«Ανάγκη επιθετικής τακτικής ενημέρωσης»
Τι συμβαίνει και το Τμήμα Δασολογίας
Δράμας έχει τους λιγότερους εισακτέους
από άλλα αντίστοιχα Τμήματα;
► Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ κ. Σαμαράς μιλάει στον «Π.Τ.»
► Καθηγητές από το Τμ. Δασολογίας Δράμας μίλησαν σε μαθητές Τρίτης Λυκείου στη Δράμα και δεν ήξεραν ότι η Δράμα διαθέτει πανεπιστημιακά Τμήματα
Του Θανάση Πολυμένη
«ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ κατάσταση δύσκολη» λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ κ. Πέτρος Σαμαράς, αναφερόμενος στα λιγοστά άτομα που εισάγονται φέτος στα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας και ιδιαίτερα στη Δασολογία.
Και είναι μια φράση, η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, κυρίως για το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, στο οποίο φέτος εισάγονται λιγότεροι πρωτοετείς από κάθε άλλη φορά.
Όπως είναι γνωστό, η Δράμα διαθέτει δύο πανεπιστημιακά Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Το ένα είναι το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το άλλο το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Το Τμήμα της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, τα τελευταία χρόνια δέχεται ολοένα και λιγότερους νέους φοιτητές, ενώ αντίστοιχα Τμήματα όπως στην Καρδίτσα και στην Ορεστιάδα έχουν δεχθεί πολύ περισσότερους φοιτητές. Η σύγκριση της Δράμας με τα άλλα δύο Τμήματα, γίνεται με τη λογική ότι και τα τρία είναι περιφερειακά και βρίσκονται στην επαρχία.
Όταν από το Υπ. Παιδείας ανακοινώθηκαν οι βάσεις, την επόμενη ημέρα στις 28 Ιουλίου, ο «Π.Τ.» δημοσίευε ρεπορτάζ σχετικό με τις εισαγωγές που δέχονται φέτος τα δύο Τμήματα. Κεντρικός τίτλος στο σχετικό πρωτοσέλιδο του «Π.Τ.» ήταν: [Σε χαμηλά επίπεδα οι βάσεις στο Τμήμα Οινολογίας και Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα], ενώ γινόταν αναφορά στο πόσοι λίγοι είναι και φέτος οι εισακτέοι.
Το πρόβλημα για τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας είναι μεγάλο, αν και αυτό της Οινολογίας τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, μιας και έχει λάβει περίπου τον ίδιο αριθμό εισακτέων λίγο πιο αυξημένο φέτος.
Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται όμως στο Τμήμα Δασολογίας, του οποίου ο αριθμός εισακτέων είναι τόσο χαμηλός, που θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει κάτι, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει. Για το τι συμβαίνει και τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά και τους τρόπους να έρχονται στη Δράμα ολοένα και περισσότεροι φοιτητές, είναι σίγουρα ένα ζήτημα, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν και να εμπλακούν αρκετοί παράγοντες.
Τι φταίει;
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε χθες με τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών κ. Σαμαρά, όπου ανήκουν τα Τμήματα της Δράμας. Η πρώτη ερώτηση ήταν απλή, για το τι φταίει και τα Τμήμα της Δράμας είναι τόσο χαμηλά στην προτίμηση των φοιτητών.
Αυτό που απάντησε άμεσα ο κ. Σαμαράς είναι ότι «είναι μια κατάσταση δύσκολη ιδιαίτερα για τη Δασολογία, ενώ για την Αγροτική Βιοτεχνολογία και Οινολογία δεν είχαμε διαφοροποιήσεις, παρ’ όλο που το Τμήμα έχει λίγους καθηγητές».
Όπως είπε ο ίδιος, ο πρόεδρος του Τμήματος Οινολογίας βγαίνει στη σύνταξη σε λίγο καιρό και θα έχουμε νέο πρόεδρο, «αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται».
Αναφορικά με το Τμήμα Δασολογίας, μας λέει ότι «σε σύγκριση με τα άλλα Τμήματα Δασολογίας, οι εισακτέοι στη Δράμα είναι ελάχιστοι. Τα αίτια βέβαια είναι πολλά».
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Σαμαράς, «είναι ενδιαφέρον να δει κανείς ότι σε αντίστοιχα Τμήματα στην Καρδίτσα και την Ορεστιάδα – δεν μιλάμε για Θεσσαλονίκη – όπου θα έλεγε κανείς ότι είναι περιφερειακά Τμήματα, έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών».
Διαπιστώνει ο ίδιος ότι «το πρόβλημα απαντάται στο συγκεκριμένο Τμήμα της Δασολογίας. Και βέβαια δεν δικαιολογείται να πει κανείς ότι δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί πλέον πρόσφατα αυτό το θέμα έχει λυθεί».
Δίνοντας έκταση στο θέμα ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ότι «εδώ χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση» και δίνει ένα παράδειγμα με έναν καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας που επισκέφθηκε Λύκειο της Δράμας προκειμένου να μιλήσει για να αναπτύξει το αντικείμενό του, «και τα παιδιά δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν πανεπιστημιακά Τμήματα στη Δράμα».
Επιθετική τακτική ενημέρωσης
Ερωτώμενος για το τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «είναι ένα θέμα αρχικά, ότι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει Πανεπιστήμιο στη Δράμα και θα έλεγα ότι χρειάζεται μια επιθετική τακτική, ώστε να γίνει γνωστό ότι υπάρχει το Τμήμα, το τι προσφέρει, τι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης υπάρχουν».
Στην ερώτηση γιατί ιδιαίτερα εντοπίζεται το ζήτημα αυτό στο συγκεκριμένο Τμήμα της Δράμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής τονίζει: «Νομίζω ότι είναι δύο τα θέματα. Το ένα είναι, από ποια πεδία μπορούν να έρθουν να δηλώσουν φοιτητές το συγκεκριμένο Τμήμα. Εδώ υπήρχε ένα θέμα, γιατί το τέταρτο πεδίο Κοινωνικών Επιστημών όπου υπάρχουν και παιδιά με μεγαλύτερες βάσεις, δεν περιλαμβάνει τη Δασολογία στη Δράμα. Ενώ τα άλλα δύο Τμήματα της Ορεστιάδας και της Καρδίτσας, περιλαμβάνονται και σ’ αυτό το πεδίο».
«Το δεύτερο είναι να υιοθετήσουμε πλέον μια επιθετική τακτική και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε και με τον πρόεδρο του Τμήματος κ. Παπαδόπουλο. Να δούμε δηλαδή πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσβαση στο Τμήμα Δασολογίας, πώς θα γίνει να μπορεί να βλέπει κανείς το Τμήμα. Και αυτό μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με τους φοιτητές με όλα αυτά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στα οποία οι φοιτητές έχουν πιο εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα διαχείρισης. Να γίνει δηλαδή μια συντονισμένη κίνηση, η οποία να διαφημίζει, να ωθεί το τι κάνει το Τμήμα και ό,τι υπάρχει η δυνατότητα να το δείχνουμε, να το δείχνουμε».
Όπως εξηγεί ο κ. Σαμαράς, «θα μπορούσαμε ακόμα να προσεγγίσουμε κάποιες εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά, δηλαδή να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε το Τμήμα στους φοιτητές της Τρίτης Λυκείου ακόμα και στα ιδιωτικά φροντιστήρια».
Η αυτοδιοίκηση
Στην ερώτηση αν η Αυτοδιοίκηση μπορεί και έχει τις δυνατότητες να κάνει κάτι επ’ αυτού, ο κ. Σαμαράς απαντάει θετικά λέγοντας ότι, «φυσικά και μπορεί να μας υποστηρίξει. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις δημοτικές αρχές, αλλά και οι περιφερειακές αρχές, μπορούν να δείξουν ότι υπάρχει το Τμήμα. Μπορούν για παράδειγμα να διοργανώσουν μια κοινή δράση ή ανακοίνωση τόσο στη Δράμα όσο και στην Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει ένα προωθητικό μέσο στα σχολεία, γιατί εκεί είναι ο κοινός στόχος: οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Και άρα θα πρέπει να πάμε και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία».
Τονίζει στο σημείο αυτό δίνοντας έμφαση ο κ. Σαμαράς ότι, «εδώ θέλει κινήσεις στρατηγικής. Θα πρέπει να πάμε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να τους εξηγήσουμε το πρόβλημα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που είδα και από τα άλλα Τμήματα, δεν είναι ότι είναι περιφερειακό, ούτε κάτι άλλο. Μάλιστα η Καρδίτσα είχε και από πέρυσι πολλούς φοιτητές».
Το μέλλον
Ερωτώμενος για το πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι, «κατ’ αρχάς το αντικείμενο της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, θα έλεγα ότι ιδίως αυτές τις μέρες με όλα αυτά που γίνονται, είναι πολύ καίριο. Ως ένα φυσικό αντικείμενο. Από την άλλη μεριά, το Τμήμα έχει καθηγητές, οπότε δεν υπάρχει θέμα στελέχωσης. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ένα τέτοιο Τμήμα το αφήνω στη μοίρα του. Και προσφέρει σπουδές που άπτονται σε ένα ευρύ αντικείμενο. Δεν είναι μόνο τα δάση, είναι η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και πολλά άλλα, πέρα από την στενή έννοια του δάσους».
Στη διαπίστωση για την δύσκολη αυτή κατάσταση, ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχουν ελπίδες, καθώς υπάρχουν και ικανότατοι άνθρωποι στο Τμήμα, και έχει ένα πολύ καλό αντικείμενο με μέλλον, αλλά θα πρέπει να το φροντίσουμε. Με μια συνεργασία η οποία θα απλωθεί θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερους φοιτητές».
Καταλήγοντας ο ίδιος, τονίζει ότι «θα πρέπει από εδώ και πέρα να δούμε και το θέμα με τη νέα πρύτανη του ΔΙΠΑΕ, να μιλήσουμε για την περιοχή της Δράμας, για θέματα όπως την εστίαση και τη σίτιση των φοιτητών, τους χώρους διαμονής και όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε άμεσα από Σεπτέμβριο».