Αναφορά Δ. Κυριαζίδη προς τον υπουργό Υγείας
Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου
Υγείας σχετικά με τη δημιουργία Ογκολογικής
Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας;
ΜΕ ΤΗΝ ευκαιρία της τεράστιας αλυσίδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι και το Νοσοκομείο της πόλης μας, για την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ., κατέθεσε στη Βουλή αναφορά προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.
Στην αναφορά του αυτή ο κ. Κυριαζίδης, καταθέτει και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 78/30-10-2017 επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας αναφορικά με το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας για την δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Γ.Ν. Δράμας, η οποία και επεδόθη προς την διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας.
Από τα στοιχεία που παραθέτει το Δ.Σ. του Συλλόγου, δυστυχώς, η Δράμα συγκαταλέγεται στους 4 πρώτους νομούς της επικράτειας σε θνησιμότητα από καρκίνο και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αυτοί είναι απερίγραπτη. Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν διεξοδικά προσφάτως κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κυριαζίδη, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε δημόσια ότι υφίσταται σχετικός προβληματισμός στο Υπουργείο για το όλο ζήτημα και άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση του Υπουργείου να ανασυστήσει την Β’ Παθολογική Κλινική και πρόσθετη στελέχωση αυτής από παθολόγους-ογκολόγους προς διενέργεια χημειοθεραπειών.
Ο κ. Κυριαζίδης, συντάσσεται πλήρως με το περιεχόμενο της επιστολής και καλεί το Υπουργείο να γνωστοποιήσει εάν σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη Βουλή έχει υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός και προετοιμασία προς υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών, και, εν πάση περιπτώσει, ζητά εκ νέου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα, το οποίο και στηρίζουν όλοι οι τοπικοί φορείς του Νομού, μέσω της κατ’ αρχήν δημιουργίας ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας – χημειοθεραπειών στο Γ.Ν. Δράμας.
Τα στοιχεία της αναφοράς
Από την αναφορά του κ. Κυριαζίδη, γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων, ότι, «όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει το Δ.Σ. του Συλλόγου, δυστυχώς, η Δράμα συγκαταλέγεται στους 4 πρώτους νομούς της επικράτειας σε θνησιμότητα από καρκίνο, ενώ μόνον κατά το 2016 στο Γ.Ν. Καβάλας παρακολουθούνταν 900 Δραμινοί συμπολίτες μας, στην Αλεξανδρούπολη 100 και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περίπου 800, μη συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με νεοπλασίες του αίματος και όσων παρακολουθούνται σε ιδιωτικές κλινικές.
Ως γίνεται αντιληπτό, η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αυτοί είναι απερίγραπτη, καθώς πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδίων και των οικογενειών τους λόγω των αποστάσεων και των αναγκαίων εξόδων μετάβασης και διαμονής, υφίστανται και τεράστια πρόσθετη ψυχοσωματική καταπόνηση πέραν αυτής καθ’ εαυτής της ασθένειας. Τα θέματα αυτά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά προσφάτως κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε δημόσια ότι υφίσταται σχετικός προβληματισμός στο Υπουργείο για το όλο ζήτημα και άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση του Υπουργείου να ανασυστήσει την Β’ Παθολογική Κλινική και πρόσθετη στελέχωση αυτής από παθολόγους-ογκολόγους προς διενέργεια χημειοθεραπειών».