Home > νέα > Η βία κατά των γυναικών μέσα από τα μάτια δύο γυναικών ζωγράφων από τη Δράμα

Η βία κατά των γυναικών μέσα από τα μάτια δύο γυναικών ζωγράφων από τη Δράμα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών

Η βία κατά των γυναικών μέσα

από τα μάτια δύο γυναικών

ζωγράφων από τη Δράμα

 

 

 

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Ιδρύματος «Θεοχάρη Αιμίλιου Καλαϊτζίδη», τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής, «2 Γυναικείες Εικαστικές Φωνές», από δύο Δραμινές ζωγράφους.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας. Οι δύο Δραμινές γυναίκες ζωγράφοι είναι οι κυρίες Δέσποινα Αμπατζόγλου και Έλενα Γρίβα.

Σε δηλώσεις στον «Π.Τ.» το μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης κα. Πολύνα Μπανά, σημειώνει ότι φέτος, διοργανώνεται και διεξάγεται ένας κύκλος εκδηλώσεων, ο οποίος εκτείνεται χρονικά σε ένα 20ήμερο και ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Αναλυτικότερα, μετά την ενημερωτική εκδήλωση για την ενδο-οικογενειακή βία και τα δικαιώματα των γυναικών, με φιλοξενούμενη ομιλήτρια την Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κα Αγάπη Κανδυλάκη, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, ακολούθησαν την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, τα εγκαίνια δύο παράλληλων εκθέσεων ζωγραφικής των Δραμινών ζωγράφων Δέσποινας Αμπατζόγλου και Έλενας Γρίβα υπό τον ενιαίο τίτλο “2 Γυναικείες Εικαστικές Φωνές”, εκθέσεις οι οποίες φιλοξενούνται στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Αιμίλιος Θ. Καλαϊτζίδης στην Καλλίφυτο Δράμας, το οποίο συμμετέχει, ομοίως, στη συν-διοργάνωσή τους και οι οποίες θα διαρκέσουν από την 1η έως και την 15η Δεκεμβρίου, με ώρες λειτουργίας τις καθημερινές: 18.00-22.00 και τα Σαββατοκύριακα: 11.00-14.00 και 18.00-22.00.

Όπως επισημαίνει η κα. Μπανά, «τα εγκαίνια των δύο παράλληλων αυτών εκθέσεων σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία, με την αθρόα προσέλευση δεκάδων Δραμινών συμπολιτών μας, στους οποίους και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις η εικαστική δουλειά των δύο ζωγράφων. Εξυπακούεται ότι καλούμε όλες και όλους τους Δραμινούς να επισκεφθούν τις εκθέσεις των δύο Δραμινών δημιουργών, της Δέσποινας Αμπατζόγλου και της Έλενας Γρίβα, οι οποίες αμφότερες έχουν μέχρι σήμερα μία πραγματικά αξιοσημείωτη, εικαστική πορεία, έχοντας διαμορφώσει και δώσει η καθεμία το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό της αποτύπωμα, σ’ έναν χώρο, αυτόν της τέχνης της ζωγραφικής, ο οποίος είναι λίαν απαιτητικός και παραμένει έως σήμερα, εν πολλοίς, ανδροκρατούμενος.

Να επισημανθεί, τέλος, ότι η σειρά των φετινών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τη διάλεξη της Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Ελίνας Ν. Μουσταίρα, που θα αναπτύξει το ιδιαιτέρως πρωτότυπο θέμα «Η θέση της γυναίκας, όπως αποτυπώνεται στη ζωγραφική και το δίκαιο”, η οποία θα λάβει χώρα διαδικτυακώς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αιμίλιος Θ. Καλαιτζίδης, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00».

Με επιτυχία τα εγκαίνια

Όπως αναφέρει επίσης η κα. Μπανά, τα εγκαίνια των δύο παράλληλων αυτών εκθέσεων ζωγραφικής των Δέσποινας Αμπατζόγλου και Έλενας Γρίβα σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία, με την αθρόα προσέλευση δεκάδων Δραμινών συμπολιτών μας, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Αιμίλιος Θ. Καλαϊτζίδης και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τις εκτιθέμενες εικαστικές δημιουργίες τους, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα από και χάρη σε αυτήν ακριβώς τη «συνύπαρξή» τους, συνδιαλέγονται και αλληλοσυμπληρώνονται με καθ΄ όλα γόνιμο και αρμονικό τρόπο, δεδομένου ότι αυτές της Έλενας Γρίβα ανήκουν στον χώρο της παραστατικής ζωγραφικής, ενώ εκείνες της Δέσποινας Αμπατζόγλου στον χώρο της αφηρημένης ζωγραφικής.

Εξυπακούεται ότι οι συνδιοργανωτές φορείς καλούν όλες και όλους τους Δραμινούς να επισκεφθούν τις εν λόγω παράλληλες εκθέσεις «2 Γυναικείες Εικαστικές Φωνές» των δύο Δραμινών δημιουργών, της Δέσποινας Αμπατζόγλου και της Έλενας Γρίβα, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν μέχρι σήμερα μία πραγματικά αξιοσημείωτη εικαστική πορεία, έχοντας διαμορφώσει και δώσει η καθεμία το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό της αποτύπωμα και οι οποίες, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, αποτελούν χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα γυναικείας ενδυνάμωσης και δη σ΄ έναν απαιτητικό χώρο, όπως είναι αυτός της τέχνης της ζωγραφικής, ο οποίος παραμένει έως σήμερα, εν πολλοίς, ανδροκρατούμενος.