Home > Πρώτο Θέμα > Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών – φοροτεχνικών στην πλατεία Ελευθερίας Δράμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών – φοροτεχνικών στην πλατεία Ελευθερίας Δράμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

των λογιστών – φοροτεχνικών

στην πλατεία Ελευθερίας Δράμα

 

Τα καλοκαίρια τους πίσω ζητάνε οι λογιστές φοροτεχνικοί της Δράμας με μια διαδήλωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 10 Αυγούστου στην πόλη της Δράμας.  Το πρόβλημα εντοπίζεται όπως λένε στο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας με καταληκτικές ημερομηνίες και έτσι αναγκάζονται να βρίσκονται συνεχώς σε εργασία σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Ένωση Φοροτεχνικών-Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Δράμας και στόχο είχε – εκτός από την διαμαρτυρία – την ενημέρωση των πολιτών για τα αιτήματα τους.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση-συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του ΕΦΕΕ Ν. Δράμας Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος.

«Δεν ζητάμε παρατάσεις – Ζητάμε τα καλοκαίρια μας πίσω» ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης τους.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων του είναι να θεσπιστεί ο Αύγουστος ως ο μήνας χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες τακτικών υποβολών και διενέργειας τακτικών φορολογικών ελέγχων και κάθε υφιστάμενη καταληκτική ημερομηνία εντός Αυγούστου, να μετατίθεται αυτόματα για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ήδη, η Ένωση Φοροτεχνικών-Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Δράμας απέστειλε προ ημερών επιστολή με τα αιτήματα της, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και εκπροσώπους θεσμικών φορέων της χώρας.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΕΦΕΕ Ν. Δράμας Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος, ο αντιπρόεδρος Αννάογλου Γεώργιος, ο γ.γ. Γκαρλιάρης Παναγιώτης, ο ταμίας Καραϊσαρλής Ευριπίδης και το μέλος – υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Κιτσιούκη Καριόγλου Ζωή, αναφέρονται αναλυτικά τα αιτήματά τους και τα επιχειρήματά τους για τις αλλαγές που διεκδικούν.

Η επιστολή έχει ως εξής:  «Εμείς οι ελεύθεροι – επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικοί, οι οικογένειες μας και οι υπάλληλοι μας,

ζητάμε να έχουμε δικαίωμα όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην καλοκαιρινή άδεια ανάπαυσης.

ζητάμε ο νόμος να ορίζει την ημερομηνία έναρξης1 υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και την ημερομηνία λήξης αυτών. Ο νόμος όπως έχει, ορίζει μόνο την ημερομηνία λήξης της υποχρέωσης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Δεν καθορίζει την ημερομηνία έναρξης2.

ζητάμε το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ορισθεί σε πέντε μήνες.

ζητάμε οι ημερομηνίες των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών μας που είναι εντός του Αυγούστου να μεταφέρονται στον μήνα Σεπτέμβριο, επειδή έχουμε και εμείς, έχουν και οι οικογένειές μας, έχουν και οι υπάλληλοί μας δικαίωμα στην καλοκαιρινή άδεια ανάπαυσης.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ και Διοικητά

Μόνο όφελος θα έχει το κράτος και η κοινωνία με την αποδοχή εκ μέρους σας των αιτημάτων μας.

Επανειλημμένως μας έχετε αποκαλέσει “συνεργάτες” σας. Και έτσι είναι. Κατά την διάρκεια της πανδημίας είμασταν εμείς που στηρίξαμε την οικονομία, εργαζόμενοι μόνο εμείς με ανοιχτές τις πόρτες όταν οι επιχειρήσεις είχαν κλείσει, όταν το δημόσιο είχε κλείσει ή υπολειτουργούσε, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, φέροντας εις πέρας την πληθώρα των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αντιμετωπίστε μας λοιπόν ως “συνεργάτες” σας, αφουγκραζόμενοι τις ανθρώπινες ανάγκες 23.000 λογιστών ελεύθερων – επαγγελματιών, των οικογενειών τους και των πολλαπλάσιων χιλιάδων υπαλλήλων τους και των οικογενειών τους.

Όλα τα παραπάνω, εάν είχαμε την δυνατότητα να τα φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουγόταν ως φωνή απόγνωσης. Απόγνωση η οποία πηγάζει από την απελπισία στην οποία έχουμε περιέλθει. Ως φωνή που σας ζητά να μας δώσετε, γιατί στο χέρι σας είναι, τις ζωές μας και τα καλοκαίρια μας πίσω. Ναι. Να μας τα δώσετε πίσω, γιατί εσείς μας τα πήρατε.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ και Διοικητά

Εκ προοιμίου επαναλαμβάνουμε για άρση σύγχυσης, ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μια πάγια και ξεκάθαρη λύση. Την ικανοποίηση του αιτήματος τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα οικονομικά μέτρα της Πολιτείας.

Οι λογιστές – φοροτεχνικοί ζητούν να θεσπιστεί ο Αύγουστος ως μήνας χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες τακτικών υποβολών και διενέργειας τακτικών φορολογικών ελέγχων. Ο μήνας Αύγουστος είναι μήνας ύφεσης των θεσμικών λειτουργιών του κράτους, της Βουλής και της νομοθετικής αλλά και της δικαστικής εξουσίας. Θεωρούμε ότι είναι χρέος της πολιτείας κατά τον μήνα Αύγουστο να μη υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες οποιωνδήποτε τακτικών ή έκτακτων φορολογικών δηλωτικών υποχρεώσεων, όπως επίσης και να μην κοινοποιούνται φορολογικοί έλεγχοι. Εδώ αξίζει να επισημανθεί η νομοθετική υποχρέωση για λήψη τουλάχιστον 2 εβδομάδων της καλοκαιρινής άδειας ανάπαυσης για όλους τους εργαζομένους, μη εξαιρουμένων των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία. Κάθε υφιστάμενη καταληκτική ημερομηνία εντός του Αυγούστου, να μετατίθεται αυτόματα για τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα της χορήγησης των ετήσιων αδειών στους υπαλλήλους μας, με διατήρηση μόνο προσωπικού ασφαλείας.

1 α. Στην παρ. 3 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 όπως ίσχυσε για μόλις μερικούς μήνες (σημ. τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α’ 287/31.12.2013) οριζόταν τα εξής: «3. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους …..»

β. κείμενο παραγράφου όπως Κωδικοποιήθηκε με τον νόμο 4223/2013 (31-12-2013): «3. Η δήλωση  υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους».

γ. Κείμενο παραγράφου 3 του άρθρου 67 όπως Κωδικοποιήθηκε με τον νόμο 4467/2017 (13-04-2017): «3. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους».

Δηλαδή ο νόμος στην αρχική του μορφή, όριζε πεντάμηνη περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στην σημερινή του μορφή ο νόμος αναφέρει μόνο την ημερομηνία λήξης.

Γιατί η Ελληνική Πολιτεία προχώρησε στην αλλαγή της διάταξης καταργώντας την ημερομηνία έναρξης; Επειδή διαπιστώθηκε ότι, και η κεντρική Διοίκηση, και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, π.χ. Τράπεζες, που ήταν και είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να “ανεβάζουν” τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις 31 Ιανουαρίου, δεν είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν.

2 Μη καθορίζοντας ο νόμος την ημερομηνία έναρξης, σημαίνει ότι εάν ανοίξει το σύστημα στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με τον νόμο οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν σε μία ημέρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αιτιολογίες που προέβαλε η πολιτεία τα τελευταία τρία χρόνια για την μη χορήγηση του δικαιώματος της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στις 24 Αυγούστου του 2021 ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωνε ότι: “Δεν υπάρχει περιθώριο για παράταση υποβολής των δηλώσεων, του φορολογικού έτους 2020 λόγω ΕΝΦΙΑ.”

https://www.taxheaven.gr/news/55720/x-staikoyras-den-yparxei-periowrio-gia-paratash-ypobolhs-twn-dhlwsewn-logw-enfia

Τίτλος δημοσιεύματος για αναζήτηση στο διαδίκτυο: Χ. Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για παράταση υποβολής των δηλώσεων, λόγω ΕΝΦΙΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2022 δήλωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επειδή η παράταση θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό.

Στις 16 Ιουλίου ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε: “….. πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς να δώσουμε το market pass το οποίο στηρίζεται στις καινούριες δηλώσεις, όσο καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων τόσο καθυστερούμε και εμείς να δώσουμε το market pass.”

https://www.taxheaven.gr/news/64219/k-xatzhdakhs-to-75-twn-dhlwsewn-exei-ypoblhoei-nomizw-oti-yparxei-dynatothta-kai-aytes-tis-hmeres-na-dhlwsoyn-kai-oi-ypoloipoi?output=printer

Τίτλος δημοσιεύματος για αναζήτηση στο διαδίκτυο: Κ. Χατζηδάκης: Το 75% των δηλώσεων έχει υποβληθεί, νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα και αυτές τις ημέρες να δηλώσουν και οι υπόλοιποι

Στις 12 Ιουλίου ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξή του στον ant1 δήλωσε για το market pass: “…… θα παραταθεί για το επόμενο τρίμηνο και θα αφορά σε ατομικά εισοδήματα έως 16.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Υπογράμμισε πως δεν θα γίνουν νέες αιτήσεις, παρά μόνο αφού ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις, για όσους θα έχουν χαμηλότερο εισόδημα από πέρυσι.

https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/671347/skrekas-trimini-i-paratasi-toy-market-pass

Τίτλος δημοσιεύματος για αναζήτηση στο διαδίκτυο: Σκρέκας: Τρίμηνη η παράταση του market pass

Όλα αυτά φανερώνουν ότι η πολιτεία έχει μεριμνήσει για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ποτέ όμως δεν νοιάστηκε αληθινά για τους “συνεργάτες” της λογιστές – φοροτεχνικούς, κάτι που μας πικραίνει ιδιαίτερα και διαχρονικά».