Home > νέα > Εκστρατεία ενημέρωσης για τον παιδικό εμβολιασμό στο Δήμο Παρανεστίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κ. Χατζοπούλου

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον παιδικό εμβολιασμό στο Δήμο Παρανεστίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κ. Χατζοπούλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κ. Χατζοπούλου

Εκστρατεία ενημέρωσης

για τον παιδικό εμβολιασμό

στο Δήμο Παρανεστίου

Χατζοπούλου: «Με την ενημέρωση των γονιών περιορίζεται η πιθανότητα να ξεχνούν, να αψηφούν ή ακόμα και να διστάζουν σε κάποιες περιπτώσεις, για τα εμβόλια στην παιδική ηλικία»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ χρόνια, είναι αλήθεια και εξαιτίας της πανδημίας και όλα τα παρατράγουδα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του εμβολιασμού κατά της Covid-19, ο γενικότερος εμβολιασμός των παιδιών από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού υπέστη σημαντική καθυστέρηση.

Έχει παρατηρηθεί σε όλη τη χώρα, ότι το Εθνικό  Πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών από όλα τα αναγκαία εμβόλια έχει καθυστερήσει σημαντικά και αυτό μπορεί στο μέλλον να σημαίνει ακόμα και προβλήματα υγείας για παιδιά που δεν έχουν ακολουθήσει το κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού για διάφορες ασθένειες.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να  υπάρξει ενημέρωση, η 4η ΥΠΕ ενέκρινε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για τον εμβολιασμό παιδιών, το οποίο απευθύνεται συγκεκριμένα στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων ε έδρα την Αθήνα, για τη διενέργεια της δράσης «ΟΜΠΡΕΛΑ – Ενημέρωση Κοινό και Εμβολιασμοί σε Δήμους».

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα διενεργηθεί στο Δήμο Παρανεστίου το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουλίου, λόγω της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης της περιοχής, καθώς υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε παιδιά.

Η ενημέρωση θα αφορά κυρίως στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) γνωστό και ως εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, για το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β, αλλά και της Covid-19.

Η εκστρατεία θα αφορά κυρίως στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, πιθανή συνταγογράφηση αλλά και εμβολιασμό σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Η δράση θα υλοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου που την παραχωρεί ο Δήμος Παρανεστίου για τον σκοπό αυτό.

Χατζοπούλου: Ενίσχυση του έργου των δημόσιων δομών

Σχετικά με τη δράση αυτή, μίλησε στον «Π.Τ.» η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κα. Ειρήνη Χατζοπούλου, η οποία αρχικά σημειώνει ότι πρόκειται για μια ενημερωτική δράση και γίνεται υπό την αιγίδα της ΥΠΕ ενώ τονίζει ότι, «σε κάθε περίπτωση ενισχύει αυτό που ήδη γίνεται στις δημόσιες δομές. Δηλαδή, όσο ενημερώνονται οι γονείς, τόσο περισσότερο περιορίζουμε την πιθανότητα να ξεχνούν, να αψηφούν ή ακόμα και διστάζουν σε κάποιες περιπτώσεις, για τα εμβόλια στην παιδική ηλικία».

Επισημαίνει ακόμα η ίδια ότι, «η συγκεκριμένη δράση έχει να κάνει κυρίως για τον εμβολιασμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αφορά και αγόρια και κορίτσια, της μηνιγγίτιδας τύπου Β, αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Covid-19 και για τα παιδιά και για τους ενήλικες».

Αναφερόμενη στους στόχους της δράσης, επισημαίνει ότι «στόχος είναι να δούμε το θέμα της κάλυψης, να δούμε πόσα παιδιά είναι ανεμβολίαστα για διάφορους λόγους, είτε επειδή έχουν ξεχάσει οι γονείς, να συνταγογραφηθούν αντίστοιχα εμβόλια όπου δουν ότι υπάρχουν και να ενισχύουν το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού».

Ο εμβολιασμός των παιδιών μεταναστών

Ερωτώμενη αν η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού σε γενικότερο επίπεδο αλλά κυρίως στην Περιφέρεια  της 4ης ΥΠΕ, η κα. Χατζοπούλου σημείωσε ότι «τέτοιες παρατηρήσεις δεν έχουμε. Ό,τι βλέπαμε και παρατηρούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό ισχύει και τώρα. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη, γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται και πάρα πολλοί άνθρωποι με τα παιδιά τους από τρίτες χώρες όπως χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής ή εμπόλεμες περιοχές, δεν έχουν καν στοιχεία. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα παιδιά είναι εμβολιασμένα ή όχι, ενώ πολλά απ’ αυτά είναι και ασυνόδευτα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σ’ αυτές τις περιπτώσεις επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός».

Διευκρινίζει σ’ αυτό το σημείο ότι, «εάν ένα παιδί δεν έχει στοιχεία για τον εμβολιασμό του, σ’ αυτή την περίπτωση φυσικά οφείλουμε να προστατεύσουμε και το παιδί, αλλά και την κοινωνία που ζει. Συνεπώς γίνεται κανονικά όλος ο εμβολιασμός. Ακόμα κι αν  υποθέσουμε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια, δεν πρόκειται να πάθει κάτι αν ο εμβολιασμός επαναληφθεί».