Home > νέα > Στο Δάσος Ελατιάς στη Δράμα το 43ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γκόγκος  μέλος της Επιτροπής Ανταμώματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων – Ανάγκη δημιουργίας υποδομών στο Δάσος της Ελατιάς – Ανάγκη δημιουργίας υποδομών στο Δάσος της Ελατιάς

Στο Δάσος Ελατιάς στη Δράμα το 43ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γκόγκος  μέλος της Επιτροπής Ανταμώματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων – Ανάγκη δημιουργίας υποδομών στο Δάσος της Ελατιάς – Ανάγκη δημιουργίας υποδομών στο Δάσος της Ελατιάς

Στο Δάσος Ελατιάς

στη Δράμα το 43ο

Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γκόγκος  μέλος της Επιτροπής Ανταμώματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων – Ανάγκη δημιουργίας υποδομών στο Δάσος της Ελατιάς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ διεξάγεται για άλλη μια χρονιά, το 43ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και  συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουλίου.

Το Αντάμωμα γίνεται για άλλη μια χρονιά στην περιοχή του Δάσους της Ελατιάς και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Μπουζάλα και συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Καβάλας «Ο Φλάμπουρας» και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης».

Σχετικά με το Αντάμωμα, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε με τον κ. Γεώργιο Γκόγκο, μέλος της Επιτροπής Ανταμώματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων, ο οποίος αναφέρθηκε μεν με τα θερμότερα λόγια, όμως εξέφρασε και γενικά παράπονα σχετικά με την τοποθεσία στο Δάσος της Ελατιάς και στη Μπουζάλα, όπου το Δασαρχείο της Δράμας δεν παρέχει τις απαραίτητες υποδομές.

Αρχικά, ο κ. Γκόγκος, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι ο αντίστοιχος Σύλλογος της Δράμας παραμένει ανενεργός αυτή την περίοδο, εκφράζοντας την ευχή να ενεργοποιηθεί, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι τα τελευταία χρόνια «γίνονται και άλλα Ανταμώματα σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης» και γι’ αυτό το λόγο έχει μειωθεί ο κόσμος που ανεβαίνει τελικά στην Ελατιά.

Ο κ. Γκόγκος εξήγησε ότι ο Περιφερειακό Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στη Δράμα είναι αναγνωρισμένο εδώ και πολλά χρόνια ως «Περιφερειακό Αντάμωμα Αν. Μακεδονίας και  Θράκης» και δεν είναι μόνο τοπικό.

«Παλαιότερα συμμετείχαν ότι όλοι οι Νομοί της Περιφέρειας, αλλά πλέον, αν και ο κόσμος έχει μειωθεί κάπως, υπάρχει ένας αριθμός επισκεπτών που βρέξει χιονίσει θα ανέβουν στο Αντάμωμα» λέει ο κ. Γκόγκος και εξηγεί ότι, «η οργάνωση που γινόταν παλιά, τώρα δεν γίνεται γιατί πλέον διοργανώνονται τοπικά ανταμώματα. Για παράδειγμα, η Κομοτηνή κάνει δικό της αντάμωμα στο Φανάρι, η Αλεξανδρούπολη επίσης το ίδιο και κάπου δεν βρίσκονται μαζί όλοι οι Σύλλογοι».

Ερωτώμενος πάντως για το πόσα άτομα περιμένουν στο φετινό αντάμωμα, μας λέει ότι θα είναι περίπου 1.000 με 1.500 άτομα και σημειώνει ότι, «το Αντάμωμα αυτό έχει βιωματικό χαρακτήρα και κάθε χρόνο κάνουμε αναπαράσταση τη ζωή των Σαρακατσαναίων».

Οι προϋποθέσεις φιλοξενίας στην Ελατιά

Ιδιαίτερα πάντως εκφράζει τα παράπονά του ο κ. Γκόγκος, σχετικά με τις εγκαταστάσεις στο Δάσος της Ελατιάς, όπου είναι δύσκολο να φιλοξενηθεί τόσος κόσμος, καθώς υπάρχει έλλειψη βασικών  υποδομών.

Όπως μας λέει, «θα πρέπει να δει ο Δήμος Δράμας σοβαρά το θέμα αυτό, γιατί ο χώρος αυτός υπάγεται στο Δήμο, ο οποίος μπορεί μάλιστα να βοηθήσει τους κατασκηνωτές. Βέβαια, έχουμε μια μικρή βοήθεια με τον καθαρισμό των χώρων από τα απορρίμματα, όμως και το Δασαρχείο θα πρέπει να το δει κάπως διαφορετικά. Να γίνει ένας χώρος αναψυχής επισκεπτών».

Εκφράζει μάλιστα το παράπονό του, ότι, ενώ σε άλλες τοποθεσίες όπως για παράδειγμα στον Λειβαδίτη Ξάνθης εκεί το Δασαρχείο έχει κάνει πολλούς χώρους, «εδώ στην Ελατιά έχουμε παντού “απαγορεύεται” και δεν ξέρουμε πού να καθίσουμε».

Όπως σημειώνει, «στον Λειβαδίτη Ξάνθης, έχουν φτιάξει χώρους με υπόστεγα, χωροστάσιο, κιόσκια, εκκλησία και πολλά άλλα. Εκεί είναι άλλο Δασαρχείο; Οπότε θα πρέπει να κινηθούν το Δασαρχείο Δράμας, ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια ώστε να δημιουργηθεί ένας καλός χώρος αναψυχής, με φωτισμό, τουαλέτες, νερό, κιόσκια. Δεν υπάρχει νερό στον χώρο για παράδειγμα που είναι πολύ σημαντικό».

Σημειώνει μάλιστα, ότι, «αυτός ο χώρος δεν είναι μόνο για το Αντάμωμα, αλλά είναι καθημερινότητα ειδικά το καλοκαίρι. Δεν μπορεί κανένας να σταματήσει τη ροή του κόσμου πανελλαδικά και το ξέρει αυτό το Δασαρχείο, να έρχονται στο δάσος της Ελατιάς. Και αν δείτε στα διαφημιστικά της Περιφέρειας Δράμας για τις ομορφιές της Δράμας, μπροστά έχουν και το Αντάμωμα των Σαρακατσάνων».

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο κ. Γκόγκος, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δασαρχείο, προκειμένου στον χώρο του Ανταμώματος, στην Ελατιά, να γίνει μια μόνιμη εγκατάσταση, στην οποία να υπάρχει αναπαράσταση της ζωής των Σαρακατσάνων στην φύση της Ελατιάς κατά το παρελθόν. «Ο επισκέπτης δηλαδή θα μπορεί να δει πως χρησιμοποιούσαν τους αργαλειούς, πως παρασκεύαζαν τα τυριά τους, σε τι χώρους διέμεναν, που είχαν τα “προικιά” τους τα κορίτσια κ.ο.κ. Είναι σχεδόν όλα έτοιμα προκειμένου να γίνει το συγκεκριμένο εγχείρημα», όπως είπε ο κ. Γκόγκος, «και το μόνο που μένει είναι να αλλάξει η οικονομική μελέτη, λόγω της μεγάλης ανόδου των κατασκευαστικών υλικών, την τελευταία περίοδο».

Από το 1980

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πρώτο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στην Ελατιά είχε γίνει το 1980, μιας και ο χώρος αυτός έχει ιστορική σημασία για τους Σαρακατσαναίους, αφού το 70% των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προερχόταν από τα βουνά της Δράμας και από το δάσος της Ελατιάς, όπου οι Σαρακατσάνοι είχαν περίπου 120.000 γιδοπρόβατα και 12.000 άλογα. Το δάσος ης Ελατιάς όπως αναφέρει ο κ. Γκόγκος, δημιουργήθηκε από το 1947 και έπειτα, μετά την κάθοδο των Σαρακατσάνων στα χωριά.

Η Μπουζάλα είναι ένας χώρος στον οποίο ανέβαιναν κατά το παρελθόν οι Σαρακατσάνοι μαζί με τα ζωντανά τους. Εκεί περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Μάιο και μετά. Το Αντάμωμα διεξάγεται κάθε χρόνο μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εν λόγω γιορτή. Το ραντεβού των Σαρακατσάνων δίνεται στην περιοχή Κούτρα ή Μπουζάλα, στην Ελατιά, που βρίσκεται κοντά στο γνωστό Δασικό Χωριό, στα ορεινά του Νομού Δράμας.