Από τα πρώην Τμήματα των ΤΕΙ Δράμας
Ορκίστηκαν χθες περίπου 100
απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών
Τμημάτων της Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ κ. Πέτρος Σαμαράς
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου, ορκίστηκαν οι περίπου 100 απόφοιτοι των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ της Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, η Δράμα διαθέτει δύο Τμήματα της Γεωτεχνικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ): το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Οι περίπου 100 απόφοιτοι που πήραν το πτυχίο τους και ορκίστηκαν χθες, προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα πρώην Τμήματα των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα τους πρώτους απόφοιτους θα έχουμε το 2024.
Σχετικά με την ορκωμοσία, μίλησε χθες στον «Π.Τ.» ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Πέτρος Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε αρχικά ότι, «εμείς θεωρούμε ότι τα δύο Τμήματα της Δράμας, είναι Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και συνεχίζουμε να τα υποστηρίζουμε σε όλες τις δραστηριότητές τους όπως και τους συναδέλφους που συμμετέχουν σ’ αυτά».
Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, «είμαστε κάθετα αντίθετοι να ενταχθούν τα Τμήματα αυτά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – όπως και της Καβάλας – γιατί στην ουσία είναι Τμήματα των οποίων και οι συνάδελφοι ανήκουν στο στελεχιακό δυναμικό του Ιδρύματος και έχουν επενδύσει και σε γνώσεις και σε πληροφόρηση και σε ενημέρωση και στους φοιτητές που συμμετέχουν σ’ αυτά τα Τμήματα».
Τόνισε ακόμα ο κ. Σαμαράς, ότι «γίνονται και κάποιες κινήσεις και σε συνεργασία με τους δύο προέδρους των Τμημάτων, τον κ. Παπαδόπουλο της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και με τον κ. Μάμαλη του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ώστε να ενισχυθούν τα Τμήματα αυτά και σε προσωπικό, αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει και στη συνέχεια για να μπορέσει να είναι και πρώτο στις εκτιμήσεις των φοιτητών».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα του Τμήματος Οινολογίας, ο κ. Σαμαράς απαντάει ότι «αυτό είναι όντως ένα θέμα ανοικτό, καθώς ορισμένα από τα μαθήματα έχουν μεταφερθεί στο επόμενο εξάμηνο γιατί δυστυχώς έχει καθυστερήσει και η προκήρυξη των εξωτερικών συνεργατών. Είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης του στελεχιακού δυναμικού, της έλλειψης καθηγητών στο Τμήμα Οινολογίας».
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι «προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ένα μέρος των μαθημάτων έχει μεταφερθεί στο επόμενο εξάμηνο, ένα μέρος καλύπτεται εκ των ενόντων, δηλαδή από τους ανθρώπους που ήδη συμμετέχουν στο Τμήμα και έτσι βάζουμε τα δυνατά μας προκειμένου να βοηθήσουμε τους φοιτητές».
Η μεταφορά των Τμημάτων
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας και της Καβάλας πρόκειται να μεταφερθούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Από το συνένωση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος θα αλλάξει αντικείμενο, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο θα είναι το μέλλον των δύο Τμημάτων της Δράμας.
Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι να παραμείνουν τα δύο Τμήματα της Δράμας και αν είναι δυνατόν να ιδρυθεί ένα ακόμα, ώστε να μπορέσει η Δράμα να κρατήσει στην περιοχή της το δυνατόν περισσότερους φοιτητές. Όπως και να έχει πάντως, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας να γίνουν ελκυστικά, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δράμας, να εκφράσει επιτέλους μια δυναμική θέση για την παραμονή αλλά και την αναβάθμισή τους. Πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε καμιά περίπτωση.