Home > Πρώτο Θέμα > «Στόχος μας η ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Παρανεστίου» ► Δρομολογείται η σύνταξη μελετών για τα Θερμιά, και αναβάθμιση του θεραπευτηρίου

«Στόχος μας η ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Παρανεστίου» ► Δρομολογείται η σύνταξη μελετών για τα Θερμιά, και αναβάθμιση του θεραπευτηρίου

Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου στον «Π.Τ.» κ. Καγιάογλου

«Στόχος μας η ανάπτυξη

και αξιοποίηση 

των Ιαματικών Πηγών Παρανεστίου»

► Δρομολογείται η σύνταξη μελετών για τα Θερμιά, και αναβάθμιση του θεραπευτηρίου

► Μελέτες για οδική πρόσβαση, ύδρευση και αποχέτευση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΘΕΡΜΙΑ στην περιοχή του Δήμου του Παρανεστίου, επισκέφθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Παρανεστίου, συνοδευόμενος από το Γραμματέα του Δήμου καθώς και από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Στόχος της επίσκεψης, ήταν να γίνει μια φωτογράφηση της περιοχής, κάποιες αρχικές μετρήσεις, με στόχο ο Δήμος να προχωρήσει σε μελέτες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμιών. Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο γενικότερος χώρος εκεί είναι πάρα πολλά. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται δρόμος που να εξασφαλίζει μια ασφαλή πρόσβαση και φυσικά διαμόρφωση του εγκαταλελειμμένου και λεηλατημένου κτιρίου του θεραπευτηρίου όπως λέγεται και γενικά μια διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Αν δεν γίνει κάτι γύρω από την αναβάθμιση των Θερμιών, όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι καμιά αξιοποίηση και ανάπτυξη δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Μιλώντας χθες στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, αναφέρθηκε στα φιλόδοξα σχέδια που έχει για την  περιοχή, με στόχο να καλυφθούν εκεί οι πρώτες ανάγκες όπως της ύδρευσης και αποχέτευσης, της οδοποιίας και στη συνέχεια της ανακατασκευής του θεραπευτηρίου, ακόμα και της δημιουργίας μερικών ξύλινων σπιτιών, όπου θα μπορούν να διαμένουν όσοι επισκέπτονται τις ιαματικές πηγές.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, επισημαίνει ότι «αρχικός στόχος είναι να δούμε από κοντά την περιοχή των Θερμιών, ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση που επικρατεί, με στόχο να ξεκινήσουμε τη σύνταξη μελετών».

Όπως λέει ο ίδιος, «στην περιοχή υπάρχουν πηγές με καλή ποιότητα και ποσότητα νερών όπως η Ζωγράφου και άλλες. Σε πρώτη φάση θέλουμε να ετοιμάσουμε μια μελέτη ύδρευσης, ώστε να δώσουμε νερό στην περιοχή που είναι το θεραπευτήριο στα Θερμιά. Το νερό εκεί μπορεί να είναι ιαματικό, αλλά πόσιμο νερό δεν υπάρχει και δεν μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες των ανθρώπων εκεί».

Ο κ. Καγιάογλου τονίζει ότι αρχικά θα γίνει μια μελέτη για την ύδρευση και επίσης, «μελέτη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Εφόσον γίνουν αυτές, θα ακολουθήσει η μελέτη για μια μεγάλη δεξαμενή η οποία θα έχει τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα νερού σε μόνιμη βάση, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων εκεί».

Ο δήμαρχος αναφέρεται ακόμα και στο ζήτημα της μετάβαση στα Θερμιά, καθώς ο δρόμος δεν είναι καλός και έχει πολλές στροφές. «Θέλουμε να κάνουμε ένα δρόμο με πλάτος 6 μέτρων και διπλής κατεύθυνσης, με στόχο να μειωθούν και οι στροφές και αν δημιουργήσουμε σημεία ώστε να μην έχουμε καταπτώσεις βράχων».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, για όλα αυτά πρέπει να γίνουν μελέτες, οι οποίες όπως μας είπε ο δήμαρχος, «όλες οι μελέτες θα γίνουν από ιδίους πόρους του Δήμου Παρανεστίου».

Αναφερόμενος στα Θερμιά πάντως, σημειώνει ότι «το κτίριο του θεραπευτηρίου που υπάρχει εκεί έχει λεηλατηθεί, έγινε πλιάτσικο. Έχουν ξηλώσει όλα τα κουφώματα, τις πόρτες, έχουν ξηλώσει ακόμα και ηλεκτρολογικούς πίνακες, ενώ επιχείρησαν να πάρουν και μπανιέρες. Στόχος μας είναι να ανακαινιστεί όλο το κτίριο, θα γίνει μια μελέτη για τα κτιριακά».

Σημειώνει πάντως ότι, όταν οι μελέτες αυτές ολοκληρωθούν, ο Δήμος θα τα εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα, είτε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είτε σε κάποια άλλα προγράμματα.

Τόνισε τέλος ότι, «μαζί με όλα τα παραπάνω, θα γίνει και μια μελέτη για την κατασκευή 20 ξύλινων σπιτιών στα οποία θα φιλοξενούνται δωρεάν από το Δήμο οι επισκέπτες των ιαματικών πηγών».