Χρονίζουν τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα της περιοχής μας
Ψήφισμα με τα αιτήματα τους
και άμεσες λύσεις ζητούν οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜΘ
Πρ. Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, Χρ. Τσέρνιος: «Μόνο ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να τα καταφέρουμε
Το κοινό συμφέρον είναι της περιφέρειάς μας»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κομοτηνή.
Ηχηρό παρόν έδωσαν τα μέλη των κτηνοτροφικών Συλλόγων Δήμου Κ. Νευροκοπίου, Δήμου Προσοτσάνης, Νομού Καβάλας, Νομού Ξάνθης, Νομού Ροδόπης, Δήμου Ιάσμου, Δήμου Αλεξανδρούπολης και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών «Αμνός».
Στην διαμαρτυρία των Κτηνοτρόφων, παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος, καθώς και αντιπεριφερειάρχες της περιφέρειάς μας.
Αφορμή της συγκέντρωσης, ήταν το ζήτημα των αποζημιώσεων για την κακοκαιρία του περσινού χειμώνα, όπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ενέκρινε για πολύ μικρή μερίδα κτηνοτρόφων, δηλαδή μόνο γι’ αυτούς που έχουν δηλωμένα τα ζώα τους ως αγελαία.
Εκτός όμως από την κακοκαιρία, ένα άλλο θέμα που θίχθηκε ήταν οι αθρόες εισαγωγές σε γάλα και κρέας που γίνονται και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα το οποίο ταλανίζει τους κτηνοτρόφους είναι αυτό των κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν πάει στην παλιά Αγροτική και βεβαιώνονται ήδη στο ελληνικό δημόσιο.
Επίσης, αναφορά έγινε και στο θέμα των ενισχύσεων (τα δικαιώματα), οι οποίες ενισχύσεις θα μπουν στις 25 του μήνα, αλλά στην ουσία εκεί θα μπει και ο ΕΦΚΑ και όλοι όσοι χρωστάνε στο δημόσιο δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν.
Τέλος, σημαντικό είναι και το ζήτημα των κτηνιάτρων όπου παρατηρείται τεράστια έλλειψη.
Στην τοποθέτηση του, ο κ. Μέτιος, εξέφρασε την στήριξη του στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, ενώ υποστήριξε ότι ο κτηνοτροφικός τομέας, μικρών και μεγάλων ζώων στην περιφέρεια μας, είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, ο κ. Μέτιος στην τοποθέτηση του προς τα μέλη των κτηνοτροφικών συλλόγων, ανέπτυξε μια σειρά από προτάσεις τις οποίες έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει η περιφέρεια, λέγοντας αναλυτικότερα ότι: «Θεωρώ ότι ως περιφέρεια, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των ζωονόσων, ειδικά στα μεγάλα ζώα με μεγάλη προσπάθεια.
270.000 ευρώ, από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήδη δαπανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να εμβολιαστούν αυτά τα ζώα. Ήδη, εξασφαλίσαμε 300.000 ευρώ, θα γίνει διαγωνισμός και θα αγοράσει η περιφέρεια τα εμβόλια για τα μεγάλα ζώα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόβλημα των εμβολιασμών μέχρι και το 2019».
Ακολούθως, ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία ενός πιλοτικού προγράμματος, για τη δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου.
«Μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα σε συνεργασία πάντοτε με τους αντίστοιχους δήμους, ώστε να γίνουν μικρές υποδομές.
Επίσης, με τα χρήματα από τον ΤΑP, διεκδικούμε τη δημιουργία ενός κέντρου εξωτικών νοσημάτων, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε νέα ασθένεια που προκύπτει από τις γειτονικές χώρες.
Αυτά είναι τα θέματα που μπορούμε να προωθήσουμε ως περιφέρεια, τα υπόλοιπα είναι κυρίως ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση», υποστήριξε ο κ. Μέτιος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, κ. Τσέρνιος εξέφρασε την στήριξη όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής μας προς την περιφέρεια, προκειμένου να διεκδικούν από κοινού τα αιτήματα τους.
«Πρέπει να είμαστε μαζί και όχι να κατεβαίνουμε με ένα έγγραφο και να διεκδικούμε. Εάν θέλουμε να διεκδικήσουμε σωστά, μόνο ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το κοινό συμφέρον είναι της περιφέρειάς μας. Μαζί θα διεκδικήσουμε και όποτε χρειαστείτε θα είμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσέρνιος.
Ψήφισμα των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΠΑΜΘ
Έπειτα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων, οι ίδιοι εξέδωσαν ένα ψήφισμα προς την κυβέρνηση με τα αιτήματά τους, όπου αποτυπώνουν την αναγκαιότητα να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Όπως αναφέρουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής μας, η υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην κτηνοτροφία της ΑΜΘ, αλλά και της χώρας μας. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους είναι ήδη κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να παράγουν σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, σε αυτούς που αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης να ζουν αξιοπρεπώς και σε αυτούς που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι, να δίνεται η προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη της εκμετάλλευσής τους.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από τα αιτήματα των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής μας
- Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τον πρωτογενή τομέα, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις,
- Άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Άδικη κατανομή σε βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, εξισωτική αποζημίωση, νέους κτηνοτρόφους και βιολογική κτηνοτροφία (αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με κατανομή των ποσών ενίσχυσης με ίδιους όρους σε όλους τους κτηνοτρόφους της επικράτειας).
- Καμία κατάσχεση στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων λόγω χρεών σε ΟΤΑ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των εκμεταλλεύσεών τους. Ταυτόχρονη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε 120 δόσεις με βάση τα σημερινά πραγματικά τους εισοδήματα, όπως και για τα δάνεια (κόκκινα) που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.
- Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ζωικής και φυτικής παραγωγής. Δημιουργία πακέτων ασφάλισης κατά είδος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τον ΕΛΓΑ για την αντικειμενικότερη και δικαιότερη αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τις εισφορές των κτηνοτρόφων για τους ασφαλιστικά συνεπής των προηγούμενων ετών.
- Προστασία όλων των ΠΟΠ και ΠΓΕ κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας, με κυριότερο προϊόν τη φέτα στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
- Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη, εξισωτικών αποζημιώσεων, συνδεδεμένων ενισχύσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας και κάθε ενίσχυσης και αποζημίωσης.
- Δημιουργία, βελτίωση και συντήρηση των υποδομών για την κτηνοτροφία. Βελτίωση βοσκοτόπων (χλωρίδα, δρόμοι, δεξαμενές, ποτίστρες κ.α.), αλλά και χρηματοδότηση για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.