Ημερίδα για την Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δράμας
Ποιότητα ζωής & αειφορία –
η νέα εικόνα της Δράμας μετά
την ολοκλήρωση της ΣΒΑΑ
Από το γραφείο τύπου του Δήμου Δράμας λάβαμε και δημοσιεύουμε δελτίο τύπου, σχετικά με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τα έργου της ΣΒΑΑ. [Η εικόνα μίας εκσυγχρονισμένης, αναγεννημένης Δράμας, σε αρμονία με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί αστικής ανάπτυξης, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας, αναφορικά με τα αποτελέσματα των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εικόνα που δεν αποτελείται από μακέτες, αλλά από πραγματικές, υλοποιημένες παρεμβάσεις, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς την τελική τους ολοκλήρωση, και οι οποίες έχουν αλλάξει θεαματικά την εικόνα της πόλης.
Για τις παρεμβάσεις αλλά και για τα αποτελέσματά τους, κυρίως όσον αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, άμεσα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, αναφέρθηκαν στις παρουσιάσεις τους τα στελέχη του Δήμου Δράμας, οι εκπρόσωποι φορέων του εταιρικού σχήματος και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.
Κατά την ημερίδα, ο κ. Μαμσάκος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της πόλης, βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσω του συνεχιζόμενου ΣΒΑΑ 2021-2027, το οποίο, βρίσκεται, ήδη, σε φάση κατάρτισης και περιλαμβάνει εμβληματικά έργα υποδομής. Τη μελέτη των νέων έργων πραγματοποιεί κατόπιν δωρεάς η εταιρείας Raycap SA, την οποία ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά της.
Η κα. Ιωσηφίδου, Περιβαλλοντολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Οργάνωσης του Δήμου Δράμας, πραγματοποίησε απολογισμό των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από το 2000, με αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η κα. Ιωσηφίδου, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, η οποία επιτεύχθηκε σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και στον τελικό στόχο του συνόλου των παρεμβάσεων: στην ολιστική αστική αναγέννηση της πόλης της Δράμας, η οποία, πέρα από τη δημιουργία νέων υποδομών, περιλαμβάνει δράσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και την αειφορία.
Από την πλευρά τους, ο κ. Ι. Κιοσσές, Τοπογράφος Μηχανικός MSc – Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ.Δ. εστίασε στις παρεμβάσεις βιοκλιματικής αναβάθμισης δημοσίων χώρων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής και παρουσίασε αναλυτικά τις διαδικασίες «μεταμόρφωσης» της οδού 19ης Μάϊου, ο κ. Στ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας – Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας της ΚΕΕΕ, έδωσε έμφαση στην καινοτομία που προωθείται μέσω της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Δράμας, ενώ οι κ.κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης – Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δ.Δ. και Μιχάλης Τάσσου Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – στην κοινή τους εισήγηση παρουσίασαν την Αστική Ατζέντα του Δήμου Δράμας και τα έργα της, την συμπληρωματικότητα και την συνέργεια αυτών.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ακόμα, εκπρόσωπος της ομάδας μελετητών της Raycap S.A., με θέμα παρουσίασης «Μελέτη Οράματος για τη Δράμα» και ο Καθηγητής Παν/μιου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα ΣΒΑΑ Δ. Δράμας για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 η οποία διαθέτει -με υψηλό βαθμό ωριμότητας- μελέτες και θα ανέρχεται στο ποσό 15,2 εκ. ευρώ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο κ. Θ. Ξανθόπουλος, Βουλευτής Δράμας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το παρών έδωσαν πολλοί Δραμινοί, κάτοικοι Αθηνών, που διατηρούν ζωντανό το δεσμό με τον τόπο καταγωγής τους, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Δραμινών Αθήνας κ. Γ. Τσακίρης.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς σχεδιασμού και μεθοδικής εργασίας του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, την Ένωση Κυριών Δράμας και την Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. , με στόχο την ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας της πόλης και τη λειτουργική σύνδεση όλων εκείνων των στοιχείων που θα την καταστήσουν Βιώσιμη και Ανθεκτική πόλη.
Τα έργα της Στρατηγικής, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017 και ολοκληρώνονται στο τέλος του τρέχοντος έτους (έχουν ήδη ολοκληρωθεί 13 παρεμβάσεις, ενώ άλλες 3 ολοκληρώνονται σύντομα) υλοποιούνται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020», μέσω συγχρηματοδότησης από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 8.406.438,06 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Δράμας κος Μαμσάκος, δηλώνει ότι ο Δήμος Δράμας, βρισκόμενος με πλεονεκτική θέση, είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις Σύγχρονες Προκλήσεις, Προβλήματα, Ελλείματα, Προοπτικές, που θα αντιμετωπίσουν αύριο, όλες οι Αστικές Περιοχές, έχοντας την Δυνατότητα Διαχείρισής τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του υποέργου 1 με τίτλο: «Δράσεις Δημοσιότητας και Επικοινωνίας της ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας].