Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
Συζήτηση για το
Καπνολογικό Ινστιτούτο
Δράμας και το Τελωνείο Εξοχής
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Π.Σ. ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζιμπίδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τρίτης 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.
Αν και στα τακτικά θέματα δεν υπήρχε κάποιο θέμα που αφορούσε την Π.Ε. Δράμας, εντούτοις συζητήθηκαν δύο επερωτήσεις για δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.
Η μία επερώτηση αφορούσε το θέμα της «καθυστέρησης της έναρξης λειτουργίας του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας» και το άλλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνοριακός Σταθμός Εξοχής το λεγόμενο Τελωνείο Εξοχής στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Και οι δύο επερωτήσεις τέθηκαν από την παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» και αναπτύχθηκαν από τον περιφερειακό σύμβουλο Δράμας κ. Γιώργο Ζιμπίδη.
Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας
Το ζήτημα που Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας, είναι λίγο-πολύ γνωστό. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να υπογραφή σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, σχετικά με τη λειτουργία ενός ερευνητικού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Καπνολογικού Ινστιτούτου (Κ.Ι. εν συντομία). Στόχος η αναβάθμιση του Κ.Ι. και η επαναλειτουργία του.
Μάλιστα, είχε οργανωθεί και μία ειδική εκδήλωση, όπου θα ερχόταν στη Δράμα και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν. Παρ’ όλα αυτά, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η εκδήλωση, ανακοινώθηκε η ματαίωση της εκδήλωσης – η οποία τελικά έγινε χωρίς την υπογραφή και υποβαθμισμένα – καθώς ο κ. Χαρουτουνιάν είχε υποστεί είτε κάποιο τροχαίο, είτε καρδιακό επεισόδιο.
Είχε ανακοινωθεί μάλιστα και επίσημα, ότι η υπογραφή θα γινόταν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, όπου θα μετέβαινε ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμιά σύμβαση, παρ’ όλες τις ανακοινώσεις και χωρίς καμιά απολύτως επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Στην ερώτησή του ο κ. Ζιμπίδης, ρωτάει τη διοίκηση του κ. Μέτιου, «γιατί δεν προχωρά άμεσα η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης και τι ενέργειες προτίθεται να κάνει προς την κατεύθυνση αυτή, διότι έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών από την αναβολή της τελετής υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης και ενόψει εθνικών εκλογών ίσως υπάρξει και περαιτέρω καθυστέρηση».
Η απάντηση για το Καπνολογικό
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, μας είπε ότι η απάντηση που δόθηκε όσον αφορά το Καπνολογικό, είναι ότι «η σύμβαση δεν προχώρησε λόγω των εκλογών».
Από την πλευρά του ο κ. Ζιμπίδης, μιλώντας στον «Π.Τ.» σημείωσε ότι η απάντηση που πήρε ήταν απλά ότι «θα γίνει». Όπως σημειώνει ο ίδιος, «είμαι υποψιασμένος για το τι συμβαίνει μ’ αυτή την υπόθεση. Εγώ το λέω ευθέως, ότι υπάρχουν πολιτικά στελέχη τα οποία κάνουν προσπάθειες ώστε να μην έρθει το ερευνητικό εργαστήριο στη Δράμα, αλλά να πάει κάπου αλλού».
Τονίζει πάντως ιδιαίτερα ο κ. Ζιμπίδης, ότι «όλοι από τη Δράμα και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ και άλλοι, στήριξαν την πρόταση αυτή, όμως ξαφνικά είδαμε να σταματάει το ζήτημα αυτό. Πέρασε ο χρόνος και από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα».
Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι «εξέφρασα την αίσθησή μου, ότι το ερευνητικό κέντρο θέλουν να το πάρουν παράγοντες από την Κομοτηνή. Μου απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και ότι όλο αυτό θα προχωρήσει και θα υπογραφεί».
Τελωνείο Εξοχής
Στην επερώτησή του για το Τελωνείο Εξοχής, ο κ. Ζιμπίδης αναφέρεται αρχικά στο μειωμένο προσωπικό, καθώς λόγω του αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος την καλοκαιρινή περίοδο, η αστυνόμευση δεν επαρκεί, επισημαίνοντας ότι, «λόγω της επερχόμενης αλλαγής ελέγχου των υπηκόων τρίτων χωρών στα σημεία εισόδου της χώρας, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση από αστυνομικό προσωπικό, ώστε η κάθε βάρδια να διαθέτει έξι κατ’ ελάχιστον αστυνομικούς, με παράλληλη εκπαίδευσή τους σε θέματα ελέγχων διαβατηρίων και διασυνοριακών εγκλημάτων».
Το δεύτερο θέμα αφορούσε τη νομιμοποίηση «του κτιρίου που στεγάζει τον συνοριακό σταθμό Εξοχής, το οποίο χτίστηκε από την Νομαρχία Δράμας επί Νομάρχη Κ. Ευμοιρίδη χωρίς καμία άδεια και σε ακίνητο που δεν ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (νυν Περιφέρεια). Σήμερα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του κτιρίου ούτε συντηρείται από κάποια υπηρεσία».
Το τρίτο θέμα αφορά στην αντικατάσταση του εξοπλισμού και την αλλαγή διαμόρφωσης της χώρου, καθώς «πρέπει να υπάρξει άμεση αντικατάσταση όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω παλαιότητας και δυσλειτουργίας τους, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή του χώρου πριν από τα σημεία εισόδου και εξόδου στον ΕΔ Εξοχής με κατάλληλη διαγράμμιση και με προσθήκη μίας ακόμη γραμμής εισόδου και μίας ακόμη γραμμής εξόδου από τη χώρα, με τα ανάλογα εξοπλισμένα κάουντερ στην καθεμιά».
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου, σημείωσε ότι έχουν γίνει κάποιες εργασίες εκ μέρους της Π.Ε. Δράμας, «τίθεται όμως ένα θέμα για το αν η Βουλγαρία εισέλθει στη Συνθήκη Σένγκεν, οπότε τίθεται θέμα αν θα υπάρχει ή όχι Τελωνείο σ’ αυτή την περίπτωση. Αν η Βουλγαρία εισέλθει στη Συνθήκη Σένγκεν, τότε το Τελωνείο ουσιαστικά θα καταργηθεί, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».
Διευκρίνισε επίσης ο ίδιος, ότι, τα Τελωνεία ανήκουν στο Υπ. Οικονομικών, το οποίο έχει την ευθύνη της λειτουργίας του.
Με τη σειρά του και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ζιμπίδης, σημείωσε ότι «δεν δόθηκαν οι απαντήσεις που έπρεπε. Στην πραγματικότητα το προσπέρασαν και δεν είπαν αν έχουν κάνει κάτι. Τα Τελωνεία ανήκουν στο Υπ. Οικονομικών και ουσιαστικά αυτό είναι η επισπεύδουσα αρχή που θα πρέπει να ασχοληθεί και να ενδιαφερθεί και να νομιμοποιήσει τα κτίρια που χρησιμοποιεί γι’ αυτούς τους ελέγχους».
Όσον αφορά την στελέχωση και τις ουρές των αυτοκινήτων από την άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο, «είπαν ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί το προσωπικό. Ο κ. Πέτσας είχε πει ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό σε 54 Αστυνομικά Τμήματα στις εισόδους της χώρας, παρ’ όλα αυτά το Αστυνομικό Τμήμα Νευροκοπίου δεν βρίσκεται μέσα σ’ αυτή τη λίστα. Σχετικά με τον εξοπλισμό, έχει γίνει κάποια παραγγελία για την καταχώρηση όσων εισέρχονται και είναι εκτός ή εντός Σένγκεν».