Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νέος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης
Ενίσχυση πληρωμάτων ασθενοφόρων
στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου το πρώτο
ζήτημα για τη νέα δημοτική αρχή
► Επαναφορά χορήγησης καυσοξύλων στο καθεστώς του 2018 για όλους του πολίτες Νευροκοπίου
► Αναζήτηση χώρου για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και μικρού κολυμβητηρίου
Του Θανάση Πολυμένη
Ο κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης, από 1 Ιανουαρίου 2024, θα είναι ο νέος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου. Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην μέχρι σήμερα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, γνωρίζει τα προβλήματα και φυσικά, ετοιμάζεται ήδη, προκειμένου από τις πρώτες ημέρες να μπορέσει να ξεκινήσει με τις πρώτες επείγουσες διαδικασίες.
Ο «Π.Τ.» συνομίλησε μαζί του, προκειμένου να μας πει πως θα κινηθεί αρχικά, ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας δημοτικής αρχής, σε ποια θέματα θα δώσει προτεραιότητα και ποια είναι τα ζητήματα εκείνα για τα οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα.
Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στην υγεία και το ζήτημα της θέρμανσης, ενώ στη συνέχεια κάνει αναφορά στον τουρισμό, την επισκεψιμότητα της περιοχής, την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του οδικού άξονα, το Οχυρό Λίσσε και άλλα ζητήματα.
Όπως τονίζει αρχικά ο κ. Ταμπουρίδης, «οι στόχοι μας είναι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Οι βραχυπρόθεσμο στόχοι μας είναι η υγεία και η θέρμανση».
Έτσι λοιπόν, το βασικό ζήτημα στον τομέα της υγείας, είναι να μεριμνήσει η νέα δημοτική αρχή για το ζήτημα των ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Νευροκοπίου: «Όσον αφορά το ζήτημα της υγείας, έχουμε ήδη μεριμνήσει και πιστεύω ότι έχουμε μπει σε έναν καλό ρυθμό, ώστε, με την εγκατάσταση της δημοτικής μας αρχής από τον Ιανουάριο, να αποκαταστήσουμε τα πληρώματα των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία 10 χρόνια φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους δημότες, την υγεία τους ακόμα και τη ζωή τους».
Ερωτώμενος με ποια μορφή θα γίνει αυτό, εξηγεί: «Θα δώσουμε δύο δημοτικούς υπαλλήλους στο Κέντρο Υγείας, οι οποίοι θα αναλάβουν χρέη οδηγών ασθενοφόρων, φυσικά μετά από κάποια μαθήματα για την παροχή πρώτων βοηθειών. Είμαστε ήδη σε επαφή με την 4η ΥΠΕ, η οποία το έχει δεχτεί, όπως και το Κέντρο Υγείας είναι βέβαια θετικό, οπότε μένουν οι διαδικασίες. Η λύση βέβαια αυτή θα είναι αρχική, ενώ στη συνέχεια θα πιέσουμε το Υπ. Υγείας, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα».
Θέρμανση
Όσον αφορά το ζήτημα της θέρμανσης, σημειώνει ότι, «υπάρχει το καθεστώς μέχρι και το 2018, όπου έπαιρναν καυσόξυλα όλοι οι κάτοικοι και όχι μόνοι οι ειδικές κατηγορίες. Θα κοιτάξουμε να το επαναφέρουμε από το 2024, ώστε να πάρουν όλες οι κατηγορίες κατοίκων του Δήμου έστω και μια μικρή ποσότητα. Μέσα στην πενταετία μας, θα κοιτάξουμε να το αυξήσουμε και να το φέρουμε σε ένα πλαίσιο ώστε να είναι επαρκή η ποσότητα που χρειάζονται για να βγαίνει ο χειμώνας».
Κοινωνικός χαρακτήρας
Ερωτώμενος σχετικά με τον κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου, τονίζει ότι, «θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτό, όπως και στα προγράμματα που θα τρέξουν από την Ευρώπη και το ΕΣΠΑ, από τα οποία μεγάλο μέρος των χρημάτων θα πάνε στην κοινωνική μέριμνα. Αυτά τα προγράμματα θα τα αξιοποιήσουν οι Δήμοι.
Από τα πρώτα στον τομέα αυτόν, είναι να αξιοποιήσουμε τόσο με στελεχιακό δυναμικό το Βοήθεια στο Σπίτι, τις κοινωνικές δομές ώστε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Φυσικά όλα αυτά θα τα ψηλαφίσουμε και θα τα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα».
Επισκεψιμότητα και τουρισμός
Επισημαίνουμε στον κ. Ταμπουρίδη, ότι, το Νευροκόπι είναι μια περιοχή απομονωμένη γεωγραφικά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να το προσεγγίσει κάποιος, ενώ στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος σ’ αυτόν τομέα, εξηγεί:
«Έχουν ήδη προκηρυχθεί πολλά προγράμματα για τον τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα από το Υπουργείο. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή και έχουμε κάνει μια πρώτη αρχική επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας. Πιστεύω ότι αρχές του χρόνου θα έχουμε ένα πρόγραμμα, για το τι ακριβώς θα παρουσιάσουμε για τον τουρισμό, ώστε να προσελκύσουμε κόσμο. Πέρα απ’ αυτό όμως, είμαστε σε επαφή και με την Περιφέρεια ΑΜΘ, όσον αφορά τους οδικούς άξονες και το φράγμα του Καρβουνορέματος».
Χιονοδρομικό Φαλακρού
Ερωτώμενος σ’ αυτό το σημείο αν ο Δήμος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με κάποιο τρόπο το Χιονοδρομικό Φαλακρού και να βοηθηθεί απ’ αυτό, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο ανήκει ούτως ή άλλως στην Περιφέρεια, τονίζει: «Ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει – γιατί δεν έχει εμπειρία πάνω σ’ αυτό – είναι να πιέσει την Π.Ε. Δράμας και την Περιφέρεια, ώστε να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να υπάρχει μια λειτουργία κάθε χρόνο. Γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, υπάρχουν επαγγέλματα όπως οι ξενοδόχοι, εστιάτορες που περιμένουν».
Αναβάθμιση οδικού άξονα
Ο ίδιος αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα του οδικού άξονα, για τον οποίο αναφέρει ότι «αυτό που ζητάμε είναι η αναβάθμιση και όχι η συντήρηση του οδικού άξονα Νευροκοπίου μέχρι την Προσοτσάνη. Πιστεύω ότι τους πρώτες μήνες αυτό το έργο θα ανακοινωθεί και από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ».
Κρύο, χιόνι και πατάτες
Επισημαίνουμε στον κ. Ταμπουρίδη, ότι το Νευροκόπι είναι γνωστό στην Ελλάδα για το κρύο, το χιόνι και την πατάτα του. Ερωτώμενος για το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος ώστε να αλλάξει αυτή η λογική και να υπάρξει ένα διαφορετικό πλαίσιο, σημειώνει: «Όσον αφορά την πατάτα, έτσι είναι. Θα συμπλήρωνα βέβαια και τα φασόλια, τα οποία έχουν πάρει ένα πολύ καλό μερίδιο στην αγορά και έχουν αναγνωριστεί ως προς την ποιότητά τους. Πρόκειται για ζητήματα κυρίως επιχειρηματικά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στον τομέα της διαφήμισης και της προώθησης, αν θέλουμε να έχουμε κάτι υγιές».
Οχυρό Λίσσε
Ερωτώμενος σχετικά με το Οχυρό Λίσσε, αν ως νέα δημοτική αρχή προγραμματίσει κάτι περισσότερο για την ήδη καλή επισκεψιμότητα του Οχυρού Λίσσε, ο κ. Ταμπουρίδης τονίζει: «Το Οχυρό Λίσσε είχε ξεκινήσει το 2009 με το Interreg, υλοποιήθηκε, λειτουργεί, ενώ σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι επιπλέον στην κορυφή του Οχυρού Λίσσε, στον Σταυρό όπως το λέμε, ώστε να γίνει ένα περιπατητικό μονοπάτι για τους επισκέπτες. Στόχος είναι οι επισκέπτες να κάνουν το γύρο όλου του Οχυρού Λίσσε».
Μονοπάτια
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα των μονοπατιών σημειώνει ότι, «έχουμε ήδη κάνει μια πρόταση για την αξιοποίηση τριών σημείων. Αυτά αφορούν τον Άγιο Ραφαήλ Ποταμών, τη λίμνη Λευκογείων και τη λίμνη Καταφύτου. Μέσα σ’ αυτά θέλουμε να εντάξουμε και το λόφο του Οχυρού. Οι προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν περιπατητικά μονοπάτια, αναπλάσεις χώρων και άλλα τέτοια ζητήματα».
Κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο
Αναφέρεται επίσης ο κ. Ταμπουρίδης και στις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, ώστε να κατασκευαστεί ένα κλειστό γυμναστήριο και ένα μικρό κολυμβητήριο. Όπως μας λέει, «ξεκινήσαμε τις διαδικασίες ανεύρεσης οικοπέδου, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα γυμναστήριο, το οποίο θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξυπηρετεί όλο το λεκανοπέδιο. Στον χώρο θα υπάρχει επίσης και ένα μικρό κολυμβητήριο, όχι βέβαια για αγώνες, αλλά για να μαθαίνουν τα παιδιά κολύμπι και να το χρησιμοποιεί και η τρίτη ηλικία».
Δημοτικό Σχολείο
Στην ερώτηση για το νέο Δημοτικό σχολείο Νευροκοπίου για το οποίο υπήρξε πρόβλημα στην συνέχιση του έργου, ο ίδιος τονίσει «το Δημοτικό Σχολείο έχει ήδη δημοπρατηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και έχει προκύψει και ανάδοχος. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τον Μάρτιο ο εργολάβος θα έχει εγκατασταθεί, γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν το χειμώνα. Αυτό που πιέζουμε τώρα εμείς, είναι το έργο να ξεκινήσει από την αρχή. Να ξηλωθούν όλες οι εργασίες που έχουν γίνει από τον προηγούμενο εργολάβο, να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν. Όλα αυτά τα υλικά έχουν διαβρωθεί και πρέπει να αντικατασταθούν».