Με την συμμετοχή 48 Φορέων του Νομού Δράμας
Πανδραμινή κινητοποίηση για την στελέχωση
με ιατρικό και νοσηλευτικό
προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας
Δηλώσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων για το κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΗ πανδραμινή κινητοποίηση για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 30 Νοεμβρίου αργά το μεσημέρι.
Η κινητοποίηση αυτή είχε ξεκινήσει πριν από μερικές μέρες με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, με μια αρχική συνάντηση με στόχο να υπάρξουν ορισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκ
ομείου Δράμας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Απώτερος στόχος η πίεση προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να γίνουν προσλήψεις, αλλά και γενικότερα να διευθετηθούν χρόνια προβλήματα.
Την πρώτη αυτή κινητοποίηση, που έγινε στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου Δράμας, στηρίζουν κατ’ αρχάς το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας, ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών, το Σωματείο Νοσηλευτών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας και δεκάδες άλλοι φορείς, σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού Δράμας, συνολικά 48.
Στην πρώτη αυτή κινητοποίηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραπάνω σωματείων και συλλόγων, δημοτικοί σύμβουλοι της Δράμας, καθώς και ο νέος δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ενώ το παρών έδωσε για άλλη μια φορά ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Στολτίδης.
Κατσίλης: Να μην καταρρεύσει η δημόσια υγεία
Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Κατσίλης, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά στη Δράμα μαζεύονται τόσοι πολλοί σύλλογοι και σωματεία σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη φωνή μας. Αυτό που ζητάμε είναι να μην καταρρεύσει η δημόσια υγεία, να μην κλείσει ένα Νοσοκομείο που λειτουργεί, λόγω της υποστελέχωσής του».
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσίλης, «πάγια αιτήματά μας είναι να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα σοβαρά για να είναι δελεαστική η εργασία στο Νοσοκομείο, να μπορούν να έρθουν συνάδελφοι να δουλέψουν, πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να μιλάμε και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε».
Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι, «η δημόσια υγεία δεν μπορεί να καταρρεύσει και να υπάρχει μόνο ιδιωτική υγεία. Η δημόσια υγεία πρέπει να στηρίζεται και να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις της επόμενης ημέρας, σημείωσε ότι «έχει συσταθεί μια επιτροπή, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με φορείς, να αναδείξουμε το πρόβλημα και να κινηθούμε προς κάποιες λύσεις για να μην καταρρεύσει η δημόσια υγεία».
Σιρλαντζής: Να δοθούν μόνιμες λύσεις
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Σιρλαντζής, σημειώνει ότι η κινητοποίηση αυτή γίνεται, «προκειμένου να φωνάξουμε, να ενημερώσουμε ότι η συνεχόμενη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οδηγεί σε υποβάθμιση, παρ’ ότι γίνονται όλο αυτό το διάστημα κτιριακές βελτιώσεις, βελτιώσεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Η έλλειψη του προσωπικού όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο σύγχρονος εξοπλισμός, αλλά και να έχουν οι ασθενείς παροχές φροντίδας υγείας».
Αναφερόμενος στην έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού, είπε ότι «οι ελλείψεις είναι 99 ακάλυπτες θέσεις, λόγω συνταξιοδότησης και συνεχόμενης αποχώρησης προσωπικού. Ναι μεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις με συμβασιούχους, αλλά εμείς ζητάμε μόνιμες λύσεις. Έχουμε ενημερωθεί ότι το Υπουργείο και ο υπουργός Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα του Νοσοκομείου της Δράμας, όμως στην ουσία, αν δεν δώσει μόνιμες λύσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα».
Παπαδόπουλος: Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παπαδόπουλος, τονίζει ότι 48 φορείς του Νομού Δράμας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις αυτές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Δράμας. «Για εμάς είναι μια νέα αρχή, όσον αφορά ότι πρέπει να πάμε ενωμένοι, όλη η τοπική κοινωνία διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα υγείας, ένα Νοσοκομείο που θα είναι στελεχωμένο με γιατρούς και προσωπικό, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και ασθενών της περιοχής».
Σημείωσε ακόμα ότι «στο επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Αν και δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, κάτω από τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, θα μπορέσουμε όμως να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας».
Στολτίδης: Χαμηλός προϋπολογισμός για την Υγεία
Δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις της Δράμας έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτη και κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας. Είναι γνωστές οι ελλείψεις και η υποστελέχωση και οι γιατροί κάνουν ηρωικές προσπάθειες να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία».
Όπως είπε ο κ. Στολτίδης, «οι συνολικά 6.000 προσλήψεις, είναι πολύ λιγότερες από το μισό απ’ αυτών που αποχωρούν. Ακόμα και ο προϋπολογισμός του κράτους, δείχνει ότι η επόμενη για το Ε.Σ.Υ. θα είναι χειρότερη, τα ζητήματα για την υγεία του λαού θα είναι πιο κρίσιμα και πιο επικίνδυνα, γιατί δεν προβλέπεται φράγκο».
Ηλιόπουλος: Προς ιδιωτικοποίηση
Τέλος, με δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι «το Νοσοκομείο της Δράμας βρίσκεται σε μια κατάσταση η οποία μόνο σε τριτοκοσμική χώρα αρμόζει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν χρήματα μόνο για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του, με έναν απώτερο σκοπό: την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, ένα έτοιμο Νοσοκομείο δηλαδή με τα χρήματα του ελληνικού λαού και να το εκμεταλλευτούν ιδιώτες, με ακριβότερες υπηρεσίες που ο πολίτης δεν θα μπορεί να εκμεταλλευτεί».
Όπως είπε τέλος ο κ. Ηλιόπουλος, «θα πρέπει κάποια στιγμή αυτές οι κινητοποιήσεις να βγουν προς τα έξω, προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και να καταλάβουν όλοι ότι η Δράμα αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον αδικημένος νομός, ακόμα και στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης».