Με επιτυχία η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ
Σημαντικός θεσμός πολιτισμού
για τη Δράμα τα βραβεία
της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ
► Το βραβείο για τον Δραμινό επιστήμονα στον κ. Νάσο Βαγενά, για τον καινοτόμο αγρότη – κτηνοτρόφο στον κ. Δημήτρη Μόνιο
► Τα τρία βραβεία φωτογραφίας στους: Σταύρο Μακρίδη, Θένια Ξενίδου και Δημήτρη Λεβέντη
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΑΠΟ τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις στο χώρο του πολιτισμού στην πόλη της Δράμας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, η οποία απονέμει τα τρία πρώτα βραβεία από τον φωτογραφικό διαγωνισμό, καθώς και ένα βραβείο Δραμινού επιστήμονα, και ένα βραβείο Δραμινού αγρότη / κτηνοτρόφου, ο οποίος παρουσιάζει καινοτομία στη δουλειά του.
Πρόκειται για μια σπουδαία εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται στον αύλειο χώρο του Μαρμάρινου Σπιτιού, ο οποίος λειτουργεί όπως είναι γνωστό ως πολιτιστικός χώρος της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, η οποία δημιουργήθηκε από το Δραμινό επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη.
Ο χώρος του Μαρμάρινου Σπιτιού, αυτή την ώρα λειτουργεί αρχικά ως χώρος εκθέσεως φωτογραφιών, ενώ αυτό το διάστημα, παρουσιάζονται έργα της Nelly’s, μέρος της οποίας ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.
Τα βραβεία φωτογραφίας
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας για τον οποίον αποδόθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία, είχε θέμα «Φως και Σκιά», και είχε πανελλαδικό χαρακτήρα.
Αναλυτικότερα, τα βραβεία ανακοίνωσε ο κ. Στράτος Κασμερίδης, μέλος της επιτροπής Φωτογραφίας και Εικόνας της ΚΥΚΛΩΨ, και είναι:
Πρώτο βραβείο στον κ. Σταύρο Μακρίδη από την Κατερίνη με έπαθλο 3.000 ευρώ.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην κα. Θένια Ξενίδου από τη Δράμα με έπαθλο 2.000 ευρώ και το τρίτο βραβείο στον κ. Δημήτρη Λεβέντη από την Εύβοια με έπαθλο 1.000 ευρώ.
Με το τέλος των βραβεύσεων, ανακοινώθηκε και ο τίτλος του επόμενου 7ου στη σειρά φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα το νερό, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει από 16 Ιουνίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου 2024.
Την κεντρική παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Δραμινός συλλέκτης παλιών φωτογραφιών της περιοχής της Δράμας κ. Στράτος Κασμερίδης, ο οποίος έκανε μια άκρως εμπεριστατωμένη αναφορά στην ιστορία της φωτογραφίας στη Δράμα, εδώ και 130 χρόνια μέχρι και σήμερα.
Παρουσίασε μάλιστα ένα σημαντικό ιστορικό φωτογραφικό αρχείο από τη Δράμα και την εν γένει περιοχή της, καθώς και ονόματα φωτογράφων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Δράμα είχε πολύ μεγαλύτερο φωτογραφικό πλούτο από ό,τι πιστεύουμε».
Να σημειωθεί εδώ, ότι, μεγάλο μέρος αυτού του φωτογραφικού αρχείου, έχει εκδοθεί σε σχετικό άλμπουμ από την ΚΥΚΛΩΨ παλαιότερα.
Βραβεία επιστήμονα και αγρότη / κτηνοτρόφου
Στη συνέχεια, σειρά πήρε η ανακοίνωση των βραβείων Δραμινού επιστήμονα και αγρότη / κτηνοτρόφου.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι τα δύο βραβεία συνοδεύονται από το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ και τα λαμβάνουν μόνο Δραμινοί, οι οποίοι είτε κατάγονται ή έχουν γεννηθεί στη Δράμα, ή και ζουν και εργάζονται στη Δράμα.
Στους δύο αυτούς ανθρώπους, απονέμεται ένα πολύ ωραίο γλυπτό, το οποίο φιλοτέχνησε ο Δραμινός εικαστικός Γιώργος Ταξίδης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε το βραβείο, με σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μοναδικότητα της Δράμας.
Έτσι, το βραβείο του Δραμινού επιστήμονα, απονεμήθηκε στον κ. Νάσο Βαγενά, ομότιμο καθηγητή Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για το πλούσιο ποιητικό και λογοτεχνικό του έργο.
Το βραβείο καινοτόμου αγρότη / κτηνοτρόφου, απονεμήθηκε στον κ. Δημήτριο Μόνιο από το Παγονέρι Νευροκοπίου, για την συμβολή του στη διατήρηση της γενετικής ποικιλίας αυτόχθονων οικόσιτων ζώων, και στην προσπάθειά του να ασχοληθεί με τρεις φυλές ζώων προς εξαφάνιση, την ελληνική βραχυκερατική, τον μαύρο ελληνικό χοίρο και τον ελληνικό βούβαλο.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαγενάς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη βράβευσή του και συμπλήρωσε ότι «δεν αισθάνομαι πως έχω φύγει από τη Δράμα κι ας έχω ζήσει τα 4/5 της ζωής μου εκτός», ενώ παράλληλα επισήμανε πως «η Δράμα ζει μια άνθηση πνευματική χάρη σε δύο ανθρώπους, τον Άρη Θεοδωρίδη και τον Κώστα Αποστολίδη».
Η έκθεση NELLY’S
Στο τέλος των εκδηλώσεων, έγινε και επίσημη παρουσία της έκθεσης NELLY’S (κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη), η οποία ήδη λειτουργεί τον εκθεσιακό χώρο στο Μαρμάρινο Σπίτι και η διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη. Οι παριστάμενοι, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά φωτογραφίες, αλλά και κοστούμια που είχε σχεδιάσει η μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, ενώ εκτίθενται σχέδια για κεραμικά, καθώς και πρωτότυπα κεραμικά της ιδίας.
Η έκθεση αποτελείται από 130 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια τη φωτογράφο και επιλεγμένες από το ογκώδες αρχείο με σκοπό να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο και οι πολυάριθμες φωτογραφικές τεχνικές με τις οποίες πειραματίστηκε. Στα έργα αυτά προστίθενται 52 σύγχρονες ψηφιακές εκτυπώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα αρνητικά της ώστε να συμπληρώσουν τα αφηγηματικά κενά. Παράλληλα, εκτίθεται ο φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποίησε ώστε να τεκμηριώσει τη βαθιά της γνώση γύρω από τη φωτογραφική τεχνολογία καθώς και αρχειακό υλικό όπως πρωτότυπες εκτυπώσεις της ίδιας, εξώφυλλα περιοδικών της εποχής της και επιστολικά δελτάρια συμβάλλοντας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιών της στην εποχή της. Η έκθεση εμπλουτίζεται με τα χειροποίητα κουστούμια που ύφανε η Εύα Σικελιανού-Πάλμερ για τις Δελφικές Εορτές του 1927 και από προσωπείο του γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ που φιλοτεχνήθηκε για την παράσταση Αισχύλου Ικέτιδες, 1930. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με τα ζωγραφικά έργα της Νέλλης σε πορσελάνη, μια δραστηριότητα που ανέπτυξε παράλληλα με τη φωτογραφική της καριέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική.
Ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη έως Κυριακή με ώρες λειτουργίας από 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.30. Η είσοδος στην έκθεση είναι χωρίς εισιτήριο χάρη στη χορηγία της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.