Home > νέα > Αντιδράσεις για την κατάργηση συγκέντρωσης μορίων Κατά του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ οι Σύλλογοι αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών

Αντιδράσεις για την κατάργηση συγκέντρωσης μορίων Κατά του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ οι Σύλλογοι αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών

Αντιδράσεις για την κατάργηση συγκέντρωσης μορίων

Κατά του γραπτού διαγωνισμού

ΑΣΕΠ οι Σύλλογοι αναπληρωτών

και μόνιμων εκπαιδευτικών

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αρτεμιάδης και η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός κα. Χατζηιγνατιάδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ ΤΟΥ γραπτού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, τάσσονται Σύλλογοι Αναπληρωτών και Μόνιμων Εκπαιδευτικών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Όπως είναι γνωστό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και του νέου υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη, έγινε γνωστή η πρόθεση, όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προσλαμβάνονται μόνο μέσω γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ, με στόχο να σταματήσει η διαδικασία της συγκέντρωσης πτυχίων και διαφόρων τίτλων σπουδών και μορίων όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Στην εξαγγελία αυτή – η οποία αυτή την ώρα παραμένει ακόμα εξαγγελία, αντέδρασαν έντονα σύλλογοι αναπληρωτών σε όλη την Ελλάδα, όπως και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από τη Δράμα.

Πρόκειται για Συλλόγους Αναπληρωτών και Μόνιμων Εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, Ειδικής Αγωγής, Κοινωνικών Επιστημών, Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, Αγγλικής Γενικής και Ειδικής, Αναπληρωτών Δασκάλων Πρωτοβάθμιας, Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας και άλλων.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Νόπη Χατζηιγνατιάδου, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Διατροφής και Θεολογίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών (Διατροφής – Τεχνολογίας Τροφίμων – Οινολογίας, Τεχνολογίας Ποτών).

Όπως επισημαίνει η ίδια, μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι «συγκεντρώνουμε μόρια και αναλόγως παίρνουμε μια σειρά, ενισχύοντας τα μεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες και γενικά την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού».

Όπως μας λέει, «τελευταίος διαγωνισμός είχε γίνει το 2009 και μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν προσλήφθηκαν ποτέ, ούτε και διορίστηκαν μέχρι σήμερα», ενώ σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση όλων των Συλλόγων «προκλήθηκε, αναπόφευκτα, έντονη ανησυχία και αναστάτωση σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Διευκρινίζει ακόμα η κα. Χατζηιγνατιάδου, ότι το ζήτημα αφορά χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, καθώς και από τη Δράμα, οι οποίοι είτε ως δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή ως εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στην Ειδική Αγωγή και αλλού, «ξενιτεύονται» για ένα διάστημα σε άλλες πόλεις και όταν ολοκληρώνεται η σχολική χρόνια επί της ουσίας συνεχίζουν να είναι άνεργοι.

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι αναπληρωτών χαρακτηρίζουν τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ ως «ένα αναχρονιστικό σύστημα διορισμών, εφόσον δοκιμάστηκε στο παρελθόν και κατά γενική ομολογία απέτυχε, αφήνοντας κατάλοιπα για πολλά χρόνια, χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα».

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι, «αποτελεί ενίσχυσης της εργασιακής ανασφάλειας και του άγχους των εκπαιδευτικών, καθώς θέτει εν μία νυκτί σε αμφισβήτηση την πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε ανθρώπους που ασκούν για χρόνια το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, ανατρέποντας τον προγραμματισμό ζωής χιλιάδων συναδέλφων. Αντί της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αδιοριστίας και της αναπλήρωσης με την εξασφάλιση σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, παρατηρείται η δημιουργία νέων φουρνιών ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, υπονομεύοντας έτσι το ίδιο το σχολείο και τη σχολική ζωή εν γένει».

Τοποθετούμενοι απέναντι στις νέες εξαγγελίες, οι Σύλλογοι Αναπληρωτών και Μόνιμων Εκπαιδευτικών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, απορρίπτουν «συντριπτικά και μαζικά κάθε ενδεχόμενο γραπτού διαγωνισμού για το διορισμό και προσλήψεις» και απαιτούν «ειλικρινή διάλογο και διαβούλευση από μηδενική βάση με εξασφαλισμένη την ισότιμη συμμετοχή του εκπαιδευτικού κλάδου με εκπροσώπους όλων των υπογραφόντων Συλλόγων, μαζί με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες».

Αρτεμιάδης: Αρνητική εξέλιξη

Μιλώντας για το ίδιο  θέμα στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, επισημαίνει ότι «αυτό είχε ανακοινωθεί και παλαιότερα από την κα. Κεραμέως, προς το παρόν όμως δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί τίποτα».

Όπως λέει, «μέχρι αυτό να μπορέσει να ισχύσει, θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος, συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες μας, ενώ εκλαμβάνεται ως μια αρνητική προοπτική, καθώς πλέον όλοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές, θα πρέπει να μπουν στη λογική του διαγωνισμού. Μέχρι τώρα τους έλεγαν να μαζεύουν πτυχία και μόρια και τώρα τους λένε ότι θα πάνε σε διαγωνισμό».

Τονίζει ακόμα ο  κ. Αρτεμιάδης, ότι, «οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ένα μεγάλο προγραμματισμό, ο οποίος ξαφνικά μπορεί να ανατραπεί τελείως. Πρόκειται για οικογενειακούς προγραμματισμούς που θα ανατραπούν. Είχε ισχύσει και παλαιότερα ένα τέτοιο μέτρο, αλλά είχε μια ποσόστωση: 70% ΑΣΕΠ και 30% προϋπηρεσία. Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος πριν ισχύσει κάτι απ’ όλα αυτά».