Δηλώσεις Αλ. Τσιαμούρα για τη Βία Κατά των Γυναικών
«Δυστυχώς στη Δράμα υπάρχει
βία στις οικογένειες και
στις εξωσυζυγικές σχέσεις»
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Τσιαμούρα, ο κ. Κιουλάνης, ο κ. Σαλής και ο κ. Καμέας
► «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις γυναίκες. Να μην φοβούνται…»
► Η αξιόλογη δουλειά από τα σχολεία της Δράμας Κατά της Βίας των Γυναικών
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και ολοκληρώθηκαν χθες Παρασκευή, οι δράσεις της Ένωσης Κυριών Δράμας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων, οι οποίες έχουν σκοπό να ενημερώσουν, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, κυρίως όμως τους μαθητές και της μαθήτριες των σχολείων της Δράμα, σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Η Ένωση Κυριών Δράμας, τόσο την Πέμπτη 23 όσο και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας, την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας, διοργάνωσε δράσεις στις οποίες συμμετείχαν το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, το 3ο και 4ο ΓΕΛ Δράμας, το ΓΕΛ Καλαμπακίου και το ΔΙΕΚ του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας (Νοσηλευτική Σχολή).
Όπως είναι γνωστό και όπως ο «Π.Τ.» έχει δημοσιεύσει, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια σιωπηρή ειρηνική πορεία, ενώ χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ, τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες των σχολείων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά χαιρετισμό της προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας κας Τσιαμούρα, χαιρετισμό της αντιδημάρχου Δράμας κας Τόλιου, χαιρετισμό του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνη, χαιρετισμό του συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης του 1ου ΕΠΑΛ κ. Καμέα, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος «Time to taik» επιστημονική έρευνα από την Κοσμήτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκη κα. Χατζηφωτίου.
Ακολούθησε παρουσίαση βίντεο από μαθητές του Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου και στη συνέχεια παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Erasmus: «Προστασία και υποστήριξη: Έμφυλη Βία στον κυβερνοχώρο» από την κα. Χατζηφωτίου.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις βίντεο από μαθητές του 4ου ΓΕΛ, του 3ου ΓΕΛ και παρουσίαση διαδραστικής εφαρμογής, ποιήματος και βίντεο από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας.
Από αριστερά: Ο κ. Σαλής, ο κ. Κιουλάνης, η κα. Τσιαμούρα και ο κ. Καμέος.
Τσιαμούρα: Δυστυχώς υπάρχει βία στις οικογένειες
Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών, έκαναν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αυτές, αρχής γενομένης από την κα. Τσιαμούρα η οποία σημείωσε: «Η Βία Κατά των Γυναικών, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς κάθε μέρα βλέπουμε ότι τα περιστατικά πληθαίνουν. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συνεργαζόμαστε με τα σχολεία και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Θέλω να διαβεβαιώσω όλη την κοινωνία, ότι πρέπει να είναι ήσυχη γιατί τα παιδιά τους βρίσκονται αφημένα σε εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, σε ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται και το βλέπουμε αυτό εμπράκτως».
Η ίδια ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους, τους εκπρόσωπους όλων των φορέων καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους.
Τόνισε ακόμα η κα. Τσιαμούρα, ότι: «Η Ένωση Κυριών είναι εδώ από το 1995 που έχει αποκτήσει το Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, δουλεύει συστηματικά, επιστημονικά πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας και φυσικά τα τελευταία χρόνια και με τον θύτη. Συνεργαζόμαστε με τρία Πανεπιστήμια, με τη Νορβηγία η οποία έχει 30 χρόνια εμπειρία, την Ισλανδία, με φορείς που μας έχουν μεταφέρει τεχνογνωσία κι εμείς δεν την κρατάμε για το επιστημονικό προσωπικό της Ένωσης και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά η ίδια, ότι, «όπως μας διαβεβαιώνουν εδώ οι εκπαιδευτικοί μας, στη Δράμα δεν υπάρχει βία μεταξύ των μαθητών. Από την εμπειρία μου όμως, σας λέω ότι βία υπάρχει δυστυχώς στις οικογένειες, στις εξωσυζυγικές σχέσεις που δυστυχώς κι αυτό είναι ένα φαινόμενο που πραγματικά με κάνει να θλίβομαι. Εμείς είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όποια γυναίκα φοβάται. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είμαστε μια αγκαλιά για να τις στηρίξουμε και να τις υποστηρίξουμε».
Στη συνέχεια, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, σημείωσε: «Ό,τι συμβαίνει σήμερα εδώ, είναι νομίζω η ουσία και η αξία της εκπαίδευσης. Και αυτό βρίσκεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στις δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά, στις αξίες οι οποίες αναπτύσσονται, στα χαμόγελά τους γι’ αυτό το οποίο έχουν δημιουργήσει και πάνω απ’ όλα σ’ αυτό το οποίο αποκτούν για το μέλλον, έτσι ώστε να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, σε μια καλύτερη κοινωνία δίχως βία, δίχως προβλήματα με πραγματική αγάπη».
Με τη σειρά του, ο κ. Καμέας, σύμβουλος ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής και σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 1ου ΕΠΑΛ, τόνισε «τη σημαντικότητα της εκδήλωσης, η οποία φανερώνει και αναδεικνύει τον πολυδιάστατο ρόλο της εκπαίδευσης, η οποία δεν περιορίζεται απλώς στην μετάδοση γνώσεως, στη διαμόρφωση μιας επιστημονικής διάστασης για τα παιδιά, αλλά στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε δεξιότητες ζωής, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες στους αυριανούς πολίτες. Με εκδηλώσεις όπως αυτή, τονίζεται εμφατικά η ισότητα, η ανάγκη, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η ανάγκη ανάδειξης αυτού που μας ενώνει, αυτού που μας κάνει να ζούμε και να συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά».
Τέλος, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Σαλής, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συμμετοχή του σχολείου στις εκδηλώσεις, ενώ τόνισε ότι «το 1ο ΕΠΑΛ επιδιώκει να συμμετέχει σε δράσεις και δραστηριότητες που αφορούν την ισότητα των φύλων, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη. Είμαστε ένα σχολείο που σε ποσοστό πάνω από 90% είναι αγόρια. Οπότε πρέπει να τα ευαισθητοποιήσουμε σε τέτοια σοβαρά θέματα».