Home > νέα > Καθυστερημένες οι καλλιέργειες στο Νομό Δράμας σε όλα τα επίπεδα ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου

Καθυστερημένες οι καλλιέργειες στο Νομό Δράμας σε όλα τα επίπεδα ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου

Μετά από μια δύσκολη άνοιξη στην περιοχή της Δράμας

Καθυστερημένες οι καλλιέργειες

στο Νομό Δράμας σε όλα τα επίπεδα

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου

► Προβλήματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες έστω και για την τοπική αγορά

► Σε ικανοποιητικό επίπεδο η συγκομιδή στα οινοποιήσιμα αμπέλια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΟΤΙ η φετινή χρονιά και ιδιαίτερα η φετινή άνοιξη ήταν μια δύσκολη εποχή για τις καλλιέργειες στο Νομό Δράμας, είναι γενικώς παραδεκτό.  Αρκετές είναι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν τόσο κατά την σπορά όσο και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στη συνέχεια, όπως για παράδειγμα στην πατάτα Κ. Νευροκοπίου, στην καλλιέργεια του βαμβακιού και του αραβοσίτου, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα και πυρηνόκαρπα όπως τα ροδάκινα) αν και αυτά είναι μόνο για την τοπική αγορά.

Σημειώνει επίσης ότι, αρκετά ικανοποιημένοι θα μείνουν από το σύνολο της συγκομιδής και τα οινοποιεία από τη φετινή περίοδο, αν και εκεί υπήρξαν ζητήματα.

Συμπερασματικά μιλώντας πάντως ο κ. Σίμογλου, τονίζει ότι «οπωσδήποτε η φετινή χρονιά έχει επηρεάσει όλες τις καλλιέργειες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και, θ’ αφήσει οπωσδήποτε το στίγμα της. Ήταν μια από τις ακραίες καιρικά χρονιές από πολλές πλευρές».

Ερωτώμενος για το αν, μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά οι καλλιέργειες μπορούν να επανέλθουν την επόμενη χρονιά και κατά πόσο θα παρουσιαστούν προβλήματα, ο κ. Σίμογλου εξηγεί ότι, «οι καλλιέργειες που έχουν δεχθεί όλες τις φροντίδες τους και δεν στερήθηκαν του ποτίσματος κατά τη διάρκεια του θέρους, δεν θα έχουν πρόβλημα παραγωγικότητας την επόμενη χρονιά. Αναφέρομαι γενικότερα στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, γιατί είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη χρονιά, ώστε να είναι παραγωγικές οι καλλιέργειες. Και αυτό γιατί, στην τρέχουσα περίοδο από το καλοκαίρι και εδώ, διαμορφώνονται οι οφθαλμοί της επόμενης χρονιάς, οι οποίοι θα δώσουν και την παραγωγή. Αν λοιπόν, με όλη αυτή την καταπόνηση από τις υψηλές  θερμοκρασίες και την λειψυδρία που είχαμε, μια καλλιέργεια δεν δέχθηκε τις απαιτούμενες φροντίδες, προφανώς θα έχει πρόβλημα την επόμενη περίοδο. Νομίζω όμως ότι όλοι οι επαγγελματίες έχουν δώσει όλη την προσοχή τους σε πολυετείς καλλιέργειες όπως δέντρα και αμπέλια και αυτό δεν θα συμβεί, παρά την καταπόνηση που είχαμε».

Βαμβάκι

Αναλυτικότερα και κατά καλλιέργεια ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου μας δίνει μια συνολική εικόνα το πώς βαδίζουν αυτή την ώρα οι καλλιέργειες στην περιοχή.

Όσον αφορά το βαμβάκι, «βρισκόμαστε στο στάδιο που τώρα ανοίγουν οι κάψες. Όχι βέβαια σε όλες τις καλλιέργειες, αλλά οι περισσότερο πρώιμες και ακολουθούν και οι άλλες.

Στο βαμβάκι όπως και αλλού, είχαμε μια καθυστέρηση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την άνοιξη και οι ζέστες του προηγούμενου διαστήματος επιτάχυναν τη διαδικασία. Γενικά όμως η εικόνα είναι καλή και δεν έχουμε προβλήματα.  Αναμένουμε την συγκομιδή για να δούμε την συνολική εικόνα».

Πατάτα

Για την πατάτα Κ. Νευροκοπίου, ο «Π.Τ.» έχει δημοσιεύσει αρκετά ρεπορτάζ από την άνοιξη μέχρι προ ημερών, καθώς παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Όπως είναι γνωστό, η πατάτα είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα με τη μεγάλη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων την περασμένη άνοιξη και αυτό οδήγησε αρκετά πίσω την σπορά της, σε μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σίμογλου, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ενός μικρού μόνο μέρους (κανονικά ξεκινάει μετά τον Δεκαπενταύγουστο), αυτά που είχαν φυτευτεί σχετικά νωρίς.

«Προφανώς είναι καθυστερημένη η εικόνα και εκεί και θα αργήσει να ξεκινήσει. Αυτές οι μικρές ποσότητες που συγκομίζονται δεν είναι αντιπροσωπευτικές και ο μεγάλος όγκος θα ξεκινήσει αρκετά αργότερα, πιθανότερα στις αρχές Οκτωβρίου».

Οινοποιήσιμα αμπέλια

Όσον αφορά τα οινοποιήσιμα αμπέλια, εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή τους, τουλάχιστον από τα μεγάλα οινοποιία και βέβαια έχουμε αρκετές εκτάσεις για συγκομιδή.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η καλλιέργεια έχει επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και νωρίτερα από τον περονόσπορο που είχε ευνοηθεί από τις βροχές. Οπωσδήποτε έχουμε και εδώ καταπονημένη καλλιέργεια. Τηρουμένων των αναλογιών πάντως, τα οινοποιία θα είναι σίγουρα ευχαριστημένα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το θετικό είναι ότι οι οινοποιοί κάνουν συνεχείς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια, είναι καλλιέργειες που δέχονται πολλές φροντίδες, έχουν στη διάθεσή τους και νερό και δεν είναι ξηρικές και όλο αυτό το δύσκολο διάστημα δέχτηκαν μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Σε γενικές γραμμές πάντως, σοβαρά ζητήματα και προβλήματα δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα αμπέλια».

Δενδρώδεις καλλιέργειες

Προβλήματα υπάρχουν όμως στις δενδρώδεις καλλιέργειες. «Εδώ, η αλήθεια είναι ότι, στις καλλιέργειες δέντρων και φρούτων, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα. Έχουμε κακή παραγωγή.  Στην περιοχή της Δράμας, οι δενδρώδεις καλλιέργειες σε μήλα, αχλάδια, ροδάκια είναι μικρές και μόνο για την τοπική αγορά. Η αλήθεια είναι ότι η φετινή παραγωγή είναι πεσμένη και κακής ποιότητας, λόγω των ασθενειών που προέκυψαν με τις πολλές βροχές της άνοιξης και τις ζέστες και γενικά δεν είχαμε καλή καρπόδεση.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γενικευτεί, μιας και υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες που έχουν αποδώσει σε ποιότητα. Για παράδειγμα μια καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου στον Καλό Αγρό, έδωσε κάπως μειωμένη παραγωγή αλλά πολύ καλή ποιότητα».

Αραβόσιτος και ηλίανθος

Σχετικά σε καλό στάδιο βρίσκεται ο αραβόσιτος, του οποίου η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σε καλό στάδιο και μένουν λίγες εκτάσεις για την ολοκλήρωση της συγκομιδής, ενώ αναφορικά με τον ηλίανθο, η συγκομιδή του βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και σε γενικά πλαίσια είμαστε αρκετά καλά.