Μια ερευνητική εργασία από το Υπ. Πολιτισμού
Ένα πολιτιστικό masterplan
για την πολιτιστική
ταυτότητα της Δράμας
Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέληξαν σε προγραμματική σύμβαση για το Ερευνητικό Έργο «Σχεδιασμός πολιτιστικού masterplan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας».
Σκοπός της Σύμβασης είναι η εκπόνηση, με την ισότιμη σύμπραξη των αντισυμβαλλόμενων, του εν λόγω ερευνητικού έργου ως συνεισφορά στην ανάγκη διερεύνησης του ρόλου της περιφερειακότητας, της νησιωτικότητας και του μικρού μεγέθους στο πολιτιστικό τοπίο της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και του ρόλου του πολιτισμού και των πολιτικών για τον πολιτισμό στην τοπική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, επιδιώκεται να απαντηθούν τα παρακάτω βασικά ερωτήματα:
-Πως μπορεί ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα να αποτελέσουν στοιχεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και πόλεις;
-Με ποιόν τρόπο οι διαδικασίες τοπικού και περιφερειακού προγραμματισμού / σχεδιασμού μπορούν να συμπεριλάβουν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα σε συνεκτικά προγράμματα ανάπτυξης;
-Πώς μπορεί να σχεδιαστεί μία στρατηγική η οποία θα μεγιστοποιεί το όφελος από τα εργαλεία place branding;
Και η Δράμα στον χάρτη!
Μεταξύ των αστικών κέντρων, περιλαμβάνονται και οι πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπως η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί.
Στην περίπτωση των παραπάνω πόλεων, η φυσική γεωγραφία χαρακτηρίζεται από τα σημαντικά εμπόδια της περιφερειακότητας και της συνοριακότητας, όπως και η ανθρώπινη γεωγραφία από τις προκλήσεις της σύνθετης πολιτισμικής ταυτότητας που προκύπτει κυρίως από την ευμεγέθη Μουσουλμανική μειονότητα.
Στο ερευνητικό έργο θα υιοθετηθεί μια μεθοδολογία μικτών μεθόδων (mixed methods) και συγκριτικής προσέγγισης που θα βοηθήσει την ερευνητική ομάδα να μεταφέρει γνώση και να διευκολύνει τη διαμόρφωση πολιτικής. Η ομάδα έργου θα κατασκευάσει ένα ερωτηματολόγιο και μια μεθοδολογική εργαλειοθήκη (πρωτόκολλο μελέτης περίπτωσης) όπου θα πραγματοποιηθούν ημιδομημένες συνεντεύξεις σε ομάδες εστίασης και ανάλυση εγγράφων κατά την επιτόπια έρευνα.