Home > Νέα > Διαμαντής Λαζαρίδης: Ένας άοκνος «εργάτης»  της ελληνικής Παιδείας και του ελληνισμού του Πόντου-Τέσσερα χρόνια από την απουσία του

Διαμαντής Λαζαρίδης: Ένας άοκνος «εργάτης»  της ελληνικής Παιδείας και του ελληνισμού του Πόντου-Τέσσερα χρόνια από την απουσία του

Τέσσερα χρόνια από την απουσία του

Διαμαντής Λαζαρίδης: Ένας άοκνος

«εργάτης»  της ελληνικής Παιδείας

και του ελληνισμού του Πόντου

 

 

ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια συμπληρώνονται αύριο 29 Σεπτεμβρίου, από τον θάνατο του Δραμινού δασκάλου, μελετητή και ερευνητή του Πόντου, Διαμαντή Λαζαρίδη, που έφυγε από τη ζωή το 2019 σε  ηλικία 91 ετών. Ο Διαμαντής Λαζαρίδης ήταν μελετητής, ερευνητής και συγγραφέας και άοκνος «εργάτης» της ελληνικής παιδείας και του ελληνισμού Πόντου.

Με καταγωγή από τη Φάτσα του Πόντου και γέννημα θρέμμα της δραμινής γης, μεγάλωσε στο Σιδηρόνερο και υπηρέτησε για 20 χρόνια σε σχολεία της Δράμας. Ήδη, ο Δήμος Δράμας τίμησε τον Διαμαντή Λαζαρίδη δίνοντας το όνομά του σε οδό της πόλης της Δράμας, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Πλέον, στο Σιδηρόνερο Δράμας έχει ιδρυθεί και το Πολιτιστικό Κέντρο Διαμαντή Λαζαρίδη. ενώ την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε πολιτισμική ημερίδα για «Το ξερίζωμα και το ρίζωμα των Ελλήνων του Πόντου» στη μνήμη του.

Στην ημερίδα αυτή, μίλησαν ο κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, συγγραφέας πρώην Καθηγητής Παιδαγωγικής Ακαδημίας και ο κ. Βασίλης Βεργόπουλος Δάσκαλος-Ποιητής.

Της εκδήλωσης, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Παρακάθ’ και αρροθυμίας» και Παραδοσιακό παρακαθ’ με τους Adem Ekiz από τον Πόντο, τον  Μιχάλη Καλιοντζίδη και τον Γεώργιο Δημαρίδη.

Ο Διαμαντής Λαζαρίδης, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ενώ κατείχε επίσης πτυχίο Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Υπήρξε εκπαιδευτικός για 20 χρόνια σε σχολεία της Δράμας. Είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στον Πόντο και είχε δώσει αρκετές διαλέξεις για την εκπαίδευση στην αλησμόνητη πατρίδα. Ασχολήθηκε εκτενώς με την έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού και την παιδεία των Ποντίων.

Υπηρέτησε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, τόσο ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων όσο και από τη θέση του προέδρου της Ελεγκτικής Επιτροπής. Αξίζει να τονιστεί επίσης πως είχε εκδώσει (με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών) βιβλίο με τον τίτλο Στατιστική-πίνακες της εκπαιδεύσεως των Ελλήνων στον Πόντο (1821-1922).