Είχε κλείσει για απολύμανση και δεν άνοιξε…
Κλειστή παραμένει η ΜΕΘ
του Νοσοκομείου Δράμας
λόγω έλλειψης ιατρών
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΛΕΙΣΤΗ παραμένει ακόμα και σήμερα, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ιατρών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Και αν κανείς προσθέσει σ’ αυτό τα προβλήματα της Παθολογικής Κλινικής, τότε μπορούμε να πούμε ότι, βασικά ζητήματα του Νοσοκομείου μας παραμένουν άλυτα.
Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Αύγουστο, οι δύο Ειδικοί Παθολόγοι της Παθολογικής Κλινικής, με επιστολή τους στη διοίκηση του ιδρύματος Ε.Σ.Υ. αλλά και προς την 4η ΥΠΕ, είχαν εκφράσει την επιθυμία να παραιτηθούν, αν δεν ερχόντουσαν ιατροί αντίστοιχης ειδικότητας να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο τους.
Προσλήψεις βέβαια δεν έγιναν, όμως το Υπουργείο Υγείας έστειλε εντολές, ώστε να γίνονται αποσπάσεις Παθολόγων από όμορα Νοσοκομεία, όπως των Σερρών, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και από αλλού, ενώ έχει αποσπαστεί και ένας στρατιωτικός ιατρός Παθολογίας. Αυτές τις ημέρες πάντως έρχονται δύο γιατροί από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Μέχρι σήμερα αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, σε μια από τις σημαντικότερες Κλινικές. Οι αλλαγές γιατρών προς τη Δράμα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμιά άλλη ενέργεια, ώστε το ζήτημα αυτό να λυθεί, έστω για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, είναι η μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία είχε κλείσει κάποια στιγμή στις αρχές Αυγούστου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, και με χρονικό ορίζοντα να άνοιγε στις 10 Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης, επισημαίνει ότι «η ΜΕΘ δεν λειτουργεί αυτή την ώρα, εξαιτίας της ύπαρξης μόνο δύο γιατρών».
Όπως τονίζει, «αν δεν υπάρξουν γιατροί, η ΜΕΘ δεν μπορεί να ανοίξει», και όπως συμπληρώνει, «για να λειτουργήσει κανονικά, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων της ΜΕΘ».
Ερωτώμενος αν ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, έχει προσφύγει σε κάποια διαβήματα και διαμαρτυρίες, ο ίδιος σημειώνει ότι, «θέλουμε να μεριμνήσουμε ώστε το θέμα να λυθεί κεντρικά, καθώς από εδώ τοπικά δεν μπορεί να λυθεί. Με την έννοια ότι, οι εκλεγμένοι βουλευτές του τόπου, θα πρέπει να κινηθούν και να θέσουν το θέμα αυτό προς το Υπουργείο».
Όπως πάντως μας εξηγεί, «τον Σεπτέμβριο είχε γίνει μια ενημέρωση προς τον βουλευτή κ. Νικολαΐδη ο οποίος ενημέρωσε τους συναδέλφους του κ.κ. Κυριαζίδη και Ξανθόπουλο επειδή δεν μπορούσαν να παραβρεθούν στη συνάντηση αυτή».
Προς το παρόν πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη για το θέμα αυτό και οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων, τόσο από τους βουλευτές να το προωθήσουν προς το Υπουργείο, όσο και το Υπουργείο να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες.
Πάντως, πέρα από τα δύο παραπάνω ζητήματα, το Υπ. Υγείας θα πρέπει να φροντίσει να βρει τουλάχιστον έναν Ογκολόγο γιατρό για την στελέχωση του Τμήματος Χημειοθεραπείας που έχει ιδρυθεί αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.