Εκδήλωση μνήμης στη Χωριστή
για τη Β΄ Βουλγαρική κατοχή
Μια ιστορική περίοδος που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από το ελληνικό κράτος
ΤΟ ΠΡΩΙ της Κυριακής 23 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Χωριστή, εκδήλωση μνήμης για τους αδικοχαμένους Χωριστιανούς, κατά την περίοδο της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής την περίοδο 1916-1918.
Στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Ν. Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης και Νικολαΐδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής κ. Ζαρόγλου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και άλλοι.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης, τελέστηκε Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου- Χωριστής, για τα θύματα της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής. Ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χωριστής Κ. Ζαρόγλου, ενώ στις 10:30 στο Μνημείο Θυμάτων Β΄ Βουλγαρικής κατοχής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων -τήρηση σιγής ενός λεπτού -Εθνικός Ύμνος.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση, αφορά στη Μνήμη των 623 ατόμων από τη Χωριστή, τα περισσότερα από τους οποίους άφησαν τη ζωή τους ως όμηροι των Βουλγάρων στο Κίτσεβο, τότε βουλγαρική επικράτεια και σήμερα ανήκει στα Σκόπια.
Η Β΄ Βουλγαρική κατοχή, ήταν πιο σκληρή από την πρώτη περίοδο, αλλά ακόμα και από την τρίτη περίοδο, με τα θύματά της εποχής εκείνης να ανέρχονται συνολικά σε 45.000 περίπου σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
Το μνημείο της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής είναι το μοναδικό που υπάρχει σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας, μιας και η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος δεν είναι αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος ακόμα και σήμερα.
Όπως αναφέρει με στοιχεία του ο Δραμινός ιστορικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, το παράδοξο μ’ αυτή την περίοδο είναι ότι, «καμιά επίσημη τελετή δεν πραγματοποιείται μέχρι σήμερα για την τραγωδία του 1916 -18 και σε κανένα μνημείο δεν καταθέτονται στεφάνια για τα χιλιάδες θύματα εκτός από τη Χωριστή».
Και όπως ο ίδιος εξηγεί απαντώντας σ’ αυτό το ερώτημα, «η ελληνική ιστοριογραφία, αλλά και η επίσημη πολιτεία αποσιωπούν τα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ανατολική Μακεδονία».
Όπως επισημαίνει μάλιστα, «όλες οι πόλεις και τα χωριά της Ανατ. Μακεδονίας υπέστησαν δεινές καταστροφές και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Κανένας όμως οικισμός του σημερινού νομού Δράμας δεν έχασε το ένα τέταρτο (1/4) του πληθυσμού του όπως η Χωριστή. Και το λέγω αυτό μετά λόγου γνώσεως, γιατί ύστερα από κοπιαστικές έρευνες στα αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών στην Αθήνα, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις ονομαστικές καταστάσεις των ομήρων, οι οποίες στάλθηκαν μετά την ανακωχή από τη Δράμα και τους οικισμούς της στο Υπουργείο όπου και διασώζονται στα αρχεία του. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα δεδομένα της Χωριστής με τα δεδομένα των άλλων οικισμών». Το Κίτσεβο για τους Μακεδόνες, ήταν τότε το Άουσβιτς της εποχής, όπου εκατοντάδες Χωριστιανοί και όχι μόνο άφησαν εκεί τη ζωή τους υπό άθλιες συνθήκες.