Home > Πρώτο Θέμα > Τι αποφασίστηκε στη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων του Νομού για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ► Σύνταξη υπομνήματος και επιδίωξη συνάντησης με τον υπουργό Υγείας

Τι αποφασίστηκε στη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων του Νομού για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ► Σύνταξη υπομνήματος και επιδίωξη συνάντησης με τον υπουργό Υγείας

Τι αποφασίστηκε στη μεγάλη σύσκεψη

σωματείων και φορέων του Νομού

για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

► Σύνταξη υπομνήματος και επιδίωξη συνάντησης με τον υπουργό Υγείας – Αναφορά στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ συγκέντρωση με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων Σωματείων της Δράμας με στόχο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, σε συνεργασία με τα τρία Σωματεία του Νοσοκομείου Δράμας: Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών, του Σωματείων Νοσηλευτών και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άλλοι.

Στο πάνελ κάθισαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Κύρτσης, ο αντιπρόεδρος κ. Μαρούσης, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης, ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών Αν. Μακεδονίας –  Θράκης κ. Σιρλαντζής και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Παπαδόπουλος.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να υπάρξει μια κεντρική στάση διαμαρτυρίας από όλα τα Σωματεία και τους φορείς του Ν. Δράμας προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλυφθούν τα κενά από τις μόνιμες οργανικές θέσεις, τόσο όσον αφορά την Παθολογική Κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και τα κενά και από άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στην Παιδιατρική.

Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό

Μετά από μια μικρή εισαγωγή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κύρτση, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο της Δράμας, το λόγο πήρε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Κατσίλης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού.

Αρχικά έκανε λόγο για την Παθολογική Κλινική, ότι σύμφωνα με το Οργανόγραμμα θα έπρεπε να έχει 11 μόνιμους Παθολόγους, εντούτοις σήμερα έχει μόνο δύο, οι οποίοι βοηθούνται από μετακινήσεις δύο ακόμη γιατρών από άλλα Νοσοκομεία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και  με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία ενώ θα έπρεπε να έχει 4 ιατρούς Εντατικολόγους, σήμερα έχει δύο και υποστηρίζεται από μετακινήσεις άλλων δύο ιατρών από της Καβάλας και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Όπως μάλιστα είπε ο ίδιος, υπάρχει έλλειψη ακόμα και σε ειδικευόμενους Παθολόγους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να έρθουν στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Αναφερόμενος σε άλλα προβλήματα, σημείωσε ότι αυτή την ώρα δεν δουλεύει ο αξονικός τομογράφος, καθώς υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης του εξοπλισμού με νεότερο, υπάρχει ένα πλάνο επανεκκίνησής του σε 3 εβδομάδες, ενώ προβλέπεται νέα διακοπή εργασιών στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, λόγω της αντικατάστασης μαγνητικού τομογράφου.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κατσίλης αναφέρθηκε και στην Παιδιατρική Κλινική, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν εν ενεργεία πέντε Ειδικοί Παιδίατροι, εκ των οποίων συνταξιοδοτούνται σύντομα οι δύο. Εκ των τριών ο ένας είναι επικουρικός που σημαίνει ότι κάποια στιγμή και η δική του σύμβαση θα λήξει. Σύντομα λοιπόν θα αντιμετωπιστεί πρόβλημα και στην Παιδιατρική Κλινική.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Σιρλαντζής, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, δίνοντας μάλιστα αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε ετήσια βάση γίνονται 32.000 εξυπηρετήσεις ασθενών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και 18.000-20.000 ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Παθολογική Κλινική όπου καθημερινά γίνονται 5-10 εισαγωγές.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει με τον υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη και τους βουλευτές του Νομού Δράμας, ενώ όπως είπε, επίκειται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το Νοσοκομείο Δράμας είτε να ενταχθεί στα άγονα Νοσοκομεία, ή τουλάχιστον να χαρακτηριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει κάποια προνόμια ως άγονο.

Σύσταση επιτροπής και συνέχιση του αγώνα

Μετά από συζήτηση που έγινε και τις απόψεις που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων της Δράμας, αποφασίστηκε να συσταθεί μια Επιτροπή από δέκα μέλη – εκπροσώπους φορέων όπως από τον Εμπορικό Σύλλογο, τα τρία Σωματεία του Νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο, το Δικηγορικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, ενώ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Την ερχόμενη Παρασκευή η Επιτροπή θα συναντηθεί και πάλι προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, ενώ θα συνταχθεί και ένα υπόμνημα αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο, με στόχο να υπάρξει στη συνέχεια συνάντηση με τον  υπουργείο Υγείας.

Επίσης, αποφασίστηκε να στηριχτεί η απεργιακή κινητοποίηση της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών ιατρών στις 30 Νοεμβρίου με μια απεργιακή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Μετά από τις όποιες κινήσεις γίνουν στη συνέχεια και αναλόγως θα υπάρξουν και σχετικές κινητοποιήσεις.