Home > Πρώτο Θέμα > Νέος Διοικητής του e-ΕΦΚΑ ανέλαβε ο Δραμινός κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης Βαρβέρης στον «Π.Τ.»: «Η δημιουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος και του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων ηλεκτρονικά … είναι δύο  τεράστια έργα σαν να λέμε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Δράμας»

Νέος Διοικητής του e-ΕΦΚΑ ανέλαβε ο Δραμινός κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης Βαρβέρης στον «Π.Τ.»: «Η δημιουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος και του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων ηλεκτρονικά … είναι δύο  τεράστια έργα σαν να λέμε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Δράμας»

Νέος Διοικητής του e-ΕΦΚΑ

ανέλαβε ο Δραμινός

κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης

Βαρβέρης στον «Π.Τ.»: «Η δημιουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος και του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων ηλεκτρονικά … είναι δύο  τεράστια έργα σαν να λέμε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Δράμας»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ Δραμινός βρίσκεται σε μια σημαντική θέση. Πρόκειται για τον κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες, ανέλαβε καθήκοντα ως νέος Διοικητής του e-ΕΦΚΑ.

Μέχρι πρότινος ο κ. Βαρβέρης κατείχε τη θέση του Α΄ Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ, ενώ η απόφαση ελήφθη από τον  υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Πλέον, τη θέση του  Α’ Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ αναλαμβάνει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης.

Ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, στις 02.06.2021, είχε αναλάβει ως Α’ Υποδιοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦ.Κ.Α.) μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (T.E.K.A.).

«Μόνο δυσκολίες υπάρχουν»

Ο «Π.Τ.» προβάλει τους Δραμινούς επιστήμονες που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε διάφορους τορείς, και για το λόγο αυτό επικοινώνησε με τον κ. Βαρβέρη, ο οποίος ευγενώς δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί μας και να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Αφού τον συγχαρήκαμε για τη θέση που αναλαμβάνει, του ζητήσαμε να μας πει πως αισθάνεται αρχικά για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στη θέση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνει. Ο κ. Βαρβέρης επεσήμανε αρχικά ότι «μόνο δυσκολίες υπάρχουν. Ευκολίες δεν υπάρχουν», ενώ  συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στον πολίτη, ευθύνη απέναντι στον ασφαλισμένο, ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές».

Πώς είναι σήμερα ο e-ΕΦΚΑ

Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τον e-ΕΦΚΑ, ο κ. Βαρβέρης τονίζει ότι «είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά συνεχίζει να μένει ένας Οργανισμός πάρα πολύ δύσκολος, τόσο για να τον χειριστείς, όσο και να τον πας λίγο παρακάτω» και συμπληρώνει:  «Η προσπάθεια λοιπόν η δική μας θα είναι, στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφενός μεν να διατηρήσουμε σταθερή την απονομή των συντάξεων όπως κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια άρα λοιπόν αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα, και ακόμα να επιταχύνουμε – άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος που μας έχει βάλει ο υπουργός. Σε δεύτερη φάση είναι να βελτιώσουμε τον Οργανισμό τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαδικασίες του, αλλά και όσο έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του πολίτη, με ό,τι αυτό σημαίνει: από τη λειτουργία των καταστημάτων, από τα υπολογιστικά συστήματα, τα πληροφοριακά συστήματα και όλο αυτό το πακέτο των εργασιών που πρέπει να γίνουν στον φορέα ώστε να πάει μπροστά».

Χρόνος συνταξιοδότησης

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα σε πόσο χρόνο μπορεί σήμερα κάποιος να βγει στη σύνταξη από την ώρα που έχει καταθέσει τα χαρτιά του, ο κ. Βαρβέρης επισημαίνει: «Αυτό είναι πάρα πολύ σχετικό. Η μελέτη που κάνουμε εμείς, είναι ότι, αν μέσα σε 60 μέρες – αν δεν πρόκειται για κάποια περίπλοκη ή προβληματική υπόθεση – θα του εκδώσουμε τη σύνταξη, χρόνος λιγότερος απ’ όσο στη Γερμανία. Αυτό όμως είναι σχετικό, γιατί έχει να κάνει με το αν έχει κάποιος παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση, αν έχει οφειλές κτλ. Αλλά μια σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος είναι μόνο στο δημόσιο, μπορεί να πάρει σύνταξη ακόμα και σε 35 μέρες. Αν είναι μόνο ΙΚΑ λ.χ. μπορεί να πάρει σύνταξη μέσα σε 60 μέρες».

Δύο έργα σαν να λέμε εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Δράμας!

Στην ερώτηση για τα βασικά βήματα τα οποία θα ακολουθήσει ως νέος Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, ο ίδιος τονίζει ότι, «είναι η δημιουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού που θα μειώσει κι άλλο τις ταχύτητες και τους χρόνους, η δημιουργία του ασφαλιστικού βίου όλων των σφαλισμένων ώστε να είναι ηλεκτρονικά επιτέλους και να μπορεί ο κάθε πολίτης να βλέπει τον ασφαλιστικό του βίο  και αυτό θα είναι και το εργαλείο για να επιταχυνθούν όλα. Είναι δύο τεράστια έργα σαν να λέμε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Δράμας».

Ζητώντας του τέλος να στείλει ένα μήνυμα από τη νέα του θέση, ο κ. Βαρβέρης σημειώνει: «είμαστε εδώ να εξυπηρετήσουμε και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και γι’ αυτό δουλεύουμε νύχτα μέρα για να το κάνουμε πράξη. Και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα».

Ποιος ο Αλέξανδρος Βαρβέρης

Γεννήθηκε στη Δράμα, όπου και τελείωσε το Πολυκλαδικό Λύκειο Δράμας. Είναι κάτοχος α) πτυχίων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, β) Μεταπτυχιακού Διπλώματος εξειδίκευσης στην “Επιστήμη της Πληροφόρησης” και γ) διδακτορικού διπλώματος στη Νομική Αθηνών με τίτλο διατριβής “Η υπερεθνική ισχύς της ληξιαρχικής πράξης [Ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορέων του Δημοσίου διαφορετικών κρατών]”.

Από το 1998 μέχρι σήμερα είναι μέλος ΕΔΙΠ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής. Στο πλαίσιο των πιο πάνω καθηκόντων του, πραγματοποιεί σεμινάρια πληροφορικής και διδάσκει ψηφιακές βιβλιοθήκες στους φοιτητές.

Από το 2006 έως το 2011 εργάστηκε ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών, όπου δίδαξε ψηφιακές βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων.

Για πάνω από 10 χρόνια έχει συνεργασθεί με τη “Διεθνή Επιτροπή Προσωπικής Καταστάσεως” (Commission Internationale de l’Εtat Civil ή CIEC) με αντικείμενο την ηλεκτρονική ενοποίηση των ληξιαρχείων των κρατών μελών. Περαιτέρω, έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της CIEC.

Κατά τα έτη 2012- 2014 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο έργο για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Εσωτερικών της Αργεντινής.

Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” στην Αθήνα, συμμετέχοντας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια των δεδομένων, e-learning, e-διακυβέρνηση, ηλεκτρονική υγεία, πολιτιστική κληρονομιά και πολιτισμό.

Έχει εκπονήσει μελέτες και δημοσιεύσεις στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων στους προαναφερόμενους τομείς. Ιδίως, ως προς την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων, συμμετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.