Home > Νέα > Ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας Οδηγίες για ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Δράμας

Ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας Οδηγίες για ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Δράμας

Ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας

Οδηγίες για ολοκληρωμένη φυτοπροστασία

στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Δράμας

 

 

ΑΠΟ ΤΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, εκδόθηκε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, το οποίο αφορά στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στην βαμβακοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Το δελτίο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας, αφορά στο διάστημα μέχρι το μέγιστο της άνθησης και αποσκοπεί στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας. Προϋπόθεση της επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας, είναι  ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το δελτίο, έχει ήδη ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα η πτήση της γενεάς Ιουλίου

τού πράσινου σκουληκιού. Οι υψηλές θερμοκρασίες συντόμευσαν την εμφάνιση της γενεάς Αυγούστου. Με βάση τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα, τα δεδομένα συλλήψεων ενηλίκων ατόμων στο δίκτυο παγίδων και το προγνωστικό μοντέλο Mironidis (2014), η πτήση της γενεάς Αυγούστου τού πράσινου σκουληκιού εκτιμάται ότι ξεκίνησε στις 15 με 17-07-2023, ενώ δεν διαπιστώνονται προβλήματα στις καλλιέργειες.

Αυτή την ώρα, οι βαμβακοφυτείες στην Π.Ε. Δράμας βρίσκονται στην έναρξη της άνθησης, ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει υστέρηση του σταδίου ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας, θα πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν περαιτέρω την οψίμιση της καλλιέργειας. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται επαρκής άρδευση λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών θερμοκρασίας της περιόδου, ενώ κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ανασχετικού ή επανάληψή της σε καλλιέργειες με αυξημένη ανάπτυξη, μεγάλα μεσογονάτια και καθυστερημένο σχηματισμό καρποφόρων οργάνων (χτένια σε υψηλές θέσεις των φυτών).

Οι καλλιεργητές θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά τις καλλιέργειές τους από τις 22 Ιουλίου και  εξής και να καταμετρούν την παρουσία τυχόν σκουλιών σε διάφορα σημεία του αγρού. Το όριο επέμβαση για τη γενεά αυτή, είναι 4 μικρά σκουλήκια στα 100 φυτά.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η εκτέλεση ψεκασμών «προληπτικά», καθώς οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες. Σκοπός είναι η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου, καθώς η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουλιού.