Home > Πρώτο Θέμα > Τα «Ελευθέρια» για πρώτη φορά από το 1913 γιορτάζει το Κ. Νευροκόπι-Ιστορικές εκδηλώσεις την Τρίτη 4 Ιουλίου

Τα «Ελευθέρια» για πρώτη φορά από το 1913 γιορτάζει το Κ. Νευροκόπι-Ιστορικές εκδηλώσεις την Τρίτη 4 Ιουλίου

Ιστορικές εκδηλώσεις την Τρίτη 4 Ιουλίου

Τα «Ελευθέρια» για πρώτη

φορά από το 1913

γιορτάζει το Κ. Νευροκόπι

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχουμε δημοσιεύσει πρόσφατα στον «Π.Τ.», για πρώτη φορά φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις και εορτάζονται τα «Ελευθέρια 2023» στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Λίγες μέρες μετά από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 από τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό και το 21ο Σύνταγμα Πεζικού που αργότερα πήρε την ονομασία «ΔΡΑΜΑ» και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου, απελευθερώνεται το Κ. Νευροκόπι.

Η πρωτοβουλία του εορτασμού της απελευθέρωσης του Κ. Νευροκοπίου, ελήφθη για πρώτη φορά φέτος μετά από 110 χρόνια, από τον πρόεδρο της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, εξηγεί ότι «οι εκδηλώσεις θα περιοριστούν σε μια ημέρα, την 4η Ιουλίου και  θα περιλαμβάνουν ομιλίες σχετικές με το χρονικό της απελευθέρωσης αλλά και με την ταλαιπωρία που γνώρισε ο ντόπιος πληθυσμός του Κάτω Νευροκοπίου, ο οποίος, παρά τα όσα υπέστη, ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε τη μεγάλη ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «στις εκδηλώσεις, περιλαμβάνεται απόδοση τιμών στο άγαλμα του Μητροπολίτη Θεοδώρητου και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από συλλόγους καθώς και ζωντανή μουσική».

Ερωτώμενος αν τελικά παραστεί η Σημαία του 21ου Συντάγματος με την επωνυμία «Δράμα» ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει ότι στις εκδηλώσεις «δεν θα περιλαμβάνεται παρέλαση του 21ου Μ/Π ΣΠ (ΔΡΑΜΑ) όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί διότι, δεν εξασφαλίστηκαν οι σχετικές εγκρίσεις για τις οποίες είχε αιτηθεί ο Δήμος. Πιθανών λόγω των εκλογών».

Όπως σημειώνει πάντως, «τα Ελευθέρια Κάτω Νευροκοπίου θεσμοθετούνται και του χρόνου ευχόμαστε να εορταστούν με τη δέουσα λαμπρότητα και τη συμμετοχή του 21ου Μ/Π ΣΠ (ΔΡΑΜΑ). Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρω ότι η πρόταση αυτή της Κοινότητας προέρχεται από πρόταση συνδημότη την οποία είχε καταθέσει στο διαδίκτυο».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, ευχαριστεί το  Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου κ Γιάννη Κυριακίδη, τον Αντιδήμαρχο κ Αντρέα Αμαραντίδη, που στήριξαν από την αρχή την σημαντική για την Κοινότητα εκδήλωση μνήμης αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση.

Από αρ. ο αντιδήμαρχος Νευροκοπίου κ. Αμαραντίδης, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Το ιστορικό των ημερών

Η 4η Ιουλίου 1913 αποτελεί για το Κάτω Νευροκόπι έναν από τους κορυφαίους σταθμούς στη μαρτυρική του ιστορία. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο λαός του Κάτω Νευροκοπίου είναι πλέον ελεύθερος.

Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, εισέρχεται και απελευθερώνει την πόλη της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913, έπειτα από 528 χρόνια δουλείας υπό των Οθωμανών και ένα δύσκολο οκτάμηνο διάστημα Βουλγάρικης κατοχής.

Η υπόλοιπη μεραρχία, η 7η Μεραρχία Πεζικού, κατευθύνθηκε βόρεια. Τη νύχτα 2/3 Ιουλίου ακολούθησαν συμπλοκές με τα Βουλγαρικά στρατεύματα, τα οποία ενήργησαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των προωθημένων τμημάτων της Ελληνικής Μεραρχίας. Οι Ελληνικές δυνάμεις αποσόβησαν τον κίνδυνο, κατέλαβαν τη Βροντού και υποχρέωσαν τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν προς τα βόρεια αφήνοντας ελεύθερη την οδό προς το Κάτω Νευροκόπι. Η διήμερη μάχη είχε στοιχίσει στη μεραρχία 65 νεκρούς και τραυματίες. Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού περίμενε στη Δράμα το 2ο Σύνταγμα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού για να το αντικαταστήσει,  στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια μέσω του Γκιούρετζικ (Γρανίτη) και ενώθηκε με τη Μεραρχία του κοντά στο ΛΙΣΣΕ (Οχυρό) το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου. Αμέσως μετά όλη η 7η Μεραρχία κατέλαβε το Ζύρνοβο (Κάτω Νευροκόπι), απελευθερώνοντάς το από τον Οθωμανικό και τον Βουλγαρικό ζυγό. Στη συνέχεια, η 7η Μεραρχία ξεκίνησε να κινείται προς τα βόρεια, όπου ακολούθησε η ένδοξη και πολύνεκρη εποποιία των στενών της Κρέσνας.

Το πρόγραμμα του εορτασμού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το πρωί της 4ης Ιουλίου 2023 μέχρι τη Δύση του ηλίου γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, των ιδιωτικών καταστημάτων καθώς και των κατοικιών.

Στις 07:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία – Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις 09:30 Προσέλευση επισήμων. Στις 10:00 Επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση του Κάτω Νευροκοπίου – Ομιλία.

Στις 10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου του Μητροπολίτου  Θεοδώρητου, κατά τα έτη 1903-1907.  Κατάθεση στεφάνων.

Στις 18.30 Ομιλίες «Ελευθέρια-2023 Κάτω Νευροκοπίου» (Αμφιθέατρο Νέου Δημαρχείου)

Εισηγήσεις θα εκφωνήσουν:

– «Η απελευθέρωση του Νευροκοπίου μεταξύ δύο κατοχών», Δήμητρα Πατρωνίδου, Μεταδιδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

– «Τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1941 στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου», Νικόλαος Γεωργιάδης, Διδάκτωρ Ιστορίας.

– 20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή συλλόγων (Κεντρική

Πλατεία) (Ζωντανή μουσική). Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου – Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα – Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης «Οι Γραμμουστιάνοι»  – Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος».