Από τον Σύλλογο Τρίτεκνων Οικογενειών Δράμας
Εκδήλωση
για την αντιμετώπιση
της επισιτιστικής κρίσης
ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Τρίτεκνων Οικογενειών Π.Ε Δράμας. Το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» χρηματοδοτούν 10 Κοινωφελείς Οργανισμοί, με συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Ο Σύλλογος της Δράμας ως επιχορηγούμενος φορέας με δωρεά από το Ίδρυμα «The Hellenic Initiative Canada», πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα, «Η επιστήμη μπορεί να δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης;», με εισηγήτρια την κα. Ιωάννα Σαρίγκολη, Γεωπόνος Προϊσταμένη «Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Δράμας, «η κα. Ι. Σαρίγκολη αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση του συλλόγου μας να είναι η κεντρική εισηγήτρια της Ημερίδας και να συμμετάσχει σε αυτήν αφιλοκερδώς.
Στην εισήγηση, έγινε η περιγραφή της εξέλιξης του Παγκόσμιου Πληθυσμού, οι πληθυσμιακές μεταβολές από την εμφάνιση του Homo sapiens, μέχρι σήμερα. Η αρχή και η εξέλιξη του ανθρώπου τροφοσυλλέκτη – κυνηγού και η μετάβαση στην Αγροτική Επανάσταση. Αναπτύχθηκε η περίοδος της πράσινης επανάστασης που τοποθετείται χρονικά μεταξύ της δεκαετίας του 1950 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960, όπου με τη συνδρομή του Norman Ernest Borlaug (1914-2009, Γεωπόνου, Νόμπελ Ειρήνης 1970), η ανθρωπότητα έλυσε το επισιτιστικό πρόβλημα στον πλανήτη».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εισήγησης:
«Αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής τροφίμων με:
α) Δυνατότητες αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
β) Αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.
Αναφέρθηκε ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), που είναι από τις παλαιότερες Δομές των Ηνωμένων Εθνών. Ιδρύθηκε το 1945 και στόχος του είναι η εξάλειψη της πείνας παγκοσμίως. Τέλος, αναπτύχθηκαν οι νέες επιστημονικές τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται ή είναι στο στάδιο της έρευνας, που έχουν σκοπό τη λύση του επισιτιστικού προβλήματος, αλλά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα.
Η ανάγκη να παράξουμε περισσότερο, χρησιμοποιώντας λιγότερες εισροές, αποτελεί τον πυρήνα της Γεωργίας Ακριβείας, της Έξυπνης Παραγωγής.
Τεχνικές που εφαρμόζονται: Υδροπονία, Κάθετη γεωργία, τα έντομα ως τρόφιμα, καλλιέργεια κρέατος, καλλιέργειας ζωικού λίπους, γιαούρτι από λίπος γάλακτος, καλλιεργημένο ανθρώπινο-μητρικό γάλα και γενικά η Βιοτεχνολογία ως εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων στην παγκόσμια γεωργία.
Αναφέρθηκε η σημασία του νερού ως βασικό συστατικό για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Αναφέρθηκε το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, της ΕΕ και της EFSA για την προστασία των φυτών: PlantHealth4Life.
Τέλος έγινε αναφορά και στην έρευνα για μετεγκατάσταση του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες π.χ. στον Άρη. Επιπλέον, στο τέλος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε δωρεάν διανομή τροφίμων στα παραβρισκόμενα μέλη μας (αλεύρι, είδη ζυμαρικών)».
Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμα ότι, «ο Σύλλογος Τρίτεκνων Οικογενειών Δράμας στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» θα συνεχίζει να πραγματοποιεί δράσεις στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών, αναφορικά με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Παράλληλα, οι συγκεκριμένες δράσεις επιδιώκουν ώστε να συμβάλλουν στην έγκυρη πληροφόρηση (των μελών μας) από ομάδα επιστημόνων, και ταυτόχρονα να υποστηρίζονται έμπρακτα δια μέσω του συλλόγου με δωρεάν διανομές τροφίμων.
Τέλος, η αλλαγή στη διαχείριση των πρώτων υλών-τροφίμων, καθώς και στις καταναλωτικές συνήθειες που ακολουθούμε ως σύγχρονοι καταναλωτές είναι τόσο αναγκαία όσο και επιβεβλημένη, ωστόσο αυτή η αλλαγή θα επέλθει μόνο μέσα από την αναγνώριση της ατομικής ευθύνης που φέρουμε όλοι μας».