Home > νέα > Το νεοελληνικό κόσμημα από το Μουσείο Μπενάκη στη Δράμα Νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη στον πολιτιστικό χώρο Σαντιρβάν για τη νεοελληνική αργυροχοΐα

Το νεοελληνικό κόσμημα από το Μουσείο Μπενάκη στη Δράμα Νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη στον πολιτιστικό χώρο Σαντιρβάν για τη νεοελληνική αργυροχοΐα

Το νεοελληνικό κόσμημα από το Μουσείο Μπενάκη στη Δράμα

Νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη

στον πολιτιστικό χώρο Σαντιρβάν

για τη νεοελληνική αργυροχοΐα

«Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα»

 

ΜΕ ΜΙΑ νέα έκθεση στον πολιτιστικό χώρο της εταιρείας Raycap, Σαντιρβάν, επανέρχεται το Μουσείο Μπενάκη, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν μερικά από τα καλύτερα κοσμήματα της νεοελληνικής αργυροχοΐας.

Είναι η δεύτερη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στη Δράμα, μετά από την πρώτη εξαιρετική έκθεση με τα κειμήλια προσφύγων από τη Μικρά Ασία, η οποία είχε γίνει στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο τίτλος της νέας έκθεσης, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 16 Ιουνίου, είναι: «Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα» και πρόκειται για έναν στίχο από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Περιμένοντας τους βαρβάρους».

Η έκθεση παρουσιάζει ένα πανόραμα της νεοελληνικής αργυροχοΐας. Κοσμήματα κεφαλόδεσμου, σκουλαρίκια και ταινίες που στολίζουν το μέτωπο, κοσμήματα που αγκαλιάζουν το λαιμό ή  καλύπτουν το στήθος, πόρπες που ακουμπούν στην κοιλιά και  αλυσιδωτά κοσμήματα που διακοσμούν την ποδιά, τα ελληνικά κοσμήματα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα στολισμού που ομορφαίνει και εντυπωσιάζει.

Τα υλικά που επικρατούν είναι στα νησιά ο χρυσός και τα μαργαριτάρια και στην ηπειρωτική Ελλάδα το ασήμι και ο χαλκός, που οι τεχνίτες επιχρυσώνουν, στολίζουν με ημιπολύτιμες πέτρες και χρωματιστά γυαλιά ή ζωγραφίζουν με σαβάτι.

Με την ίδια φροντίδα που φιλοτεχνούνται τα γυναικεία κοσμήματα βγαίνουν από τα χέρια των αργυροχόων και χρηστικά αντικείμενα: ταμπακοθήκες, παγούρια, τάσια, και φυλακτά, τμήμα της καθημερινότητας των ανδρών.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 16 Ιουνίου μέχρι και 29 Οκτωβρίου 2023 και θα είναι ανοικτή  τις ημέρες:

Πέμπτη: 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Σάββατο: 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Κυριακή: 11:00-14:00 και 18:00-21:00

Η ιστορία του «Σαντιρβάν» τζαμί

Το πετρόχτιστο κτίσμα, στη συμβολή των οδών των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, ένα παλίμψηστο της πρόσφατης ιστορίας της Δράμας, ήταν οθωμανικό τέμενος, με το μιναρέ να χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της εισόδου, ανακαινίστηκε το 1806 και παρέμεινε ως τέμενος μέχρι το 1922, αναφερόμενο ως Σαντιρβάν τζαμί.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, από το 1922 μέχρι το 1927, φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων, ενώ από το 1927 έως το 1981 αποτέλεσε τον χώρο έκδοσης της ιστορικής τοπικής εφημερίδας «Θάρρος». Το 1983 κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο, όμως στην πορεία των χρόνων και με την κατάπτωση της στέγης, καταστράφηκε.

Το 2012 αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap, η οποία αποκατέστησε το μνημείο ως χώρο πολιτισμού, κατεδάφισε δύο όμορες πολυκατοικίες, από τις οποίες η μεσοτοιχία της μίας είχε χτιστεί πάνω στα παράθυρα του μνημείου και ψηφιοποίησε το αρχείο της εφημερίδας «Θάρρος» με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στον ιστότοπο του αρχείου.