Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ
Σύμβαση με ιδιωτικό ασθενοφόρο
για δευτερογενείς μεταφορές
ετοιμάζει το Νοσοκομείο Δράμας
► Με πλήρη κάλυψη το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Δράμας με 3 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια
► Παραμένουν τα προβλήματα με την κάλυψη ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της κάλυψης θέσεων με επαγγελματίες οδηγούς και διασώστες στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας.
Το θέμα παραμένει ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, κυρίως σε περιοχές που είναι γενικά δυσπρόσιτες όπως και σε Κέντρα Υγείας, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Θάσο.
Το θέμα γενικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαβούλευση για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή, όπου οι Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ άλλων, έθεσαν και το ζήτημα αυτό.
Η Ιατρικοί Σύλλογοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ζήτησαν την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με επαγγελματίες οδηγούς ασθενοφόρου και διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου, καθώς και δημιουργία βάσεων ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Α.Μ.Θ, σε 24ωρη βάση, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε ιατρικοί σύλλογοι στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι πέντε πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει τη διενέργεια διακομιδών ασθενών με ΕΚΑΒ που θα στελεχώνονται με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ΟΤΑ, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους πως είναι αντίθετοι στο μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα του παραπάνω μέτρου και υπογραμμίζουν ότι «το ζήτημα που ανακύπτει αφορά στην ασφάλεια περισυλλογής και μεταφοράς ενός ασθενούς η τραυματία, πράξεις οι οποίες πρέπει να γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό που έχει λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση.
Όσον αφορά στον οδηγό που διατίθεται από τις ένοπλες δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες, μη διαθέτοντας τις κατάλληλες γνώσεις δεν μπορεί να συνδράμει στο ιατρονοσηλευτικό έργο.
Βασιλείου: Συζήτηση για Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης στην Κομοτηνή, συζητήθηκε γενικότερα η κατάσταση των Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Εκεί, οι πρόεδρος των Ιατρικών Συλλόγων εξέφρασαν γενικότερα τα παράπονά τους για την κατάσταση των Νοσοκομείων και ότι δεν γίνεται μια ευρύτερη σύσκεψη φορέων, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».
Όπως σημειώνει μάλιστα η ίδια, «τα Νοσοκομεία στην ΠΑΜΘ λειτουργούν με δυσκολίες. Για παράδειγμα, η Καβάλα προσπαθεί να καλύψει θέσεις σχεδόν σε όλη την Περιφέρεια με μετακινήσεις γιατρών, όπως και η Αλεξανδρούπολη. Και όλο αυτό δημιουργεί και εντάσσεις εντός των Ιατρικών Συλλόγων».
Όπως τονίζει η κα. Βασιλείου, το θέμα με το ΕΚΑΒ ανακινήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, γιατί τελευταία είχαν και κάποια περιστατικά με το ΕΚΑΒ εκεί.
Πλήρες το Νοσοκομείο Δράμας και τα Κέντρα Υγείας
Όσον αφορά πάντως το ζήτημα με τη Δράμα, η κατάσταση βρίσκεται σε μια μέση φάση. Από τη μια πλευρά, το Νοσοκομείο της Δράμας είναι πλήρως καλυμμένο από προσωπικό στο ΕΚΑΒ και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.», καλύπτονται όλες οι βάρδιες με ασθενοφόρα, από την άλλη όμως, ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του Νομού.
Το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Δράμας είναι σε πλήρη σύνθεση και αυτή την ώρα οι βάρδιες καλύπτονται με τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια. Το κεντρικό πρόβλημα όμως παραμένει κυρίως στα Κέντρα Υγείας του Νομού.
Για παράδειγμα στο Κ.Υ. Παρανεστίου σήμερα υπάρχουν τρία άτομα, στο Κ.Υ. Κ. Νευροκοπίου υπάρχουν δύο άτομα και πέντε στο Κ.Υ. Προσοτσάνης. Κανονικά, για να βγαίνουν ολόκληρες οι βάρδιες, θα πρέπει σε κάθε Κέντρο Υγείας να υπάρχει προσωπικό δέκα ατόμων για να βγαίνουν ολόκληρες οι βάρδιες.
Ιδιωτικό ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Δράμας
Αξίζει να σημειώσουμε πάντως εδώ, ότι, ήδη το Νοσοκομείο Δράμας έχει χρηματοδοτηθεί με ειδικό κονδύλιο 37.000 ευρώ, για την εκμίσθωση ενός ιδιωτικού ασθενοφόρου, το οποίο θα αναλάβει τις δευτερογενείς μεταφορές στην περιοχή του Δήμου Δράμας.
Δευτερογενείς μεταφορές είναι οι μεταφορές από το Νοσοκομείο στο σπίτι, ή ακόμα και για κάποιες εξετάσεις ασθενών από το σπίτι προς το Νοσοκομείο. Αυτές οι μεταφορές θα γίνονται από το ιδιωτικό ασθενοφόρο, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι θα βοηθηθεί σημαντικά η υπηρεσία του ΕΚΑΒ, η οποία θα απαλλαγεί από ένα μέρος αυτών των υπηρεσιών.