Στις 4 Ιουλίου η ημέρα της απελευθέρωσης
Σε εξέλιξη ο προγραμματισμός
για τα «Ελευθέρια»
στο Κ. Νευροκόπι
Με πιθανή παρουσία της Σημαίας του 21ου Συντάγματος που απελευθέρωσε το Νευροκόπι στις 4 Ιουλίου 1913
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ήδη έχουμε αναφερθεί και με παλαιότερο δημοσίευμα στον «Π.Τ.», φέτος θα εορτασθεί για πρώτη φορά στο Κ. Νευροκόπι, η απελευθέρωση της περιοχής στις 4 Ιουλίου 1913.
Ο καιρός πλησιάζει και ήδη στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου και μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παρέλαση αναμένεται να γίνει την Κυριακή 9 Ιουλίου, μιας και η 1η Ιουλίου είναι καθημερινή ημέρα Πέμπτη, ενώ προγραμματίζεται και μια μεγάλη συναυλία του γνωστού τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα, χωρίς να έχει αποφασιστεί ποια μέρα θα γίνει.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως εδώ, ότι, φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την απελευθέρωση του Κ. Νευροκοπίου το 1913 και μέχρι σήμερα ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε κάποια γιορτή γι’ αυτή τη μεγάλη μέρα.
Προσπάθεια γίνεται επίσης, στα πλαίσια του εορτασμού, να έρθει στο Νευροκόπι, η Σημαία του 21ου Συντάγματος που απελευθέρωσε το Νευροκόπι, το οποίο σήμερα εδρεύει στον Έβρο και φέρει την ονομασία «ΔΡΑΜΑ». Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό.
Η απόφαση για τις εκδηλώσεις έχει παρθεί ομόφωνα σε συνεδρίαση της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, ενώ η όλη γιορτή θα πλαισιωθεί χορευτικά πολιτιστικών συλλόγων, διάφορες εκθέσεις με ιστορικά θέματα, διαλέξεις από ιστορικούς για τα γεγονότα της εποχής και άλλα πολλά.
Σύντομο ιστορικό
Σύμφωνα με το ιστορικό, η 4η Ιουλίου 1913 αποτελεί για το Κάτω Νευροκόπι έναν από τους κορυφαίους σταθμούς στη μαρτυρική του ιστορία. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο λαός του Κάτω Νευροκοπίου είναι πλέον ελεύθερος.
Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, εισέρχεται και απελευθερώνει την πόλη της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913, έπειτα από 528 χρόνια δουλείας υπό των Οθωμανών και ένα δύσκολο οκτάμηνο διάστημα Βουλγάρικης κατοχής.
Η υπόλοιπη μεραρχία, η 7η Μεραρχία Πεζικού, κατευθύνθηκε βόρεια. Τη νύχτα 2/3 Ιουλίου ακολούθησαν συμπλοκές με τα Βουλγαρικά στρατεύματα, τα οποία ενήργησαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των προωθημένων τμημάτων της Ελληνικής Μεραρχίας. Οι Ελληνικές δυνάμεις αποσόβησαν τον κίνδυνο, κατέλαβαν τη Βροντού και υποχρέωσαν τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν προς τα βόρεια αφήνοντας ελεύθερη την οδό προς το Κάτω Νευροκόπι. Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού περίμενε στη Δράμα το 2ο Σύνταγμα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού για να το αντικαταστήσει, στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια μέσω του Γκιούρετζικ και ενώθηκε με τη Μεραρχία του κοντά στο οχυρό ΛΙΣΣΕ το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου. Αμέσως μετά όλη η 7η Μεραρχία κατέλαβε το Κάτω Νευροκόπι (Ζύρνοβο), απελευθερώνοντάς το από τον Οθωμανικό και τον Βουλγαρικό ζυγό. Στη συνέχεια, η 7η Μεραρχία ξεκίνησε να κινείται προς τα βόρεια, όπου ακολούθησε η ένδοξη και πολύνεκρη εποποιία των στενών της Κρέσνας.