Αυτόνομο Πανεπιστημιακό Τμήμα η Σχολή Κινηματογράφου Δράμας
Η Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ
δεν είναι σεμινάρια αλλά μια ισότιμη
Πανεπιστημιακή Σχολή με όλα τα ΑΕΙ
► Για πρώτη φορά ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι συνδεδεμένο με Πανεπιστημιακό Τμήμα
► Συνέντευξη Τύπου των: Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, του προέδρου Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή, του διευθυντή του
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΣΧΟΛΗ Κινηματογράφου της Δράμας, δεν είναι απλά σεμιναριακά μαθήματα, αλλά πρόκειται για ένα αυτόνομο Πανεπιστημιακό Τμήμα, ισότιμο με όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Αυτό είναι το γενικό και σπουδαιότερο συμπέρασμα που εξήχθη από τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με το δήμαρχο Δράμας, τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας.
Όπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Σχολή Κινηματογράφου Δράμας έχει ΦΕΚ ίδρυσης και το πτυχίο εντάσσεται και στο ΑΣΕΠ, με το οποίο θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου.
Στη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο κ. Στυλιανός Ζερεφός, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του ΠΠΣ “Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας” (ΣΚΙ), ο κ. Σπύρος Σιάκας Καθηγητής ΠΑΔΑ και Διευθυντής ΠΠΣ “Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας” (ΣΚΙ), ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής και ο κ. Γιάννης Σακαρίδης Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι η Σχολή Κινηματογράφου ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά με το πρώτο εξάμηνο από τον Μάρτιο του 2023 και ήδη το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μάλιστα, όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει και αναφέρθηκε, στη Σχολή φοιτούν άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως από νησιά, Σάμο, Ρόδο, Κρήτη, ηπειρωτικές περιοχές όπως τα Γρεβενά και η Ηγουμενίτσα, ακόμα και άτομα από την Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι μάλιστα είχαν βρεθεί στη Δράμα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα πρώτα εργαστήρια σκηνοθεσίας όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.
Από αριστερά: Ο κ. Σακαρίδης, ο κ. Σιάκας, ο κ. Μαμσάκος, ο κ. Ζερεφός και ο κ. Δεμερτζής.
Μαμσάκος: Η Σχολή αναδεικνύει και προβάλει τη Δράμα
Τις δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, άνοιξε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε πόσο σημαντική είναι για τη Δράμα η Σχολή Κινηματογράφου, «μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησης» ενώ όπως είπε ήδη φοιτούν περίπου 100 φοιτητές, ενώ στο σύνολό τους θα είναι περίπου 1.000. Όπως είπε «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη του θεσμού, που θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές στα δια ζώσης μαθήματα, εκτός από τις σπουδές τους να διαφημίσουν και την πόλη μας και τον θεσμό που έχει γίνει παγκόσμιος».
Τόνισε ακόμα ο κ. Μαμσάκος, ότι «για το πρόγραμμα αυτό, υπάρχει μια τετραμερής σύμβαση συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου, του Φεστιβάλ, του ΕΑΠ και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η Δράμα μπαίνει στον χάρτη των φοιτητών, μ’ αυτό που αναδεικνύει και προβάλει την πόλη μας: το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
Ζερεφός: Πρόγραμμα με ΦΕΚ από το Υπ. Παιδείας
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Ζερεφός, ο οποίος μίλησε για μια μακρά συνεργασία πολλών ετών, ενώ έκανε αναφορά στον τρόπο που λειτουργεί η Σχολή, όπως και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να γίνει το πρόγραμμα Σπουδών.
Όπως είπε, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΑΕΙ, υπάρχει ΦΕΚ από το Υπ. Παιδείας το οποίο εκδόθηκε το 2022 και αφορά σε ένα πρόγραμμα Σπουδών τετραετούς φοίτησης, το οποίο προσφέρει 240 ECTS, και αποτελείται από 46 θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι 29 είναι υποχρέωση των φοιτητών για να μπορέσουν να λάβουν το πτυχίου τους».
Εξήγησε ο κ. Ζερεφός, ότι, «όλα αυτά δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, ότι οι φοιτητές μπορεί να επιλέγουν την κατεύθυνση την οποία θέλουν να μάθουν οι ίδιοι. Αυτή είναι και η έννοια του ΕΑΠ».
Σημείωσε ότι το ΕΑΠ προσφέρει διαδικασίες αξιολόγησης τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες από τους φοιτητές, ενώ τονίζει ότι σημαντική είναι για το πρόγραμμα, «η σύμπραξη μεταξύ της θεωρητικής γνώσης και της πρακτικής του κινηματογράφου. Ήταν κάτι το οποίο, βάζοντας στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας τον κ. Σακαρίδη, προσφέρεται η δυνατότητα αυτή, η οποία καταλήγει και στη διπλωματική εργασία, ώστε οι φοιτητές να μπορούν είτε να προχωρήσουν σε μια πιο θεωρητική κατεύθυνση, είτε σε μια πιο πρακτική».
Σακαρίδης: Ένα πρόγραμμα συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ
Ο κ. Σακαρίδης, αναφέρθηκε στην έναρξη των μαθητών από τον Μάρτιο σημειώνοντας ότι είχαν μεγάλη επιτυχία και μεγάλη απαρτία από φοιτητές, λέγοντας ότι «είναι μια πρωτοτυπία και καινοτομία, να είναι συνδεδεμένο ένα προπτυχιακό Πανεπιστημιακό τμήμα με ένα Φεστιβάλ. «Όσο θα περνάνε τα εξάμηνα, θα έχουμε παρουσιάσεις των ταινιών και των πρότζεκτ των φοιτητών και αυτή ήταν η ιδέα από την αρχή».
Εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του από το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας αλλά και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για το δεύτερο εξάμηνο της Σχολής και αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει και θα έρχονται στη Δράμα 4 φορές κάθε εξάμηνο».
Σιάκας: Οι μεγάλες καινοτομίες της Σχολής
Ο κ. Σιάκας μίλησε για την Σχολή Κινηματογράφου, λέγοντας ότι «το ΦΕΚ του προγράμματος Σπουδών, είναι συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Δράμας. Στο ακαδημαϊκό κομμάτι, είναι μια καινοτομία για την οποία παλέψαμε πάρα πολύ ως ακαδημαϊκοί της Επιτροπής Εποπτείας. Η καινοτομία είναι τα νέα μέσα του κινηματογράφου, ειδικά μαθήματα και κύκλο σπουδών στο animation και στα ψηφιακά παιχνίδια που είναι η κυριαρχούσα βιομηχανία και στο χώρο και διεθνώς».
Αναφερόμενος στη δεύτερη καινοτομία, είπε ότι «είναι ότι το προπτυχιακό πρόγραμμα της εξ αποστάσεως σπουδών έχει πολλές καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες στη διάρκεια του προγράμματος. Οι φοιτητές, κάθε εβδομάδα μελέτης, θα πρέπει να παρουσιάσουν μια εργασία στο τέλος της. Ο φοιτητής δεν θα περιμένει μέχρι το τέλος των σπουδών να δώσει εξετάσεις, αλλά κάθε εβδομάδα εξετάζεται και αξιολογείται, αλλά και ο ίδιος αξιολογεί κάθε εβδομάδα τον καθηγητή του, ο οποίος δεν είναι καθηγητής, αλλά σύμβουλος».
Τόνισε ακόμα ότι «δεν είναι απλώς ότι το Φεστιβάλ υποστηρίζει το πρόγραμμα σπουδών, αλλά το Φεστιβάλ είναι μέσα στο πρόγραμμα Σπουδών και έχει γίνει έτσι, ώστε να είναι μαζικό και να μπορεί να καλύψει τους ενδιαφερόμενους, όχι μόνο ως δεύτερη ευκαιρία, αλλά και ως πρώτη ευκαιρία».
Τόνισε στο σημείο αυτό, «παλαιότερα έπρεπε να είσαι πάνω από μια ηλικία για να μπεις στο πρόγραμμα Σπουδών του ΕΑΠ, ενώ πλέον, μπορούν να μπουν παιδιά από 18 ετών και άνω», ενώ αναφέρθηκε στην ανθρωπογεωγραφία: «Στο πρώτο εξάμηνο έχουμε λίγους νέους, ενώ στο δεύτερο εξάμηνοι έχουμε περισσότερους. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε, είχαμε πολύ παραπάνω από αυτούς που είχαμε ως πλαφόν, ήταν άτομα ηλικίας 40 ετών κατά μέσο όρο, είχαμε 4 άτομα 18 ετών – πρώτης ευκαιρίας – που δεν έδωσαν καθόλου πανελλαδικές και ήρθαν στο Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής Κινηματογράφου».
Όπως είπε, «ήταν κάτι που γίνεται πρώτη φορά, ήταν το πρώτο εξάμηνο και ήταν μεγάλο στοίχημα να πετύχει. Και πανευρωπαϊκά λίγα Πανεπιστήμια δημόσια – γιατί είναι δημόσιο το ΕΑΠ – έχουν στο θεσμικό τους πλαίσιο Φεστιβάλ. Είναι μια μεγάλη καινοτομία».
Δεμερτζής: Ένα σύγχρονο πρόγραμμα
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πώς ξεκίνησε η διαδικασία για την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου, λέγοντας ότι «τον Ιούνιο του 2022 καταφέραμε να έχουμε ΦΕΚ για να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής. Ένα καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στη χώρα και μέχρι στιγμής πηγαίνει εξαιρετικά».
Ισότιμο Πανεπιστημιακό Τμήμα και στο ΑΣΕΠ
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Σχολή Κινηματογράφου, το πτυχίο της Σχολής μπορεί να είναι ισότιμο με άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα και αν μπορεί κάποιος μ’ αυτό να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, ο κ. Ζερεφός απάντησε ότι «το πτυχίο είναι ισότιμο με όλα τα ΑΕΙ. Ως προς τον ΑΣΕΠ, τώρα μπήκε στο Προσοντολόγιο ως προς τις Καλλιτεχνικές Σπουδές, ο Κινηματογράφος ΠΕ Σκηνοθεσίας και ΠΕ Οπτικοακουστικών Μέσων. Αυτή την ώρα είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο για να μπει και το δικό μας πρόγραμμα σ’ αυτή τη διαδικασία. Επομένως, οι φοιτητές που θα έχουν το πτυχίο αυτό, θα μπορούν στο ΠΕ Καλλιτεχνικών Σπουδών του Προεδρικού Διατάγματος για Σκηνοθεσία, Οπτικοακουστικά Μέσα, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Είναι ένα πρόγραμμα Σπουδών ΑΕΙ, όπως είναι όλα τα άλλα προγράμματα Σπουδών ΑΕΙ, ένα κανονικό προπτυχιακό τμήμα και δεν είναι σεμιναριακά μαθήματα».