Home > νέα > Στα σκαριά μια εικονική επιχείρηση με οικολογική καύση από κοτσάνια σταφυλιών από το ΕΠΑΛ Δοξάτου  Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Δοξάτου κα. Γιώτη

Στα σκαριά μια εικονική επιχείρηση με οικολογική καύση από κοτσάνια σταφυλιών από το ΕΠΑΛ Δοξάτου  Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Δοξάτου κα. Γιώτη

Στα σκαριά μια εικονική επιχείρηση

με οικολογική καύση από κοτσάνια

σταφυλιών από το ΕΠΑΛ Δοξάτου

 Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Δοξάτου κα. Γιώτη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, με οικολογικό πρόσημο, την παραγωγή θερμότητας από κοτσάνια σταφυλιών, έχει ξεκινήσει φέτος το ΕΠΑΛ Δοξάτου τη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» του έργου JA Greece, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρωτότυπος θεσμός του Junior Achievement Greece -που έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα- υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδικασία, μέσα από την οποία οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μια εικονική επιχείρηση, μέσα από την οποία θα πρέπει να επιλέξουν ένα θέμα με οικολογικό πρόσημο, να πραγματοποιήσουν μια έρευνα για το θέμα που έχουν επιλέξει, να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα γι’ αυτή τη δουλειά και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά, δημιουργώντας μια επιχείρηση, πάντα εικονική.

Μέντορας για όλη αυτή την υπόθεση του ΕΠΑΛ Δοξάτου, έχει αναλάβει ο κ. Γιάννης Διονάτος, εκδότης – δημοσιογράφος.

Καύση και ενέργεια από κοτσάνια σταφυλιών

Σχετικά με το ζήτημα της εικονικής επιχείρησης από το ΕΠΑΛ Δοξάτου, μιλήσαμε με την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος του ΕΠΑΛ Δοξάτου κα. Γιώτη Πολυξένη, η οποία εξηγεί αρχικά ότι «το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και γενικά υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πρέπει τα σχολεία που συμμετέχουν, να καταθέσουν μια καινοτόμα ιδέα που λύνει ένα πρόβλημα στην αγορά».

Όπως εξηγεί η κα. Γιώτη, «αυτή η ιδέα θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να έχει κοινωνικό όραμα  και κοινωνική αποστολή και να έρχεται να λύσει οικολογικά προβλήματα, όπως τη μόλυνση του πλανήτη και το πώς βοηθάμε σ’ αυτό το πρόβλημα».

Ερωτώμενη για το ποιο ακριβώς είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Δοξάτου, η κα. Γιώτη σημειώνει ότι, «η ιδέα μας είναι να παράξουμε ενέργεια από υλικά τα οποία είναι άχρηστα, όπως για παράδειγμα ό,τι μένει από τα σταφύλια και κυρίως το κοτσάνι. Με την καύση του κοτσανιού από τα σταφύλια, θα πρέπει να παράξουμε ενέργεια. Σε κάποιες χώρες για παράδειγμα κάνουν βιομάζα από το καλαμπόκι ή από τα ζαχαρότευτλα».

Όπως τονίζει η ίδια, «υπάρχει αυτό σαν ιδέα γενικά και εμείς σκεφτήκαμε αυτό το σενάριο για την εικονική μας επιχείρηση».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η διαδικασία, η κα. Γιώτη μας λέει ότι «ουσιαστικά θα γίνει η καύση του σε έναν λέβητα και από εκεί και πέρα θα παράγεται ενέργεια σε ένα μηχανισμό, τον οποίο προς το παρόν τον έχουμε σχεδιάσει, αλλά ακόμα και δεν τον έχουμε υλοποιήσει. Μέσα από την καύση αυτή θα παράγεται ενέργεια, με την οποία θα θέλαμε να ζεστάνουμε για παράδειγμα ένα σχολείο ή ένα σπίτι ή έναν άλλο χώρο».

Έρευνα για την περιοχή της Δράμας

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα γίνει όλη αυτή η διαδικασία, η κα. Γιώτη σημειώνει ότι αρχικά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια έρευνα, σχετικά με το πόσους αμπελώνες έχει η Δράμα σε έκταση, να δούμε πόσοι τόνοι σταφυλιών μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή και από αυτούς, πόσοι τόνοι από κοτσάνια θα μπορούσαν να παραχθούν. Έτσι, θα μπορέσουμε να δούμε αν όλο αυτό αξίζει αρχικά τον κόπο να προχωρήσουμε σ’ αυτό το σενάριο».

Τονίζει ακόμα στο σημείο αυτό, ότι, «αρχικά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να στοιχειοθετήσουμε την ιδέα μας, να κάνουμε μια μελέτη. Αυτή την ώρα οι μαθητές μας έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται πάνω σ’ αυτό, έχουμε ξεκινήσει να εντοπίζουμε τους ανταγωνιστές μας, να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε μερίδιο στην αγορά, ποιοι παράγουν υποκατάστατα προϊόντα και πόσο εύκολα μπορούμε να επιβιώσουμε ως επιχείρηση, αν η Δράμα υποστηρίζει επαρκή ποσότητα σε κοτσάνια σταφυλιών και αν από αυτά μπορούμε να παράξουμε ενέργεια και πόσα σχολεία για παράδειγμα θα μπορούσαμε να ζεστάνουμε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλέξουμε και όνομα».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, η κα. Γιώτη σημειώνει ότι «όλα αυτά βέβαια γίνονται εικονικά. Δημιουργούμε μια πραγματική επιχείρηση, η οποία όμως θα λειτουργεί εικονικά».

Με το πρόγραμμα θα ασχοληθούν παιδιά και από τις τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ Δοξάτου, στο οποίο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 70 μαθητές.

Να σημειωθεί τέλος ότι, το ΕΠΑΛ Δοξάτου επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετά από αίτημα που είχε καταθέσει και στη συνέχεια του παραχωρήθηκε ως μέντορας ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Διονάτος.