Να σταματήσουν οι εργασίες
για την πλατεία Κ. Νευροκοπίου
ζητάει ο Σ.Ε.Δ.Ε. Ν. Δράμας
- Δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων στον «Π.Τ.»
- Βουγιουκλής: «Να επαναπροκηρυχθεί ως «έργο» από τη νέα δημοτική αρχή» – «Χάνονται έσοδα για το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ»
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ΗΔΗ δημοσιεύαμε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου, οι εργασίες της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Κ. Νευροκοπίου έχουν ξεκινήσει. Η προκήρυξη από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου είχε γίνει ως «προμήθεια» και όχι ως «έργο», μιας και περιέχει οικοδομικές εργασίες όπως για παράδειγμα ξήλωμα πλακών και τοποθέτηση νέων, τοποθέτηση στύλων φωτισμού, τοποθέτηση πάγκων, ρίψη τσιμέντων και άλλα.
Από την αρχή ακόμα, η αντιπολίτευση του Δήμου ήταν αρνητική ως προς το θέμα της προκήρυξης. Συγκεκριμένα, ισχυριζόταν ότι δεν έπρεπε να προκηρυχθεί ως «προμήθεια», αλλά ως «έργο» και για το λόγο αυτό δεν το είχε ψηφίσει. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά, μιας και ως «προμήθεια», ο προμηθευτής κάνει την τοποθέτηση, ενώ ως «έργο» την κάνει ο εργολάβος οικοδομικών εργασιών και βέβαια υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες.
Μετά από τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η αντιπολίτευση του Δήμου, σειρά είχε πάρει ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας, καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή.
Όπως μάλιστα ανέφεραν στις αρχές του 2023 με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», «ο κύριος του έργου, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, αυθαίρετα αποφάσισε να χαρακτηρίσει την σύμβαση προμήθεια και όχι έργο».
Το ιστορικό
Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας ήταν 750.000 ευρώ και περιλαμβάνει αποξήλωση των υφιστάμενων μεταλλικών κατασκευών και φωτιστικών και αλλαγή τους, νέο δάπεδο με φυσικές πλάκες, μεταλλικά στέγαστρα, πάρκα τσέπης, νέα δοχεία απορριμμάτων, τοποθέτηση πρασίνου σε ορισμένα σημεία καθώς και οικολογικά φωτιστικά.
Το έργο είχε περάσει κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου τον Ιανουάριο, με την αντιπολίτευση να διαφωνεί ως προς το αν έπρεπε να κατατεθεί ως «προμήθεια» που το είχε θέσει η δημοτική αρχή του κ. Κυριακίδη, ή ως «έργο» που ζητούσε η αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Π.Ε. Δράμας απέρριψε την σύμβαση της «προμήθειας» καθώς δεν δέχθηκε να το υπογράψει, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου κατέθεσε προσφυγή στο Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα, απ’ όπου τελικά δικαιώθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες της προμήθειας των υλικών και της τοποθέτησή τους.
ΣΕΔΕ Ν. Δράμας: «Να σταματήσει η προμήθεια»
Παρ’ όλα αυτά, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) Ν. Δράμας, επιμένει στο να σταματήσουν οι εργασίες και να επαναπροκηρυχθεί ως «έργο» και όχι ως «προμήθεια».
Σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΣΕΔΕ Ν. Δράμας κ. Βουγιουκλής, μιλώντας χθες Τρίτη 7 Νοεμβρίου στον «Π.Τ.», ζήτησε να υπάρξει ανάκληση της απόφασης του Δήμου να προχωρήσει.
Όπως σημειώνει μάλιστα στον «Π.Τ.», «αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει η προμήθεια και να δημοπρατηθεί ξανά ως έργο, (σ.σ. ως εργολαβία δηλαδή) με την στήριξη πλέον της νέας δημοτικής του κ. Ταμπουρίδη από 1 Ιανουαρίου 2024, ο οποίος μάλιστα ήταν και αντίθετος στη δημοπράτηση της προμήθειας. Εμείς θεωρούμε ότι τον έχουμε σύμμαχό μας σ’ αυτό».
Όπως τονίζει επίσης ο κ. Βουγιουκλής, «εμείς δεν είμαστε καταγγελτικός μηχανισμός. Ναι μεν προστατεύουμε τα συμφέροντα του χώρου μας, αλλά πλέον θεωρούμε ότι βλάπτονται και το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ με έσοδα που δεν εισπράττουν, ενώ υπάρχει και κίνδυνος ατυχήματος. Εμείς αναρωτιόμαστε, αν θα πρέπει να καλέσουμε τον ΕΦΚΑ ή να παρέμβει από μόνος του. Από όλη αυτή την προμήθεια, ο ΕΦΚΑ χάνει 30.000-40.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον γιατί στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει το ΙΚΑ. Οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται από τον ιδιώτη με όποιο τρόπο ασφαλίζονται και όχι ως έργο μέσω εργολαβίας στον ΕΦΚΑ».
Σημειώνει μάλιστα ότι, «στην πλατεία μεταξύ άλλων γίνονται κυρίως οικοδομικές εργασίες. Σε ένα έργο δικό μας – εργολαβίας δηλαδή – συνεχώς αυξάνονται τα ένσημα μαζί με τον κατώτερο μισθό. Σ’ αυτή την προμήθεια, με 750.000 ευρώ προϋπολογισμό, ο ΕΦΚΑ δεν πρέπει να εισπράξει τα ποσά που αντιστοιχούν;».
Στέκεται ακόμα ο κ. Βουγιουκλής και στο ζήτημα ενός ατυχήματος: «Αν γίνει ένα ατύχημα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Τραυματίζεται ένας εργαζόμενος, ένας πολίτης, τότε τι γίνεται;»
Μπορούν να σταματήσουν οι εργασίες;
Ρωτήθηκε ο κ. Βιουγιουκλής, αν σ’ αυτή τη φάση – καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες – μπορούν να σταματήσουν οι εργασίες και απαντάει θετικά: «Ναι, μπορεί να γίνει γιατί είναι προμήθεια. Στην προμήθεια λέμε ότι θέλουμε τόσα αντικείμενα, τα φέρνει, τον πληρώνουμε και σταματάει. Παράδειγμα τέτοιο είχαμε στον ελαστικό τάπητα του Δημοτικού Σταδίου Δράμας. Εκείνο ήταν προμήθεια και όχι έργο, γι’ αυτό και πήγε τόσο πίσω. Οι εργολαβίες έχουν ρήτρες, έχουν εγγυητικές, έχουν εγγυήσεις, ενώ στην προμήθεια, τα αφήνω και φεύγω».
Η δικαίωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Ρωτήθηκε ακόμα ο κ. Βουγιουκλής, σχετικά με το ζήτημα της δικαίωσης του Δήμου Κ. Νευροκοπίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε μετά από αυτό υπογράφηκε και η σύμβαση με τον προμηθευτή.
Απαντώντας εδώ ο πρόεδρος του ΣΕΔΕ Ν. Δράμας, επισημαίνει: «Αρχικά η σύμβαση κόπηκε από το Ελεγκτικό Συμβούλιο στη Δράμα, ο Δήμος έκανε ένσταση στην προϊσταμένη αρχή του Ελεγκτικού στην Αθήνα και τελικά δικαιώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές άλλες αποφάσεις, στις οποίες το Ελεγκτικό Συμβούλιο απορρίπτει παρόμοιες προμήθειες».
Όπως επισημαίνει ο κ. Βιουγιουκλής, «αυτό προκάλεσε και σ’ εμάς εντύπωση. Υπάρχει παρόμοια απόφαση για το Δήμο Κέρκυρας από το Ελεγκτικό και πάλι, όπου αναφέρεται ότι για να χαρακτηριστεί ως προμήθεια ένα έργο, μόνο αρμόδιο είναι το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων το οποίο δεν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο έργο. Τέτοιες αποφάσεις εμείς επισυνάψαμε στο Τοπικό Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου δεν απευθύνθηκε στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, επομένως δεν υπάρχει σχετική απόφαση από εκεί».