Home > Πρώτο Θέμα > Διπλασιάστηκαν τα αιτήματα των γονιών για αξιολόγηση παιδιών από το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας► Ιδιαίτερα αυξημένα τα περιστατικά παιδιών στο φάσμα του αυτισμού

Διπλασιάστηκαν τα αιτήματα των γονιών για αξιολόγηση παιδιών από το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας► Ιδιαίτερα αυξημένα τα περιστατικά παιδιών στο φάσμα του αυτισμού

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος

Διπλασιάστηκαν τα αιτήματα

των γονιών για αξιολόγηση

παιδιών από το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας

► Ιδιαίτερα αυξημένα τα περιστατικά παιδιών στο φάσμα του αυτισμού

► Διπλασιασμός των αιτημάτων για ψυχιατρική υποστήριξη για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείου με αυτοκτονικές τάσεις και κατάθλιψη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ βγαίνει την επόμενη εβδομάδα και πλέον επίσημα, από 1 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Τα σχολεία θα δεχθούν τους μαθητές τους από 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα αγιασμού και βέβαια, ξεκινούν και όλα τα ζητήματα που αφορούν και τα παιδιά που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης.

Την ίδια μέρα, εγκαίνια στα νέα του γραφεία θα κάνει και το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Δράμας, το οποίο ήδη πλέον στεγάζεται στα νέα του γραφεία, στο 3ο Γυμνάσιο Δράμας στον Αρκαδικό.

Για όσους γνωρίζουν και θυμούνται, το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας στεγαζόταν σε έναν εντελώς απαράδεκτο χώρο στα Αμπελάκια, μέχρι που τελικά στα τέλη του 2022 είχε βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Τα στοιχεία που μας δίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος, είναι πραγματικά συνταρακτικά και απεικονίζουν την πραγματικότητα της κοινωνίας των μαθητών σήμερα, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Αλβανόπουλος, αυτή την ώρα το προσωπικό του ΚΕΔΑΣΥ είναι καλυμμένο κατά το ένα τρίτο, ενώ για τα δύο τρίτα, αναμένονται προσλήψεις αναπληρωτών.

Ο κ. Γιώργος Αλβανόπουλος, προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας.

Διπλασιασμός περιστατικών

Όπως αναφέρει ο κ. Αλβανόπουλος, κατά την χρονιά που πέρασε, «είχαμε διπλασιασμό των αιτημάτων από γονείς για παράλληλη στήριξη στο σχολείο. Και μάλιστα, πολλές περιπτώσεις με πρωτόγνωρες καταστάσεις και πολλές γνωματεύσεις παιδιών με αυτισμό».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο αυτή η αύξηση των περιστατικών, εξηγεί ότι «τρία πράγματα απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα: Το ένα είναι ότι εμείς γίναμε πιο ενήμεροι γι’ αυτά τα ζητήματα, γιατί παλαιότερα διέφευγαν, το δεύτερο είναι ότι οι γονείς πλέον τα δέχονται πιο εύκολα και τρίτον ότι έχουμε καλύτερα εργαλεία για να βρίσκουμε αυτές τις διαταραχές».

Στην ερώτηση αν για όλα αυτά τα παιδιά υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη στήριξη και αν όλα αυτά καλύπτονται, σημειώνει ότι «για τα περισσότερα παιδιά υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη στήριξη. Υπάρχει δηλαδή ένας εκπαιδευτικός δίπλα τους. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και αυξημένα αιτήματα για παράλληλα στήριξη, τα οποία θα καλυφθούν και αυτά με αναπληρωτές».

Όσον αφορά το ζήτημα της κάλυψης, τονίζει ότι «τα θέματα αυτά συνήθως καλύπτονται όλα, όμως με μια μεσοβέζικη λύση, όπου συνήθως ένας εκπαιδευτικός μπορεί να μοιράζεται σε δύο παιδιά. Με την έννοια αυτή καλύπτονται όλα, αλλά όχι πλήρως.  Είναι αλήθεια επίσης, ότι, κάποια παιδιά δεν έχουν ανάγκη από πλήρη κάλυψη. Πάντως με τη μορφή που δουλεύει σήμερα το σύστημα αυτό, είμαι γενικά ικανοποιημένος, μιας και δεν μένει παιδί ακάλυπτο».

Η ανάγκη ψυχιάτρου στο Ν. Δράμας

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, τον Φεβρουάριο του 2022, ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ κ. Αλβανόπουλος, με επιστολή του προς τους τότε βουλευτές Ν. Δράμας, αλλά και προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, είχε ζητήσει την στελέχωση της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Δράμας με Ψυχίατρο, καθώς πλέον υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Οι γονείς των παιδιών που χρειάζονται γνωμάτευση Ψυχιάτρου, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στις Σέρρες, στην Καβάλα ή στην Αλεξανδρούπολη και αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία γι’ αυτούς.  Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι γι’ αυτό.

Αύξηση αιτημάτων ψυχιατρικής στήριξης και στη Δράμα

Ερωτώμενος σχετικά με τα αιτήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας για μαθητές και μαθήτριες, ο κ. Αλβανόπουλος επισημαίνει ότι «τα αιτήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας ολοένα και αυξάνονται και παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές. Μέσα σ’ αυτές τις δομές που υπάρχουν είναι και τα ΚΕΔΑΣΥ».

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «το ΚΕΔΑΣΥ της Δράμας έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλά αιτήματα για θέματα ψυχικής υγείας. Και μιλάμε για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου με αυτοκτονικούς συνδυασμούς, με καταθλίψεις και άλλα σοβαρά προβλήματα».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης, ότι, «τα αιτήματα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα και προφανώς ο κορωνοϊός έχει παίξει σημαντικό ρόλο».

Στο 3ο Γυμνάσιο Δράμας στον Αρκαδικό, στεγάζεται το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας.

Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού

Στην προσπάθειά της να καταδείξει τι συμβαίνει και έχουμε την «πολύ μεγάλη αύξηση των αιτημάτων», η έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι, «κατά την περίοδο του κορωνοϊού οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των σχολείων. Η οργάνωση νέων συνθηκών για την εξ αποστάσεως διδασκαλία με την πλατφόρμα webex και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου δέσμευσαν μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολείων, με συνέπεια να αναβάλλονται παραπομπές αξιολόγησης, καθώς αυτές θεωρούνταν μικρότερης σημασίας εκείνη την περίοδο».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι, «υπήρχαν γονείς που είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη χρονιά για την ανάγκη αξιολόγησης των παιδιών τους, αλλά οι ίδιοι ήταν επιφυλακτικοί, φοβούμενοι μην εκτεθούν τα παιδιά τους σε αυξημένο κίνδυνο ενός άγνωστου περιβάλλοντος και γι αυτό απέφευγαν την αξιολόγηση μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες».

Σημαντικό στοιχείο ακόμα, είναι ότι, «με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και την πλατφόρμα webex δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς να διαπιστώσουν τις εκπαιδευτικές δυσκολίες των παιδιών τους, όταν τα σύγκριναν με τις επιδόσεις των συμμαθητών τους και αυτό τους παρακίνησε να ζητήσουν αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους αναγκών».

Αξιολόγηση και επαναξιολόγηση μαθητών

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας για την περασμένη χρονιά, για τις αξιολογήσεις και επαναξιολογήσεις μαθητών στην περιοχή μας. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση αποτίμησης, αξιολογήθηκαν συνολικά 473 άτομα, εκ των οποίων:

– Στην Προσχολική βαθμίδα 99 μαθητές και 30 μαθήτριες (129 άτομα).

– Στην Δημοτική βαθμίδα 153 μαθητές και 71 μαθήτριες (224 άτομα).

– Στη Δευτεροβάθμια βαθμίδα 73 μαθητές και 47 μα μαθήτριες (120 άτομα).

Από τα δεδομένα αυτά, συνάγεται ότι: «α) το ποσοστό των αγοριών (69%)

που παραπέμφθηκαν από τα Σχολεία και αξιολογήθηκαν από το ΚΕΔΑΣΥ ήταν

υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνο των κοριτσιών (31%), β) περίπου το 75% των

αξιολογούμενων παιδιών προέρχεται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

(προσχολική και δημοτική), γ) περίπου τα μισά παιδιά (47%) προέρχονται από τη

δημοτική εκπαίδευση και δ) ο αριθμός των παιδιών της προσχολικής που

παραπέμπονται για αξιολόγηση είναι περίπου ίδιος με εκείνον των παιδιών της δευτεροβάθμιας (26%)».

Κατά την σχολική χρονιά 2020-2021 εκδόθηκαν 320 γνωματεύσεις, ενώ τη χρονιά 2021-2022 εκδόθηκαν 273 γνωματεύσεις. Το … κοντέρ έσπασε τη χρονιά 2022-2023 με την έκδοση 473 γνωματεύσεων!

Στο φάσμα του αυτισμού

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως αναφέρεται  στην έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας, «η μεγαλύτερη διακριτή κατηγορία αναπηρίας ή και Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών είναι τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλα τα παιδιά που προσήλθαν για αξιολόγηση στην Υπηρεσία μας, περίπου το ένα τέταρτο (22%) έλαβε ανάλογη γνωμάτευση. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τα 121 νήπια και προνήπια που προσήλθαν για αρχική αξιολόγηση, τα 56 έλαβαν γνωμάτευση για ΔΑΦ.

Η δεύτερη σε μέγεθος ομάδα είναι εκείνων των παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ) που αντιπροσωπεύει το (11%) των ατόμων που προσήλθαν για αξιολόγηση. Έπεται η ομάδα των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) η οποία αντιπροσωπεύει το 10%».