Home > Νέα > Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ η κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας ► Αναβάθμιση του οπτικοακουστικού υλικού στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δράμας

Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ η κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας ► Αναβάθμιση του οπτικοακουστικού υλικού στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δράμας

Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα

της ΠΑΜΘ η κατασκευή του

Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας

► Αναβάθμιση του οπτικοακουστικού υλικού στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δράμας

► Κατασκευή ράμπας ΑμεΑ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ  βρίσκεται  το έργο για την κατασκευή του νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» και παλαιότερα, η κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας έχει ήδη περάσει στη φάση της μελέτης και πλέον, έχει ενταχθεί από την περιφερειακή αρχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και στο πρόγραμμα Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου.

Το έργο της κατασκευής έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης των μελετών.

Οι όροι δημοπράτησης της μελέτης είχαν εγκριθεί από τις αρχές του 2022 και δόθηκαν σε ιδιωτικό γραφείο μελετών, καθώς η υπηρεσία Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιες μελέτες.

Η μελέτη αφορά την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και την έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή Εκκλησιαστικού Μουσείου (Διώροφο Κτίριο με υπόγειο, Υπόγειο 570 μ2, Ισόγειο 570 μ2, Όροφος 570 μ2) που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 1.630,00 μ2, για να στεγάσει το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας συνιστά τη σημαντικότερη, μέχρι σήμερα, πηγή για την καλλιτεχνική ιστορία στην περιοχή της Δράμας στη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και για την ιστορία των προσφύγων της περιοχής της, η τέχνη των οποίων είναι ελάχιστα μελετημένη και αποτιμημένη μέχρι σήμερα.

Τα κειμήλια αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρίες για την παιδεία και την τέχνη των περιοχών προέλευσής τους και συνεισφέρουν στη γνώση μας για τις συνθήκες εργασίες και τα έργα όχι μόνο των καλλιτεχνών, ιδίως του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και των παραγγελιοδοτών αυτών, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία.

Η συντήρηση και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής αποτελεί έργο ουσίας και θα προσδώσει πνοή στην περιοχή, καθιστώντας την σημαντικό προορισμό θρησκευτικού και πολιτισμικού, εν γένει, τουρισμού. Μάλιστα, εφόσον δοθεί σχετική θεματολογική κατεύθυνση, μπορούν να τεκμηριώσουν σημαντικές όψεις από τη ζωή και την άσκηση της λατρείας στις περιοχές της ανατολικής Θράκης και του Πόντου.

Το Κειμηλιοφυλάκειο φιλοξενεί 362 φορητές εικόνες, 183 μεταλλικά αντικείμενα και λειτουργικά σκεύη, 3 ξυλόγλυπτα, 10 γλυπτά, 27 άμφια και λειτουργικά υφάσματα και 7 παλαίτυπα.

Να σημειωθεί ότι αρχικά, ως χώρος κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας είχε επιλεγεί το κενό οικόπεδο δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου, τελικά όμως μετά από πρόταση του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου άλλαξε και θα κατασκευαστεί δίπλα στη Λαυρεντιανή Μονή, όπου επίσης υπάρχει κατάλληλος χώρος και είναι πιο εύκολα επισκέψιμος.

Δύο έργα για την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Ακόμα, στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, εγκρίθηκαν και πέρασαν δύο έργα. Το ένα αφορά στην κατασκευή μπάρας ΑμεΑ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, προϋπολογισμού 14.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες Τρίτη ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε επίσης ότι πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, το έργο της προμήθειας υλικών για την αναβάθμιση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού και του φωτισμού του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, το λεγόμενο «Φροντιστήριο Τραπεζούντος», την αίθουσα εκδηλώσεων δίπλα στο Επισκοπείο, προϋπολογισμού 37.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, «για την αίθουσα αυτή δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει ο σωστός οπτικοακουστικός εξοπλισμός. Η αίθουσα αυτή πλέον καλύπτει πολλές ανάγκες για τους πολιτιστικούς συλλόγους και επιστημονικούς φορείς που συχνά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος παραχωρεί».