Home > Πρώτο Θέμα > Τι συμβαίνει με το Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας που λειτουργεί ως Καταφύγιο; ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου

Τι συμβαίνει με το Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας που λειτουργεί ως Καταφύγιο; ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου

Τεράστια προβλήματα καθαριότητας

Τι συμβαίνει με το Κυνοκομείο

του Δήμου Δράμας

που λειτουργεί ως Καταφύγιο;

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου

Ιατρικός εξοπλισμός που αγοράστηκε όχι μόνο δεν χρησιμοποιείται αλλά κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που έχει να παρουσιάσει η πόλη της Δράμας, είναι σίγουρα πολλά. Και μεταξύ άλλων, ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, είναι τα αδέσποτα, αλλά και το λεγόμενο Δημοτικό Κυνοκομείο, στο οποίο φιλοξενείται μόνιμα ένας συγκεκριμένος πληθυσμός από ζώα συντροφιάς, όπως σκυλιά και γάτες.

Το πρόβλημα με το Κυνοκομείο είναι μεγάλο, καθώς δεν πληροί τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης ζώων συντροφιάς, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος κα. Χαρίκλεια Χατζηιωάννου, από την παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», η οποία είναι και μέλος του Συλλόγου «Φίλοι των Ζώων Δράμας» και γνωστή για την έντονη φιλοζωική της δράση.

Σήμερα στο Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας, φιλοξενούνται περίπου 40 ζώα συντροφιάς, ενώ η δύναμή του είναι για 20 ζώα, κατά κύριο λόγο σκυλιά. Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι, ένα Κυνοκομείο θα πρέπει λειτουργεί με την έννοια ενός νοσοκομείου ζώων, τα οποία ασθενούν και όταν θεραπευτούν αφήνονται και πάλι στο περιβάλλον στο οποίο διαβιούν συνήθως.

Αντίθετα, σε ένα Καταφύγιο, σημαίνει ότι τα ζώα εκεί φιλοξενούνται μόνιμα και σε σταθερή βάση. Σε ένα Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα πρέπει να φιλοξενούνται το ανώτερο περίπου 80 ζώα με τον ανάλογο χώρο που προβλέπεται.

Όπως υποστηρίζει η κα. Χατζηιωάννου, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Δράμας, είναι ιδιαίτερα άσχημη, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα στο χώρο, ποντίκια κυκλοφορούν παντού και ακόμα και στο γραφείο των δύο υπαλλήλων, ενώ τεράστιο πρόβλημα αποτελούν οι βόθροι.

Αναφορικά με τα ποντίκια στο γραφείο των υπαλλήλων, αυτά έχουν ανοίξει τρύπες στην γυψοσανίδα της οροφής και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα υγιεινής για τους ίδιους του εργαζομένους εκεί και όχι μόνο.

Η ευκαιρία που χάθηκε

Η κα. Χατζηιωάννου, αναφέρεται αρχικά στη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε το 2019, όταν από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», δινόταν ένα αρκετά μεγάλο ποσό των 300.000 ευρώ.

Εκείνη την εποχή – ο «Π.Τ.» είχε παρακολουθήσει το ζήτημα αυτό με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα – ο αείμνηστος σήμερα δήμαρχος Δοξάτου Θ. Ζεκερίδης, είχε προτείνει να συνεννοηθούν οι πέντε Δήμοι (Δράμας, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης), ώστε να δημιουργηθεί ένα διαδημοτικό σχήμα και να μπορέσουν να ενταχθούν στην πρόσκληση του προγράμματος για το πραγματικά μεγάλο χρηματικό ποσό. Με στόχο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Καταφύγιο στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου.

Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ψήφισε ομόφωνα θετικά να προχωρήσει η διαδημοτική συνεργασία, εντούτοις στη συνέχεια δεν εντάχθηκαν στο σχήμα άλλοι Δήμοι της περιοχής και το σχέδιο ναυάγησε.

Έτσι χάθηκαν οριστικά 300.000 ευρώ για ένα μεγάλο Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ και ο ίδιος ο Δήμος Δράμας, δεν μπόρεσε να προχωρήσει μόνος, την πρόταση χρηματοδότησης για να ενταχθεί στην πρόσκληση.

Η τελική ημερομηνία ένταξης στην παραπάνω πρόταση, ήταν η 28η Φεβρουαρίου 2020, η οποία χάθηκε ως ευκαιρία και τελικά ακυρώθηκε

Οι 60.000 συν 15.000 ευρώ

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δράμας κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης και πάλι από το «ΦιλόΔημος ΙΙ», για ποσό 60.056,24 ευρώ στον Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές  υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων  αδέσποτων ζώων συντροφιάς» για το προτεινόμενο υποέργο με τίτλο «Προμήθεια και τοποθέτηση μόνιμου εξοπλισμού στο υφιστάμενο  καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δράμας».

Η πρόταση πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά ο Δήμος εντάχθηκε στην πρόσκληση και χρηματοδοτήθηκε με το παραπάνω ποσό. Στη συνέχεια και σε άλλο χρονικό διάστημα, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με άλλες 15.000 ευρώ και έτσι η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Ένα αρκετά σημαντικό ποσό για αγορά εξοπλισμού για το λεγόμενο Κυνοκομείο, το οποίο –όπως επισημαίνει η κα. Χατζηιωάννου, «επί της ουσίας δεν λειτουργεί ως Κυνοκομείο, αλλά ως Καταφύγιο».

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος είχε χάσει ήδη τη μεγάλη ευκαιρία να ενταχθεί στην πρόσκληση χρηματοδότησης των 300.000 ευρώ, ενώ στο ίδιο πρόγραμμα είχε καταφέρει να ενταχθεί τελικά ο Δήμος Παρανεστίου.

Το ανύπαρκτο ιατρείο και ο εξοπλισμός

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θίγει η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου, είναι για το πού βρίσκεται και τι έγινε ο εξοπλισμός που αγοράστηκε με τις 75.000 ευρώ, καθώς όπως λέει η ίδια «κανένας δεν τον έχει δει».

Όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.», ένα Κυνοκομείο «θα πρέπει να έχει σταθερές  εγκαταστάσεις, ταΐστρες και ποτίστρες καθώς και ιατρείο. Αυτή την ώρα το λεγόμενο Κυνοκομείο Δράμας δεν έχει ιατρείο. Για να χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός που αγοράστηκε, θα πρέπει να υπάρχει ιατρείο στον χώρο».

Αυτή την ώρα, όπως είναι γνωστό, το Κυνοκομείο Δράμας έχει δύο εργαζόμενες, οι οποίες φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου με όποιον τρόπο μπορούν και έχουν την υποχρέωση μεταξύ άλλων να περισυλλέγουν και τα αδέσποτα ζώα όταν χρειάζονται κάποια θεραπεία ή εμβολιασμούς, στειρώσεις και άλλα.

Η γενική διαχείριση των Κυνοκομείου του Δήμου Δράμας, γίνεται από μια εταιρεία που έχουν συστήσει δύο Κτηνίατροι της πόλης μας, οι οποίοι τις όποιες ιατρικές εξετάσεις χρειαστούν, τις κάνουν στις δικές του εγκαταστάσεις.

Πού βρίσκεται ο εξοπλισμός;

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου, θέτει ένα κεντρικό ερώτημα, για το πού βρίσκεται ο εξοπλισμός. Όπως επισημαίνει μάλιστα, «ο Δήμος αγόρασε κάποιον εξοπλισμό, χωρίς όμως να ρωτήσουν τους κτηνιάτρους».

Η ίδια διατείνεται ότι «οι κτηνίατροι δεν είχαν ιδέα για τον εξοπλισμό αυτόν» ενώ θέτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, το «πού βρίσκεται σήμερα ο εξοπλισμός αυτός».

Επισημαίνει μάλιστα ότι μεταξύ άλλων έχει αγοραστεί και «ορθοπεδικός εξοπλισμός, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν γίνονται ορθοπεδικά χειρουργεία στο Κυνοκομείο».

Σημειώνει μάλιστα ότι, «για δύσκολα ορθοπεδικά χειρουργεία, έρχεται ειδικός ορθοπεδικός κτηνίατρος από τη Θεσσαλονίκη και χειρουργεί με τον δικό του προσωπικό εξοπλισμό. Ο ορθοπεδικός εξοπλισμός κόστισε 14.000 ευρώ».

Ανάμεσα στον εξοπλισμό που αγοράστηκε περιλαμβάνονται: Μεταλλικοί κλωβοί και στέγαστρα, συστοιχία κλωβών, ποσότητες ταϊστρών και ποτιστρών σκύλων, συσκευές ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, κλουβί για εμβολιασμό γάτας, σύστημα σύλληψης γάτας, φορείο ζώων και άλλα.

Επίσης, αναφορικά με τον ιατρικό εξοπλισμό: Εξεταστικό τραπέζι, χειρουργική λάμπα, ωτοσκόπιο και οφθαλμοσκόπιο, υγρός κλίβανος, συσκευή αναρρόφησης, σετ ορθοπεδικών μοσχευμάτων και πολλά άλλα υλικά.

Παρ’ όλο που αγοράστηκε όλος αυτός ο εξοπλισμός, εντούτοις ακόμα μέχρι και σήμερα, το ιατρείο δεν λειτουργεί στον χώρο του Κυνοκομείου. Η ίδια, επισημαίνει επίσης ότι έχει ζητήσει να τα δει, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Όπως λέει, «υποτίθεται ότι όλα αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα σε κούτες σε αποθήκες του Δήμου Δράμας». Και αυτό το ζήτημα που θέτει, είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Η ίδια μάλιστα με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, έχει ζητήσει να δει τα υλικά, παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν πήρε απάντηση από κανέναν.

Κίνδυνος από τα ποντίκια

Αν και η ίδια επισημαίνει ότι γενικά ο χώρος φιλοξενίας των ζώων είναι καθαρός, παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα ποντίκια, τα οποία βρίσκονται παντού στο χώρο. Παράλληλα, από τη βρωμιά των ποντικιών, ακόμα και οι εργαζόμενοι μπορούν να κινδυνεύουν από Λεπτοσπείρωση.

Η ιστοσελίδα του Κυνοκομείου

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, είναι αυτό με τη λειτουργία της ιστοσελίδας, η οποία δεν λειτουργεί. Όπως σημειώνει η ίδια, υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η εταιρεία κτηνιάτρων που έχει τη διαχείριση του Κυνοκομείου και όπως αναφέρεται στα καθήκοντα της σύμβασής τους, «η ενεργός συμμετοχή στο δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα ζώα που διατίθενται για υιοθεσία».

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει η κα. Χατζηιωάννου, «αφενός η σελίδα δεν λειτουργεί γιατί τους κωδικούς τους έχει υπάλληλος του Δήμου που έχει αποχωρήσει στο εξωτερικό και αφετέρου, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να δημιουργήσει μια νέα ιστοσελίδα».

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, το Δημοτικό Καταφύγιο Δράμας το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί ως Κυνοκομείο, σήμερα όχι μόνο δεν έχει ιατρείο, όχι μόνο έχει αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος δεν ξέρουμε αν χρησιμοποιείται και πού βρίσκεται, ενώ το πρόβλημα καθαριότητας είναι ιδιαίτερα έντονο.