Home > Εκδηλώσεις > Οι βουλγαρικές θηριωδίες στο Δοξάτο κατά την 3η Βουλγαρική Κατοχή Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την 82η επέτειο της σφαγής του Δοξάτου το 1941

Οι βουλγαρικές θηριωδίες στο Δοξάτο κατά την 3η Βουλγαρική Κατοχή Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την 82η επέτειο της σφαγής του Δοξάτου το 1941

Στο Δοξάτου στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Οι βουλγαρικές θηριωδίες

στο Δοξάτο κατά

την 3η Βουλγαρική Κατοχή

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την 82η επέτειο της σφαγής του Δοξάτου το 1941

 

 

 

ΣΤΙΣ 29 Σεπτεμβρίου 1941, η περιοχή της Δράμας βιώνει μια από τις χειρότερες Βουλγαρικές Κατοχές. Είναι η τρίτη κατά σειρά, κατά την οποία οι κάτοικοι της Δράμας έχουν να κάνουν με μια σειρά από βουλγαρικές θηριωδίες με σφαγές και εκτελέσεις.

Η περιοχή του Δοξάτου, για τρίτη φορά, δέχεται το απίστευτο μένος των βουλγαρικών στρατευμάτων της εποχής, τα οποία βυθίζουν για άλλη μια φορά το Δοξάτο στο πένθος.

Στην πρώτη Βουλγαρική κατοχή το 1913, Βούλγαροι στρατιώτες μπαίνουν στο Δοξάτο, μια από τις πλουσιότερες κωμοπόλεις της περιοχής, σφάζουν, καίνε και λεηλατούν.

Το καλοκαίρι του 1917, βουλγαρικά στρατεύματα επιστρέφουν στην περιοχή, μπαίνουν στο Δοξάτο και όσοι άντρες έχουν διασωθεί από τη σφαγή του 1913 τους σύρουν ομήρους στη Βουλγαρία. Περισσότερα από 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους μακριά από τον τόπο τους.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, όταν η Ελλάδα βιώνει την τριπλή κατοχή, οι Βούλγαροι έχουν στόχο τους και πάλι το Δοξάτο, σφαγιάζονται και πάλι κατοίκους της κωμόπολης.

Είναι η εποχή κατά την οποία, το Δοξάτο, η περιοχή της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται υπό την κατοχή των Βουλγάρων και των συμμάχων τους Γερμανών και Ιταλών και εκτελούν για αντίποινα περισσότερους από 350 άνδρες ηλικίας 16 έως 50 ετών. Από τις τρεις βουλγαρικές επιδρομές, το Δοξάτο θρήνησε πάνω από 1.124 ψυχές, ενώ στα νεότερα χρόνια, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, οι Βούλγαροι στρατιώτες της εποχής, σκοτώνουν συνολικά 2.140 άτομα σε όλη την περιοχή της Δράμας. Η υπόθεση έχει καταγραφεί ως σφαγή του Δοξάτου, όπου υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα, αλλά επεκτάθηκε στην πόλη της Δράμας και σε 22 χωριά.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος που συμπληρώνονται 82 χρόνια, ο Δήμος Δοξάτου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, αναφορικά με το δεύτερο ολοκαύτωμα της τρίτης Βουλγαρικής Κατοχής του Δοξάτου, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 με τρισάγιο στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων στο χώρο του Μνημείου εκτελεσθέντων κατοίκων του Δοξάτου. Θα ακολουθήσει ομιλία από την κα. Χριστίνα Βαμβούρη, φιλόλογο, διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, πρώην διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, τ. σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Δράμας.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 07.00 – 10.30 Θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέση στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Δοξάτου. Δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού.

Στις 11.15, αναχώρηση από τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου και μετάβαση με πομπή στο Μνημείο συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Δοξάτου. Στάση στο Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου: Σύμβολο θυσίας αλλά και ζωής και αναδημιουργίας του Δοξάτου και στις 12.00 άφιξη σο Μνημείο και έναρξη τελετής. Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου και χαιρετισμός του δημάρχου. Ακολουθεί χαιρετισμός του προέδρου της Κοινότητας Δοξάτου και ομιλία από την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Κυργίων κα Καλλιόπη Χατζοπούλου. Στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και σιγή ενός λεπτού ως ύστατος φόρος τιμής στους ηρωικών πεσόντες. Εθνικός Ύμνο, παραλαβή Πολεμικού Σταυρού Α΄ Τάξης από τον πρόεδρο τα ης Κοινότητας Δοξάτου και πέρας τελετής.

Το  απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δοξάτου, εκδήλωση με τίτλο: «Από το Δοξάτο στη Νιγρίτα. Δρόμος σωτηρίας και επιβίωσης». Ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή  του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού στο ΑΠΘ Ιωάννη Μπάκα.