Άσκηση επί χάρτου για την περίπτωση μεγάλου σεισμού
Αν και η περιοχή της Δράμας δεν δίνει
έντονη σεισμική δραστηριότητα παρ’ όλα
αυτά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Κούρου προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ και ο κ. Χουβαρδάς προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ
► Υποχρεωτικός πλέον από το Μάρτιο ο έλεγχος δημοσίων κτιρίων
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ τη Δράμα, ξεκίνησε χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου, άσκηση επί χάρτου για την περίπτωση μεγάλου σεισμού σε περιοχές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Είναι η πρώτη άσκηση που γίνεται στη Δράμα και στο επόμενο διάστημα θα γίνει και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, με συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικών Υπηρεσιών των πέντε Δήμων του Ν. Δράμας, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και άλλων.
Η σύσκεψη και άσκηση επί χάρτου, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην αίθουσα του αμφιθεάτρου Δράμας, με την παρουσία της κας. Ασημίνας Κούρου, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνου Χουβαρδά, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, με εκπροσώπους από την Ελληνική Αστυνομία, της Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, αρμόδιους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας και άλλων.
Η χθεσινή άσκηση επί χάρτου, ήταν η συνέχεια τριημερίδας που είχε γίνει πριν από 3 μήνες στη Δράμα, στην οποία συμμετείχαν σταδιακά, διάφορες ομάδες, όπως: οι εκπαιδευτικοί και διευθυντές των σχολικών μονάδων, εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμού και τα στελέχη των Δήμων της περιοχής.
Κούρου: Η Δράμα μια περιοχή χωρίς σεισμούς
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Κούρου, σημειώνει ότι η άσκηση επί χάρτου, αφορά στο συντονισμό των υπηρεσιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, «προκειμένου να συζητήσουμε και να επεξεργαστούμε ένα σενάριο σεισμού, που μπορεί να πλήξει την Π.Ε. Δράμας και να συζητήσουμε συγκεκριμένα επεισόδια επί αυτού του σεναρίου».
Όπως εξηγεί η κα. Κούρου, «η άσκηση αυτή γίνεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της χώρας. Η χώρα μας έχει το γενικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης», έχει το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» για την αντιμετώπιση των σεισμικών συμβάντων και στα πλαίσια της πρόληψης και ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στους άλλους κινδύνους έτσι και στο σεισμικό κίνδυνο, προβλέπονται να γίνονται συνεργασίες και επιχειρησιακές ασκήσεις επί χάρτου και πεδίου».
Όπως μάλιστα σημειώνει η ίδια, «η Π.Ε. Δράμας δεν είναι μια Περιφερειακή Ενότητα που βιώνει σεισμούς συχνά ή δεν πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς. Παρ’ όλα αυτά, όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Όπως σημειώνει ακόμα η κα. Κούρου, «η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και έκτη σε σεισμικότητα χώρα στον κόσμο, οπότε και ο ΟΑΣΠ, με τον πρόεδρό του κ. Λέκκα, έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση του πληθυσμού και τη βελτίωση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Γι’ αυτό συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Π.Ε. Δράμας για τη διοργάνωση αυτής της δράσης».
Δημόσια κτίρια
Ερωτώμενη σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα, η κα. Κούρου επισημαίνει ότι, «αυτή τη στιγμή που συζητάμε, να σας πω ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη. Στις 28 Μαρτίου 2023, ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που αφορά στον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και τον κάνει υποχρεωτικό σε σχέση με την υφιστάμενη μέχρι τότε κατάσταση που ήταν σύσταση. Δηλαδή μέχρι τότε, για τα ήδη υφιστάμενα κτίρια, υπήρχε μια σύσταση από τον ΟΑΣΠ για να γίνει ο προσεισμικός έλεγχος για να δούμε την κατάστασή του. Τώρα πια είναι υποχρέωση. Οπότε, το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση αυτή την υποχρέωση, θα προχωρήσει ο έλεγχος όλων των κτιρίων της χώρας. Ήδη έχει γίνει σ’ ένα μέρος των κτιρίων, όμως τώρα θα γίνει συνολικά και ο ΟΑΣΠ με βάση αυτή τα στοιχεία, θα έχει μια ολοκληρωμένη βάση για να γνωρίζει αυτή την κατάσταση στην υφιστάμενη φάση που βρίσκονται τώρα».
Ερωτώμενη αν μετά από τον σχετικό έλεγχο θα μπορούν να γίνονται κτιριακές παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο, η ίδια σημειώνει: «Εννοείται. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται για να ξέρουμε την κατάστασή τους. Και αν και εφόσον απαιτηθεί να γίνει στην πορεία δευτεροβάθμιος έλεγχος, για να καταλήξουμε στις παρεμβάσεις, επεμβάσεις και ό,τι άλλο απαιτείται εάν η κατάσταση είναι τέτοια».
Χουβαρδάς: Σημαντική η ενημέρωση
Με τη σειρά του και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χουβαρδάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τονίζει ότι, «είναι η πρώτη άσκηση που κάνουμε στα πλαίσια των σεισμών και αρχίσαμε από την Π.Ε. Δράμας. Ουσιαστικά στις ασκήσεις αυτές ελέγχουμε τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών με διάφορα σενάρια τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολα. Μέσα από τις ασκήσεις μπορούμε και μαθαίνουμε, από τα λάθη που μπορεί να γίνουν απ’ αυτές, όπως μαθαίνουμε καινούρια πράγματα με χρήση τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος, είτε αυτό αφορά τον σεισμικό κίνδυνο, είτε τον πλημμυρικό κίνδυνο, είτε άλλους κινδύνους. Εξάλλου, ο συντονισμός είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που βοηθάνε ουσιαστικά να επιλύσουμε θέματα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Χουβαρδάς, «οι ασκήσεις είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στην Πολιτική Προστασία, γιατί ουσιαστικά διαλειτουργούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους και βλέπουμε προβλήματα πριν προκύψουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε.
Τώρα, μπήκαμε και στην αντιπυρική περίοδο και όπως ξέρετε γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και για θέματα εκκένωσης οικισμών και από τους Δήμους και από την Περιφέρεια, σχεδιασμός πάνω σ’ αυτό, προσπαθούμε λοιπόν και με ασκήσεις και με δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού, να μπορέσουμε να μειώσουμε όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Περιφέρειάς μας».
Ο συντονισμός των υπηρεσιών
Ερωτώμενος για το κατά πόσο καλός είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών, ο κ. Χουβαρδάς σημειώνει: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οπότε, όσο γρηγορότερα ενεργήσουν οι υπηρεσίες με βάση την πρώτη ενημέρωση για κάποιο συμβάν, αυτό είναι και το ζητούμενο. Να μπορούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν άμεσα και να κάνουμε τις ενέργειες οι οποίες προβλέπονται στις εγκυκλίους που στέλνει το Υπουργείο».
Στην ερώτηση για το τι ακολουθεί μετά το πρώτο σήμα για μεγάλο σεισμό, ο κ. Χουβαρδάς εξηγεί: «Βγαίνουν πολλές δράσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ελεγχθεί ποια είναι η επιτάχυνση του εδάφους ώστε να δούμε εάν υπάρχει η πιθανότητα βλάβης σε κτίρια. Από εκεί και πέρα βγαίνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας για ένα πρώτο έλεγχο των κτιρίων που υπάρχουν και στη συνέχεια μπαίνουν οι άμεσες δράσεις για τυχόν καταπτώσεις που μπορεί να έχουν γίνει, διασώσεις, φωτιά κτλ., οτιδήποτε ώστε να αρθούν αυτά τα εμπόδια που έχουν συμβεί.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι είναι οι χώροι καταφυγής για ένα σεισμό, να έχουν διαβάσει – και αυτό είναι σημαντικό – τις οδηγίες πρόληψης που αφορούν την οικογένειά τους, τι κάνουμε με τα παιδιά μας που θα είναι στο σχολείο, τι κάνουμε ίδιοι και άλλα πολλά. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και από τη διαδικτυακή σελίδα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την αντίστοιχη ώστε να μπορέσουν να μειώσουν και τη δική τους τρωτότητα».