Home > Πρώτο Θέμα > Απαιτείται ενημέρωση και εκπαίδευση των Δραμινών για τη χρήση εξωτερικών απινιδωτών και ΚΑΡΠΑ-Με επιτυχία το Καρδιολογικό Συνέδριο στη Δράμα

Απαιτείται ενημέρωση και εκπαίδευση των Δραμινών για τη χρήση εξωτερικών απινιδωτών και ΚΑΡΠΑ-Με επιτυχία το Καρδιολογικό Συνέδριο στη Δράμα

Με επιτυχία το Καρδιολογικό Συνέδριο στη Δράμα

Απαιτείται ενημέρωση και εκπαίδευση

των Δραμινών για τη χρήση εξωτερικών

απινιδωτών και ΚΑΡΠΑ

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι: Ι. Καλλικάζαρος, Θ. Καρατζόγλου, Β. Βασιλικός, Αχ. Παπαδόπουλος και Χρ. Χατζηελευθερίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου το Συνέδριο «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας». Η έναρξη του Καρδιολογικού Συνεδρίου έγινε το βράδυ της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, η οποία ήταν ανοικτή για το κοινό, ενώ η δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, όπου υπήρχαν ανακοινώσεις περισσότερο εξειδικευμένες για ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό.

Οι εισηγήσεις και ανακοινώσεις περιλάμβαναν σημαντικά στοιχεία γύρω από το ζήτημα της καρδιάς, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, την κολπική μαρμαρυγή και άλλα ζητήματα.

Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων φορέων παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης, όπου μίλησαν γνωστοί επιστήμονες, όπως ο κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, πρ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο κ. Βασίλειος Βασιλικός, ο κ.  Ιωάννης Γουδέβενος και ο κ. Δημήτριος Τσιαχρής.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας και το Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ), υπό την αιγίδα της Π.Ε. Δράμας.

Καλλικάζαρος: Ενημέρωση του κοινού

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης  ο κ. Καλλικάζαρος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και επεμβατικός Καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο και Διευθυντής, επισημαίνει ότι «το καρδιολογικό συνέδριο είναι μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινότητα, να μην μένει η γνώση μόνο στο κέντρο».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν τελικά μέσα απ’ αυτά τα  συνέδρια ευαισθητοποιείται το κοινό και μαθαίνει ο κ. Καλλικάζαρος απαντάει θετικά: «Σαφώς ναι. Διότι, η ενημέρωση που γίνεται στο κοινό είναι όσο το δυνατόν σε απλουστευμένη γλώσσα ώστε να επιστήσουμε την προσοχή σε παράγοντες κινδύνου που εγκυμονούν αιφνίδιο θάνατο, αρρυθμίες, εμφράγματα και άλλα, τα οποία απασχολούν καθημερινά την καρδιολογική κοινότητα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «δεν υπάρχει ισχυρότερο όπλο από το να προλαμβάνει κανείς».

Καρατζόγλου: Αντίκτυπος στην οικονομία

Σε δηλώσεις της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, επισημαίνει ότι «από ένα συνέδριο όταν είναι συγκεντρωμένοι τόσοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, βγαίνουμε πάντα κερδισμένοι. Θα μάθουμε για καινούριες μεθόδους, τα νέα της επιστήμης, και μαζί κι εμείς θα κερδίσουμε κάτι από τη σοφία τους και φυσικά αυτοί θα κάνουν ένα βήμα παραπάνω σε επίπεδο ανταλλαγής καλών πρακτικών, σκέψεων και του μέλλοντος της καρδιολογίας».

Σημειώνει επίσης η ίδια ότι όλα αυτά «έχουν πάρα πολύ μεγάλο αντίκτυπο, εκτός από την υγεία, άμεσα και στην οικονομία, και στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Κυρίως στην οικονομία μιας χώρας, γιατί είναι μια από τις κύριες παθήσεις, από τις οποίες άνθρωποι χάνονται και έχουν άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ».

Βασιλικός: Καλπάζουν τα καρδιαγγειακά

Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, επισημαίνει ότι «στις μέρες μας πλέον, ο ασθενής είναι συμμέτοχος με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό στη φροντίδα του και πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος, ούτως ώστε από κοινού να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις και να αξιοποιούνται στο έπακρο οι διαθέσιμες θεραπείες».

Σε ερώτηση του Π.Τ. για το ποια είναι τα στοιχεία για τις καρδιακές παθήσεις στη χώρα μας ο κ. Βασιλικός επισημαίνει: «Στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, τα καρδιαγγειακά μαζί με τον καρκίνο, είναι το νούμερο ένα. Τα καρδιαγγειακά αυτή τη στιγμή καλπάζουν. Αρκετά απ’ αυτά μπορούν να προληφθούν με απλά μέτρα, όπως διακοπή του καπνίσματος, ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου όπως του σακχάρου, της πίεσης, της χοληστερίνης και με την άσκηση. Αυτό που δυστυχώς βλέπουμε, είναι η αμφισβήτηση από κάποιες ομάδες ασθενών, των μοντέρνων θεραπειών. Οι νέες θεραπείες είτε είναι επεμβατικές, είτε φαρμακευτικές είναι πολύ ανώτερες των προηγούμενων δεκαετιών και ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμες στη χώρα μας».

Παπαδόπουλος: Εκπαίδευση για ΚΑΡΠΑ

Με τη σειρά του ο Δραμινός Καρδιολόγος κ. Παπαδόπουλος και πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΔΚΑ, επισημαίνει ότι «είναι ένα από τα πιο έγκριτα συνέδρια που γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο» και τονίζει ότι, «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε στους Δραμινούς συμπολίτες μας τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε εκπαιδεύσει περίπου 2.200 άτομα. Αυτό είναι ένας άθλος. Κι αυτό γιατί έχουμε πάρα πολλούς απινιδωτές και δεν έχουμε εκπαιδευόμενους. Πρέπει το 50% της πόλης μέσα στην επόμενη δεκαετία να εκπαιδευτεί, να είναι ικανό να χειριστεί τον αυτόματα εξωτερικό απινιδωτή και να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση».

Χατζηελευθερίου: Η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Χατζηελευθερίου σημειώνει ότι «το θέμα του συνεδρίου έχει κυρίως αρρυθμιολογικό χαρακτήρα, πραγματεύεται δηλαδή τα προβλήματα αρρυθμιών που εντοπίζονται στον γενικό πληθυσμό».

Αναφερόμενος στο δίκτυο εξωτερικών απινιδωτών, σημειώνει ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό δίκτυο. Η  πόλη της Δράμας αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 45 εξωτερικούς απινιδωτές. Έχει αρχίσει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες σε  μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Δράμας, με σκοπό την πρόληψη».

Σημείωσε ακόμα ότι, «η Καρδιολογική Κλινική της Δράμας, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα με πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες και κόπο και θέλω να το τονίσω αυτό, σε καιρούς χαλεπούς, γιατί υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια από πλευράς των πολιτών για τη λειτουργία των Νοσοκομείου».

Όπως τονίζει μάλιστα «η δικιά μας Καρδιολογική Κλινική έχει αναπτυχθεί τα μέγιστα, έχει σύγχρονο εξοπλισμό, υπερσύγχρονα μηχανήματα, είμαστε πλήρης από γιατρούς και η Κλινική μας θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών και θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο υγείας στο Νομό μας».

Αναφορικά με τα περιστατικά στη Δράμα ο κ. Χατζηελευθερίου εξηγεί: «Όσον αφορά την κύρια νόσο η οποία πλήττει τον γενικό πληθυσμό, την στεφανιαία νόσο, μπορώ να πω σε γενικές γραμμές, ότι υπάρχει ένας έλεγχος των περιστατικών, κυρίως με τις καινούριες θεραπείες. Η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη, έχουμε μεγάλη βελτίωση την τελευταία δεκαετία και η αντιμετώπισή τους είναι πολύ καλή».