Απεργούν την Τρίτη οι ιδιωτικοί
βρεφονηπιακοί σταθμοί
και στη Δράμα
Ζητούν να υπαχθούν μόνιμα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να μην μετακινηθούμε σε κανένα άλλο Υπουργείο
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ Κινητοποιήσεις κατεβαίνουν αύριο Τρίτη οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα αλλά και στη Δράμα και θα παραμείνουν κλειστοί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, επισημαίνεται ότι διεκδικούν «την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων τα οποία μας προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας».
Αναφέρεται ότι λειτουργούν «πάντοτε με οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός από ειδικές όπως την περίοδο της πανδημίας» και τονίζουν ότι «τα περισσότερα προβλήματα έχουν τις απαρχές τους σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, αν και πολλοί αρμόδιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί κατά το παρελθόν προσπάθησαν να βοηθήσουν και να επιλύσουν ορισμένα εξ αυτών, χωρίς τελικά να επιλύονται οριστικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν οι αποφάσεις αρνητικές συνέπειες για τον Κλάδο».
Όπως επισημαίνεται μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση, «δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για ένα παιδαγωγικό κέντρο προσχολικής αγωγής να «κλείνει» τις πόρτες του στα παιδιά και να «ανοίγει» την καρδιά του στην κοινότητα των πολιτικών ζητώντας τα αυτονόητα δηλαδή να εισακούγονται οι προτάσεις και οι απόψεις του που πηγάζουν μέσα απ’ την πολυετή εμπειρία και την αγάπη του για τα παιδιά, να εξασφαλίσει την οικονομική του επιβίωση και αξιοπρέπεια, να αισθανθεί ότι η πολιτεία το αντιμετωπίζει ως μια παιδαγωγική οντότητα με γνώση και άποψη για το αντικείμενό της, να βιώσει ότι η πολιτεία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονικό παιδαγωγικό σχεδιασμό εξασφαλίζει την εξέλιξή του και αφαιρεί πολλαπλά εμπόδια που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγήσουν στον αφανισμό του.
Μέσα από αυτή τη συμβολική κινητοποίηση μιας μόνον ημέρας φωνάζουμε δυνατά. για ακόμη μια φορά, όλα αυτά που χρόνια υποστηρίζουμε».
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ζητούν να υπαχθούν «μόνιμα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να μην μετακινηθούμε σε κανένα άλλο Υπουργείο, διότι η οικογένεια και η προσχολική ηλικία είναι αλληλένδετες.
Να εκδοθεί συμπληρωματική – διευκρινιστική εγκύκλιος για τη λειτουργία του θεσμικού μας πλαισίου η οποία εκκρεμεί 6 χρόνια ήδη (Άνοιξη 2017).
Να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με τα Υπουργεία για την επίλυση θεμάτων μας.
Να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση και με προτάσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το Δημογραφικό.
Να ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής του Κλάδου μας.
Να λάβουμε τα οφειλόμενα 4 μηνών (ενώ διανύουμε τον 5ο) του προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς σε κάθε Δομή οφείλονται χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως οι συνάδελφοι να υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, στηρίζοντας για τον σκοπό αυτό τις Δομές τους με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο (ίδια κεφάλαια, δάνεια) για να μην καταστούν προβληματικές και τελικά μη βιώσιμες».