Δηλώσεις του προέδρου του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ στον «Π.Τ.»
Σχολεία από όλη την ΑΜΘ
επισκέπτονται το Μουσείο Τρένων
της Δράμας για να το θαυμάσουν
Αυξημένη επισκεψιμότητα και λόγω της Ονειρούπολης
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα των ανθρώπων που επισκέπτονται το νέο Μουσείο Τρένων της Δράμας, προκειμένου να δουν από κοντά και να ξεναγηθούν στον χώρο.
Το νέο Μουσείο Τρένων της Δράμας, άνοιξε και λειτουργεί πλέον από τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι σήμερα λειτουργεί αδιάλειπτα. Η επισκεψιμότητα που δέχεται είναι τόσο μεγάλη, σε σημείο που μάλιστα άνοιξε τις πύλες του και την περασμένη Κυριακή, ενώ συνήθως λειτουργεί μόνο καθημερινές.
Το Μουσείο Τρένων της Δράμας, έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα για την πόλη της Δράμας, όπου μπορεί κανείς να δει από κοντά όλη την ιστορία – όχι μόνο του τοπικού σιδηροδρόμου – αλλά επί της ουσίας του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, καθώς εκτίθενται αντικείμενα με τα οποία λειτουργούσε κάποτε ο Σιδηρόδρομος στην Ελλάδα.
Σήμερα ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας επί της ουσίας έχει απενεργοποιηθεί, περνάνε μόνο εμπορικά και στρατιωτικά τρένα και η αίγλη του έχει καταπέσει. Κατά το παρελθόν όμως ήταν από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης και της περιοχής, ιδιαίτερα την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων του ελληνικού πληθυσμού, ενώ υπήρξε ο βασικός κόμβος για το καπνεμπόριο σε όλη την περιοχή.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας εγκαινιάστηκε το 1896, ενώ είχε ήδη ανοίξει και λειτουργούσε από το 1895, εξυπηρετώντας τη διαδρομή του τρένου της εποχής από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη και το αντίθετο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, θεωρείτο ως η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της εποχής του και είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία «Ενωτικός Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης» στην οποία συμμετείχαν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα και διάφοροι βελγικοί και γαλλικοί οίκοι της εποχής. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του δικτύου, ανετέθη με σύμβαση που επεγράφη εκ μέρους της εταιρείας από το γάλλο τραπεζίτη Rene Baudouy στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Σεπτεμβρίου 1892. (Αυτά τα πρώτα στοιχεία από την el.wikiperdia.org).
Το νέο Μουσείο Τρένων
Το νέο Μουσείο Τρένων της Δράμας, αποτελεί αποκλειστική προσπάθεια και έργο των μελών του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, ο οποίος είχε στήσει το πρώτο Μουσείο Τρένων στην πλευρά του μηχανοστασίου.
Από την ώρα που ο σταθμός της Δράμας υποβαθμίστηκε, ο ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ ξεκίνησε τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου, στην περιοχή δυτικά του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος, εκεί όπου παλαιότερα ήταν οι αποθήκες.
Για την πορεία και τα έργα του νέου Μουσείου, έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, έβαλαν κάτω το κεφάλι και με εθελοντική προσωπική δουλειά, έξοδα και χωρίς καμιά βοήθεια, κατάφεραν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να στήσουν το νέο Μουσείο.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, εξηγεί ότι «το Μουσείο επισκέπτονται κυρίως σχολεία από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη και άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και λόγω Ονειρούπολης, ενώ μας έχουν έρθει επισκέπτες και από την Τουρκία».
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, λέει ότι «αυτό που μπορεί να δει ο επισκέπτης του Μουσείου Τρένων, είναι το πώς ήταν ο Σιδηρόδρομος από το 1892 μέχρι και σήμερα. Το πιο παλιό και τεκμηριωμένο αντικείμενο που έχουμε, είναι του 1892. Αν και έχουμε ακόμα ένα παλαιότερο αντικείμενο από το 1890, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία για να αποδειχθεί αυτό».
Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος, «στο Μουσείο βλέπουμε τη δομή του Σιδηροδρόμου εκείνη την εποχή, πώς ήταν χωρισμένος σε υπηρεσίες, πώς λειτουργούσε, τι αντικείμενα και εργαλεία χρησιμοποιούσε, στολές, και από αυτά διασώζονται πάρα πολλά. Το Μουσείο έχει στηθεί έτσι, ώστε να αντιπροσωπεύει την πλήρη λειτουργία του Σιδηροδρόμου από τότε μέχρι σήμερα, ενώ μέχρι και ιατρείο έχουμε βάλει καθώς υπήρχε εκείνη την εποχή».
Στην ερώτηση για τη σημασία ενός τέτοιου Μουσείου Τρένων στη Δράμα, ο κ. Μακρόπουλος τονίζει ότι, «η σημασία του είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε τον Σιδηρόδρομο τον οποίο πιθανόν να τον χάσουμε. Αυτό το θέμα οι Δραμινοί πρέπει να το επανεξετάσουμε γιατί τον χάσαμε αμαχητί. Εμείς αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό για να σώσουμε ότι μπορούσαμε και επίσης θα πρέπει ως εθελοντές, να συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο το Σιδηροδρομικό Μουσείο της Δράμας, είναι το μοναδικό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ευελπιστούμε ότι θα έρθουν όλα τα σχολεία της περιοχής. Και μαζί με τις μηχανές στο Μηχανοστάσιο, είναι ένα ολοκληρωμένο Μουσείο Τρένων».
Το Μουσείο Τρένων λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο και τις ώρα από 10.00 έως 13.00 και φυσικά θα μπορούν να το επισκέπτονται και να περιηγούνται σχολεία, μεγάλες ομάδες επισκεπτών και μεμονωμένα άτομα. Για ομάδες και σχολεία, η επικοινωνία θεωρείται απαραίτητη στα τηλέφωνα: Μακρόπουλος Παναγιώτης – 6979727586 και Μουσείο Τρένων Δράμας – 2521037671.