Μόνο 200 συνδημότες μας
ενδιαφέρθηκαν να ρυθμίσουν
χρέη τους στο Δήμο Δράμας
Αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Το ζητούμενο είναι 5 εκατ. ευρώ… και έχουμε μαζέψει μόλις 330.000 ευρώ…»
Του Θανάση Πολυμένη
ΧΩΡΙΣ ενδιαφέρον φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι δημότες του Δήμου Δράμας, τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους ή λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν, καθώς μεγάλο μέρος απ’ αυτούς, δεν έχει εμφανιστεί προκειμένου να προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις.
Πρόκειται για το νόμο 4483/2017, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, και περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες προς Δήμους, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν παλαιότερα χρέη τους που έχουν βεβαιωθεί, ακόμα και με παραγραφή των προστίμων τους. Το σημαντικό είναι ότι, ενώ ο νόμος αυτός θα έχει ισχύ μέχρι και 31 Νοεμβρίου 2017, παρ’ όλα αυτά ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοτών του Δήμου Δράμας, δεν έχει εμφανιστεί για να προβεί σε εξόφληση χρεών ή να κάνει κάποια ρύθμιση.
Μόνο 200 άτομα
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Σολάκης, ο οποίος σημείωσε ότι, «δυστυχώς μόνοι 200 άτομα έχουν έρθει μέχρι στιγμής και προέβησαν σε εφάπαξ εξόφληση ή σε ρυθμίσεις για τα χρέη τους προς το Δήμο μας».
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Σολάκης, ο ίδιος δέχτηκε τουλάχιστον 1.500 τηλεφωνήματα από συνδημότες μας που ζητούσαν πληροφορίες και πολλοί άλλοι επίσης τηλεφώνησαν στην Οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά, μόνο 200 άτομα προχώρησαν σε ρυθμίσεις.
Στην ερώτησή μας τι ποσά έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα, ο κ. Σολάκης απάντησε πως το ποσό από τις εφάπαξ καταβολές έφτασε στις 80.000 ευρώ, ενώ από τις ρυθμίσεις το ποσό ανέρχεται στα 250.000 ευρώ. «Και να σκεφτείτε ότι το ζητούμενο ποσό είναι τα 5.000.00 ευρώ», τονίζει, για να καταδείξει έτσι ότι οι Δραμινοί δεν ανταποκρίθηκαν.
Στην πλειοψηφία τους όμως, οι ρυθμίσεις που έγιναν αφορούν σε μεγάλο βαθμό ιδιοκτήτες επισιτιστικών καταστημάτων και καφετεριών, καθώς είναι χρήματα του τέλους 0,5% και 5%.
Οι κλίσεις δεν χαρίζονται ποτέ
Το μέτρο αφορά όλα τα χρέη δημοτών προς το Δήμο Δράμας, ακόμα και μια παλαιότερη κλίση από παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το τέλος του 0,5%-5% των επισιτιστικών καταστημάτων και πολλά ακόμα ζητήματα, όπως το ΤΑΠ για παράδειγμα, ή οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Δράμας.
Αναφερόμενος σε ένα χαρακτηριστικό θέμα ο κ. Σολάκης, μας είπε για τις κλίσεις από τις παραβάσεις του ΚΟΚ και έκανε έκκληση «να κάνουν τις ρυθμίσεις τους τώρα που μπορούν, να μην το αφήσουν, γιατί ο συγκεκριμένος νόμος τους ευνοεί». Αν κάποιος έχει σε βάρος του μια κλίση 100 ευρώ από το 2006, αυτή σήμερα με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις θα έχει φτάσεις στα 250 ευρώ. Και αν δεν πληρωθεί, θα συνεχίσει να ανεβαίνει! Αν την πληρώσει εφάπαξ, πληρώνει το αρχικό ποσό των 100 ευρώ και τα υπόλοιπα των προστίμων και προσαυξήσεων δεν τα πληρώνει! «Οι κλίσεις του ΚΟΚ δεν χαρίζονται ποτέ και ούτε πρόκειται να χαριστούν ακόμα και τα επόμενα 50 χρόνια», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σολάκης.
Οι τρόποι πληρωμής
Όπως εξήγησε αναλυτικότερα ο κ. Σολάκης: «Παντός είδους πρόστιμα, παντός είδους προσαυξήσεις, οι οποίες βαρύνουν οφειλέτες, είτε Νομικά Πρόσωπα, είτε ιδιώτες, μπορούν με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, να ρυθμίσουν το ποσό της οφειλής τους, και ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξουν, να επωφεληθούν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
– Εάν επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή της αρχικής οφειλόμενης δόσης, τότε απαλλάσσονται κατά 100% από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
– Εάν επιλέξουν μέχρι και 100 δόσεις, σ’ αυτή την περίπτωση θα απαλλαγούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις, της τάξης του 50%. Όσο περισσότερες δόσεις επιλέξει ο οφειλέτης, τόσο λιγότερο θα είναι το όφελος από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Και όσο λιγότερες δόσεις επιλέξει, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος του.»
Ο κ. Σολάκης αναφέρθηκε ακόμα και στο ζήτημα των δόσεων, λέγοντας ότι, «σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει την καταβολή μιας δόσης για ένα μήνα, τότε η προσαύξηση, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί, είναι 5% ανά μήνα. Έχει δικαίωμα να καθυστερήσει τις δόσεις μέχρι 3 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, όπου υπερβεί το 3μηνο δικαίωμα που του δίνεται για καθυστέρηση με την προσαύξηση του 5% για κάθε μήνα, τότε χάνεται η ρύθμιση».