Σύσκεψη στο υπουργείο
Προστασίας του Πολίτη
για την οπαδική βία
Αν. Νικολαΐδης: Σύνθετο φαινόμενο με προεκτάσεις η οπαδική βία στον αθλητισμό
Ολοκληρώθηκε χθες η σύσκεψη υπό τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.
Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους, οι Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.
Αν. Νικολαΐδης: Σύνθετο φαινόμενο με προεκτάσεις η οπαδική βία στον αθλητισμό
ΜΕ ΚΟΙΝΗ τους δήλωση, ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, Βουλευτής Ν. Δράμας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αθλητισμού, και ο Θανάσης Ζαννιάς, Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα με τους Κροάτες χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και τονίζουν ότι, «για μια ακόμα φορά, δυστυχώς με τραγικό τρόπο λόγω της απώλειας μια ανθρώπινης ζωής, αναδείχθηκε το ζήτημα της βίας στον αθλητισμό. Πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο με προεκτάσεις πέρα από τον χώρο του αθλητισμού και για αυτό απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπισή του και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά το μεταφέρουν εκτός αγωνιστικών χώρων».
Όπως αναφέρεται, «το τραγικό συμβάν δημιουργεί παράλληλα πολλά ερωτηματικά και για τον αποτρεπτικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει η Ελληνική Αστυνομία σε τέτοια ακραία περιστατικά, καθώς είναι εντελώς εκτός οποιασδήποτε λογικής προσέγγισης, μια πολυάριθμη ομάδα χούλιγκαν από το εξωτερικό να φέρεται να διασχίζει ανενόχλητη την ελληνική επικράτεια, να χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα της χώρας και να δρα οργανωμένα, σε συνεργασία με Έλληνες συνεργούς, με εγκληματικό τρόπο έξω από ένα γήπεδο της πατρίδας μας. Αναμένουμε πειστικές απαντήσεις και την ανάλογη απόδοση ευθυνών σε κάθε επίπεδο. Η τραγική ολιγωρία της πολιτείας είναι δεδομένη, καθώς παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών από την UEFA, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας. Ας είναι το τελευταίο θύμα στον κύκλο της οπαδικής βίας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη ευχή μετά από ανάλογα τραγικά περιστατικά, η οποία όμως επιτέλους, έπειτα από τη λήψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, θα πρέπει να γίνει πράξη».
Για τα μέτρα
Σε νεότερη ανακοίνωσή τους, και σχετικά με το ζήτημα των μέτρων από τον πρωθυπουργό και τη συνάντησή του με του με τον Πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν, τους Προέδρους των ΠΑΕ, της ΑΕΚ κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού κ. Γιάννη Αλαφούζου και του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ κ. Αρτούρ Νταβιντιάν, παρουσία των αρμόδιων Υπουργών της Κυβέρνησης, αναφέρουν ότι «αποτελεί μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα με επικοινωνιακούς όρους και όχι με στόχο την ουσιαστική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων και των κοινά διαπιστωμένων παθογενειών. Η συγκεκριμένη σύσκεψη προέκυψε μετά την έντονη κοινωνική κατακραυγή λόγω της οδυνηρής δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και υπό το βάρος των τεράστιων λαθών και παραλείψεων σε επίπεδο πρόληψης, παρά την έγκαιρη ενημέρωση που υπήρχε. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την «επιχειρησιακή αστοχία» της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς βέβαια να αποδώσει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Κυβέρνησής του».
Τονίζουν ακόμα, ότι, «η κυβερνητική προσέγγιση στο θέμα της οπαδικής βίας καθιστά τους πολίτες θεατές στο ίδιο έργο, καθώς μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό ήδη έχουν ψηφιστεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όμως δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Ουσιαστικά θεσμοθετημένες νομοθετικές παρεμβάσεις, με ευθύνη της Κυβέρνησης έμειναν στα χαρτιά. Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση που το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της εύλογης απαίτησης που έχουν οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς σε κάθε πτυχή της ζωής τους.
Το πρόβλημα για τη βία στον (ή με αφορμή τον) αθλητισμό δεν είναι το νομικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε και υπάρχει, είναι αυστηρό και ισχυρό, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται. Τα νομοθετημένα ηλεκτρονικά εισιτήρια, η κάρτα φιλάθλου, οι κάμερες και οι έλεγχοι στα γήπεδα δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κάρτας φιλάθλου, για την οποία πρόσφατα ψηφίστηκε παράταση χρόνου έναρξης εφαρμογής της υποχρέωσης προμήθειάς της. Στην ίδια κατεύθυνση, οι έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία ανάμεσα στον φίλαθλο και στον κάτοχο του εισιτηρίου ουδέποτε εφαρμόστηκαν αυστηρά».