Περιφερειακή Σύνθεση: «Έχασε
το στοίχημα του Τουρισμού
η Περιφέρεια ΑΜΘ»
ΣΤΟ ΘΕΜΑ του Τουρισμού και το «χαμένο στοίχημα» για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρεται με δελτίο που εξέδωσε η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» και επισημαίνει ότι, «έχασε το στοίχημα του Τουρισμού η Περιφέρεια ΑΜΘ».
Όπως αναφέρει μάλιστα, «πρώτη σε απώλειες επισκέψεων (-71%) και διανυκτερεύσεων (-42,1%) με σημαντικές απώλειες εισπράξεων (-16,7%), η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), το 2022.
Ακόμη δύο αρνητικές πρωτιές ανάμεσα στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, κατέκτησε δυστυχώς η ΠΑΜΘ, βάση των στοιχείων που παρουσιάζει η πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Μάιος 2023) για τον εισερχόμενο τουρισμό. Η ΠΑΜΘ έχει χάσει σε σύγκριση με το 2019, περισσότερους από 2,7 εκ. επισκέπτες, 5εκ. διανυκτερεύσεις και περισσότερα από 70εκ ευρώ σε εισπράξεις.
Ειδικότερα στην κατηγορία των επισκέψεων είναι ο μεγάλος χαμένος (-71%), με την Περιφέρεια που ακολουθεί να είναι πολύ μακριά (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -45,4%).Πιο συγκεκριμένα η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρει για τις τρείς βασικές κατηγορίες:
Επισκέψεις (6η θέση – απώλειες: 71,4%): Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά -71,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά -45,4%.
Εισπράξεις (7η θέση – απώλειες: 42,1%): Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-42,1%) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (-36,1%).
Διανυκτερεύσεις (7η θέση): Η ποσοστιαία μείωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (16,7%)».
Στο ίδιο δελτίο γίνεται επίσης αναφορά και στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Αμοιρίδη, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «παραπλανητικές και τονίζει: «Αυτό που δεν αναφέρει ο Μιχάλης Αμοιρίδης και που είναι το πιο ουσιαστικό δεδομένο της μελέτης είναι η θέση της ΠΑΜΘ σε σχέση με το 2019. Ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσιάζει μερικώς τα δεδομένα, χωρίς να αναφέρει ότι η ΠΑΜΘ είναι πρώτη σε απώλειες επισκεπτών, έχοντας χάσει 2,7 εκ επισκέπτες σε σχέση με το 2019 (-71%).
«Παραλείποντας» αυτό το δεδομένο, χαρακτηρίζει την επίδοση της ΠΑΜΘ στον τουριστικό τομέα ως «εξαιρετική» δημιουργώντας έτσι μία επίπλαστη (θετική) εντύπωση και αν αυτή η κίνησή του είναι σκόπιμη, τότε αυτομάτως καθίσταται προβληματική.
Αν συνέβη εκ παραδρομής, τότε και πάλι υπάρχει πρόβλημα καθώς αποδεικνύεται ότι η διοίκηση της ΠΑΜΘ δεν είναι σε θέση να μελετήσει και να αξιολογήσει δεδομένα που αφορούν την αναπτυξιακή της πορεία».