οι Τούρκοι από την περιοχή, σημειώνει ότι το σημείο αυτό εκείνα τα χρόνια ήταν ουσιαστικά βαλτότοπος και εντελώς έρημο. «Εκείνα τα χρόνια, πριν ακόμα από το 1920, η Δράμα ξεκινούσε από την πλατεία και προς τα πάνω. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, κάποια αδέρφια μουσουλμάνοι, φαίνεται ότι έθαψαν σ’ αυτό το σημείο κάποιες λίρες».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «είχα πληροφορίες από το 1992 ακόμα για το συγκεκριμένο σημείο και η επιτυχία είναι 50%-50% να βρεθεί κάτι».

Τελικά, μετά από μια σύντομη εργασία σκαψίματος μισής ώρας, αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν μια μεγάλη πέτρα, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «χρυσόπετρα» όπως είπε ο ειδικός, η οποία μπορεί να περιέχει κάποια αμυδρά ψήγματα χρυσού και η οποία είναι ανεκμετάλλευτη.

Μετά απ’ αυτό, οι εργάτες που έσκαψαν έκλεισαν και πάλι την τρύπα και αποκατάστησαν το χώρο.