Η ενδοοικογενειακή βία και τα δικαιώματα των γυναικών
Διαστάσεις
πανδημίας παίρνει
η ενδοοικογενειακή βία
Μια εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, την Π.Ε. Δράμας και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της ΠΑΜΘ
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση για τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας και τα δικαιώματα των γυναικών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση των Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, της Π.Ε. Δράμας και της Επιτροπής Ισότητας των Φύλλων της ΠΑΜΘ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΔΠΘ, κα Αγάπη Κανδυλάκη, η οποία μίλησε με θέμα «Η ενδο-οικογενειακή βία και τα Δικαιώματα των Γυναικών: Ενδυνάμωση των επιζωσών μέσω της αποδόμησης των στερεότυπων για τη “θηλυκότητα” και την “αρρενωπότητα”».
Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ.
Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος για το φαινόμενο της βίας
Για το θέμα της Βίας κατά των Γυναικών, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος επισημαίνοντας ότι «το θέμα είναι πολύπλευρο, δεν αφορά μόνο τη βία κατά των γυναικών και γενικά το φαινόμενο της βίας είναι πάρα πολύ έντονο στην εποχή μας. Το βλέπουμε στα παιδιά μας, το βλέπουμε στα σχολεία, το βλέπουμε μέσα στην οικογένεια. Σαν Χριστιανός θα έλεγα ότι, μόνο αν ο άνθρωπος καταλάβει ότι η βία είναι ένα εσωτερικό πάθος και κάνει τον πνευματικό του αγώνα και μπορέσει να το ξεπεράσει, τότε πραγματικά θα λείψει η βία από τη γη».
Στη συνέχεια ο σεβασμιότατος αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό παράδειγμα για τον Γκάντι, λέγοντας ότι «είχε μελετήσει το Ιερό Ευαγγέλιο, είχε αποδεχθεί την στάση του Χριστού απέναντι στη βία και καθιέρωσε τη λεγόμενη μη βία στην Ινδία. Έτσι κατάφερε να απαλλαγεί από ένα δυνάστη, από τους Άγγλους, χωρίς καθόλου να ασκήσει βία».
Σημείωσε ακόμα ο σεβασμιότατος, ότι, «αυτό είναι ένα παράδειγμα που μας δείχνει ότι μέσα στη ζωή, μπορούμε να καταφέρουμε να γίνουμε εκφραστές της μη βίας. Και αυτό βέβαια το βλέπουμε κατ’ εξοχήν στα παραδείγματα των Αγίων μας, που όλοι τους συνιστούν τη μη βία στη ζωή μας».
Πούλιος: Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανοίξει τις πύλες της μια έκθεση ζωγραφικής στο Ίδρυμα Θεοχάρη Καλαϊτζίδη στην Καλλίφυτο, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Δεκεμβρίου με μια ομιλία της κ. Μουσταΐρα, καθηγήτριας Νομικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με θέμα «Η γυναίκα στην Τέχνη και στην εγκληματικότητα».
«Παρά το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις», σημείωσε ο κ. Πούλιος, «δεν ξεχνάει και τον ρόλο που έχει ως επιστημονικός σύλλογος και ως σύλλογος ο οποίος διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις τόσο για τα μέλη του όσο γενικότερα για τη Δραμινή κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια με τη δημοσιότητα που δίνεται στα συγκεκριμένα εγκλήματα ή στα συγκεκριμένα βίαια περιστατικά, νομίζω ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος σκέψης, αλλά και η αντιμετώπιση των ζητημάτων γενικά από την κοινωνία και από τη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πούλιος για το νομικό πλαίσιο, «θα πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός του πλαισίου αυτού, γιατί η Ελλάδα έχει μεν ένα νόμο που προβλέπει τη διαδικασία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ο νόμος αυτός όμως δυστυχώς είναι σε μεγάλο του μέρος αντιγραφή από τον παρόμοιο γαλλικό. Δεν έχει λάβει υπόψη του τα σημερινά δεδομένα, τα δεδομένα δηλαδή της Ελλάδας. Αυτό θα χρειαζόταν σίγουρα έναν εκσυγχρονισμό. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο προστασίας, αρκεί αυτό να εφαρμόζεται και βέβαια αρκεί αυτό να γίνει κατανοητό κυρίως στην ελληνική κοινωνία, γιατί εκεί είναι το ζήτημα. Κυρίως το ζήτημα είναι στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων να μη γίνονται ούτε θύματα, αλλά κυρίως ούτε θύτες».
Μπανά: Έξαρση της βίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Με τη σειρά της, το μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλλων της ΠΑΜΘ κα. Πωλίνα Μπανά, η οποία εκπροσωπεί τους έξι Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, ανέφερε σχετικά: «Υπενθυμίζω ότι καλώς τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά βεβαίως είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί τη νεοελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Υπάρχει έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο, που πρέπει όχι απλώς να θυμόμαστε, μας το θυμίζουν οι ειδήσεις δυστυχώς σχεδόν καθημερινά, αλλά να μας προβληματίζει, να έχουμε ένα ανοιχτό και θαρραλέο δημόσιο διάλογο για την έξαρση και την κλιμάκωση της ενδοοικογενειακής βίας και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου».
Όπως τόνισε μάλιστα, «τα τελευταία έτη, με στοιχεία πλέον αποδειγμένα, υπάρχει μια φοβερή κλιμάκωση, το οποίο δεν τιμά ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε τον νομικό πολιτισμό, ούτε εμάς ως μέλη της νεοελληνικής κοινωνίας. Είναι ένα πισωγύρισμα, μια οπισθοδρόμηση, η οποία πραγματικά παίρνει τις διαστάσεις τρομακτικής επιδείνωσης της κοινωνίας μετά από χρόνια προόδου. Δεν θα το αποδώσω στην πανδημία και στην τριετία της. Δεν ξέρω ποια είναι τα ακριβή αίτια, αλλά όλοι πρέπει να προβληματιστούμε και για αυτό είμαστε εδώ, για να έχουμε μια δημόσια ανοιχτή συζήτηση για ένα θέμα που αποτελούσε πάντα μέρος της παθογένειας της κοινωνίας, αλλά πλέον οι διαστάσεις του είναι όχι απλά ανησυχητικές, είναι τρομακτικές».
Κανδυλάκη: Διαστάσεις πανδημίας
Τέλος, η ομιλήτρια κα. Κανδυλάκη, με τις δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ευχαρίστησε το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και την Επιτροπή Ισότητας Φύλων της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι «η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παίρνει διαστάσεις πανδημίας πολλές φορές. Επίσης είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει παντού, που συμβαίνει σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινωνικές-οικονομικές τάξεις, ανεξάρτητα από τη φυλή, την πολιτισμική προέλευση κλπ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με πάρα πολύ προσοχή και έχει μια πολύ σημαντική έμφυλη διάσταση».