Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαιότητα η ανακήρυξη ως άγονου του Νοσοκομείου Δράμας για να έρθουν γιατροί στη Δράμα

Αναγκαιότητα η ανακήρυξη ως άγονου του Νοσοκομείου Δράμας για να έρθουν γιατροί στη Δράμα

Μετά από τις παραιτήσεις δύο τελευταίων Παθολόγων από το Γ.Ν. Δράμας

Αναγκαιότητα η ανακήρυξη

ως άγονου του Νοσοκομείου Δράμας

για να έρθουν γιατροί στη Δράμα

Συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο Ιατρών και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι διαδικασίες εύρεσης λύσης, αναφορικά με το ζήτημα της υποβολής παραίτησης των δύο Ειδικών Παθολόγων του Νοσοκομείου Δράμας. Το αίτημά τους για παραίτηση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τις διαδικασίες, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενάμιση με δύο μηνών, μέχρι να γίνουν δεκτές από το Υπ. Υγείας και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Αυτή την ώρα, οι δύο ιατροί συνεχίζουν να εργάζονται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας με τις καθημερινές εφημερίες και με καμιά κάλυψη κενών για τον Ιούλιο καθώς δεν είχε προβλεφθεί η μετακίνηση γιατρών από άλλα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το μεσημέρι από τους δύο προέδρους, τον κ. Γιώργο Κατσίλη Επιμελητή Ω.Ρ.Λ. από τον Σύλλογο Ιατρών και τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο από το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας, αυτή την ώρα το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να καλύψει τα κενά με έναν στρατιωτικό ιατρό Ειδικό Παθολόγο και με έναν ακόμα από το Νοσοκομείο Σερρών. Από το Νοσοκομείο Σερρών όμως υπήρξαν αντιδράσεις από τον Σύλλογο Νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας να μην ισχύσει η αποστολή ιατρού προς τη Δράμα, διαφορετικά και εκεί θα υπάρξουν ζητήματα, απειλώντας μάλιστα ακόμα και με παραιτήσεις.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο ιατρός κ. Κατσίλης, το ζήτημα δεν λύνεται με τις καλύψεις ορισμένων κενών, αλλά με μια μαζική πρόσληψη Ειδικών Παθολόγων. Αυτή την ώρα, το οργανόγραμμα της Παθολογικής προβλέπει 11 μόνιμες θέσεις, ενώ ουσιαστικά  εργάζονται τρεις, εκ των οποίων ο ένας έχει προβλήματα υγείας και βρίσκεται στο στάδιο διαδικασίας συνταξιοδότησης μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι άλλοι δύο ιατροί, εφημερεύουν συνεχώς και χωρίς άδειες και πλέον έχουν δηλώσει τις παραιτήσεις τους.

Ορισμένα κενά μάλιστα καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς, οι οποίοι  επίσης έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για τη δύσκολη κατάσταση παλαιότερα. Όπως τόνισε ο κ. Κατσίλης, με το ελάχιστο προσωπικό Παθολόγων που θα μπορούσε να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική, είναι τουλάχιστον πέντε μόνιμες θέσεις, από τις έντεκα που προβλέπονται.

Αναφερόμενος στις προκηρύξεις που έχουν γίνει το τελευταία διάστημα, σημείωσε ο κ. Κατσίλης ότι καμιά απ’ αυτές δεν έτυχε ανταπόκρισης.

Σημείωσε ακόμα ότι, «έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ώστε να έρθουν γιατροί στη Δράμα και θα πρέπει να υπάρξουν κάποια οικονομικά κίνητρα τουλάχιστον. Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις γιατρών και όχι μόνο στην Παθολογική, αλλά και στις άλλες υποστελεχωμένες κλινικές. Μην ξεχνάμε ότι αν καταρρεύσει ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες που είναι η Παθολογική, ουσιαστικά καταρρέει το ίδιο το Νοσοκομείο».

Αναφορικά με το ζήτημα μετακινούμενων Παθολόγων, σημείωσε ότι «οι Παθολόγοι που μετακινούνται, δεν δουλεύουν εδώ. Ο τρόπος που δουλεύουν, διαφέρει σημαντικά.  Αυτό σημαίνει ότι ένας Παθολόγος σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο διαχειρίζεται αλλιώς τα περιστατικά, καθώς εκεί υπάρχουν και άλλες επιμέρους ειδικότητες που αναλαμβάνουν τα επιμέρους περιστατικά. Στη Δράμα είναι διαφορετικά».

Άγονο Νοσοκομείο

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας και τι απάντηση πήραν στο πρόβλημα, ο κ. Κατσίλης τονίζει ότι, «μας είπαν για την απόφαση μετακίνησης των γιατρών από όμορο Νοσοκομείο. Μιλήσαμε και προς το παρόν η διοίκηση θα μπορεί να προσφέρει αυτό σαν λύση. Το έχει κάνει και άλλη φορά, δεν σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσει, αλλά,  δεν σημαίνει ότι είναι η ενέργεια που είναι προς το δρόμο μιας μόνιμης λύσης. Με συνεχείς προσωρινές μετακινήσεις, τελικά δεν  δρομολογείται καμιά μόνιμη λύση».

Στο σημείο αυτό τονίζει ιδιαίτερα ότι, «για εμάς μια μόνιμη λύση, είναι η ανακήρυξη του Νοσοκομείου Δράμας ως άγονου. Πιστεύουμε ότι θα αλλάξει πολύ το ενδιαφέρον για προσέλευση νέων ιατρών».

Δυο γιατροί στη ΜΕΘ

Αναφέρθηκε ακόμα ο ίδιος και στο μεγάλο πρόβλημα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία έχει μείνει και αυτή με δύο γιατρούς ΜΕΘ από τους έξι που προβλέπονται, λέγοντας ότι σύντομα θα μας απασχολήσει και αυτό το ζήτημα.

Αυτή την ώρα υπάρχει μια προσωρινή μετακίνηση ενός ιατρούς ΜΕΘ από την Καβάλα, παρ’ όλα αυτά ούτε έτσι λύνεται το πρόβλημα.

Υποστελέχωση υπάρχει και σε άλλα τμήματα, όπως για παράδειγμα ένας Ουρολόγος και σε μεγάλη ηλικία, δεν δύναται να καλύπτει καθημερινά την Κλινική.

Η μεγαλύτερη κλινική στη χώρα

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι πρόκειται για μια «προδιαγεγραμμένη εξέλιξη», λέγοντας ότι «η σημερινή Παθολογική με 52 κλίνες προέκυψε από το 2012 όταν συγχωνεύτηκαν η Α΄ και Β΄ Παθολογικές Κλινικές. Είναι μια από τις μεγαλύτερες Παθολογικές Κλινικές σε επίπεδο χώρας. Το Υπ. Υγείας δίνει οδηγίες ότι οι κλινικές δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 42 κλίνες. Στη Δράμα έχουμε 52 κλίνες και υπάρχει μια αντίστοιχη Κλινική στο ΑΧΕΠΑ στην οποία σήμερα υπηρετούν 15 γιατροί!».

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ο ίδιος, ότι, «παρ’ όλο που η Κλινική έχει 52 κλίνες, σήμερα νοσηλεύονται 62 ασθενείς με διασπορά τους σε άλλες Κλινικές γιατί δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κρεβάτια».

Αναφορικά με τη λειτουργία της ΜΕΘ, ο κ. Παπαδόπουλος προέβλεψε ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η συγκεκριμένα Μονάδα, «αν και έχει έξι κρεβάτια σε ανάπτυξη, παρ’ όλα αυτά θα βρισκόμαστε και πάλι εδώ σε λίγο καιρό, για να μιλάμε για το ίδιο θέμα», ενώ επανέλαβε ότι «το Νοσοκομείο Δράμας θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα ως άγονο, ενώ αυτό δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και μπορεί να γίνει με ένα άρθρο και με ένα νόμο. Αυτό είναι ένα κίνητρο να έρθουν γιατροί να εργαστούν στη Δράμα, να υπάρξουν αυξήσεις μισθών, ενώ θα πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις για μόνιμες θέσεις».